Επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα – Τι είπε η πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής στην ΕΡΤ

“Τα μάρμαρα του Παρθενώνα έφυγαν από την Ελλάδα παράνομα” τονίζει η Πρόεδρος της Διεθνούς επιτροπής για τον Επαναπατρισμό των γλυπτών του Παρθενώνα, Δρ Κρις Τάιτγκατ, στην ΕΡΤ. Αντικρούοντας τους ισχυρισμούς περί του αντιθέτου του πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, σημειώνει πως “προφανώς δεν έχει πληροφορηθεί αυτό που είναι γνωστό εδώ και 10 χρόνια ότι ουδέποτε υπήρξε φιρμάνι από τον Σουλτάνο, που να επιτρέπει την απόσπαση των γλυπτών από τον Παρθενώνα και την έξοδό τους από τη χώρα”.

Εμείς ως επιτροπή υποστηρίζουμε τη στάση της Ελληνικής Κυβέρνησης και του υπουργείου Πολιτισμού, είπε η κα Τάιτγκατ και επισήμανε ότι η καλύτερη στάση τη δεδομένη στιγμή είναι αυτή της πολιτιστικής διπλωματίας και η διατήρηση του θέματος της επιστροφής των γλυπτών στην επικαιρότητα, με όλα τα στοιχεία της ιστορικά παράνομης απόσπασής τους από τον Παρθενώνα.

“Η συνεχής ενημέρωση και η άσκηση με έναν τρόπο πολιτιστικής διπλωματίας, είναι οι μόνες εύλογες λύσεις αυτή τη στιγμή” επισήμανε χαρακτηριστικά.

Όπως σημείωσε υπάρχει παγκοσμίως και παραπληροφόρηση, καθώς θεωρούν ότι “ζητάμε να αδειάσουμε τα μουσεία όλου του κόσμου από τις ελληνικές αρχαιότητες και δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι ζητάμε πίσω μόνο τα γλυπτά του Παρθενώνα, από το Βρετανικό Μουσείο. Τα γλυπτά είναι αναπόσπαστο κομμάτι του λαμπρότερου μνημείου της Αθηναϊκής Πολιτείας”, σημείωσε.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος