Επεισόδια, χημικά & συλλήψεις στη συγκέντρωση εποχικών πυροσβεστών στη Λ. Κηφισίας (video)

Σε πέντε προσαγωγές, εκ των οποίων οι 4 μετατράπηκαν σε συλλήψεις, προχώρησε η αστυνομία μετά τα επεισόδια που ξέσπασαν κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης των Συμβασιούχων Πυροσβεστών έξω από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στη Λεωφόρο Κηφισίας. Οι αστυνομικές δυνάμεις για να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους που είχαν κλείσει τη λεωφόρο, έκαναν χρήση δακρυγόνων και εκτόξευσαν νερό. Για το θέμα έχει ξεσπάσει έντονη πολιτική αντιπαράθεση.

Αστυνομικοί εκτόξευσαν νερό από το ειδικό όχημα και έριξαν δακρυγόνα, για να απωθήσουν τους εποχικούς πυροσβέστες που είχαν κλείσει τη Λεωφόρο Κηφισίας, έξω από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στο Μαρούσι.

Ένας πυροσβέστης ανέβηκε στο ειδικό όχημα και προσπάθησε να σταματήσει την εκτόξευση νερού προς τους συναδέλφους του.

Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν και χρήση δακρυγόνων.

Προηγουμένως, αστυνομικός διαμεσολαβητής είχε καλέσει τους συγκεντρωμένους να ανοίξουν τη Λεωφόρο Κηφισίας, όπου επικρατούσε κυκλοφοριακό κομφούζιο. Επιπρόσθετα, για να μην παρεμποδισθεί η μετακίνηση των πολιτών-ασθενών στα παρακείμενα Νοσηλευτικά Ιδρύματα ( Ιατρικό Κέντρο, Υγεία, Μητέρα, Ιασώ, Εμβολιαστικό Κέντρο Αμαρουσίου), όπως ανέφερε η Η Γ.Α.Δ.Α.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων ένας εποχικός πυροσβέστης τραυματίστηκε στην παλάμη του χεριού του και μεταφέρθηκε σε γειτονικό ιδιωτικό νοσοκομείο, όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση. Σύμφωνα με συναδέλφους του, ο τραυματισμός του προκλήθηκε από τα χημικά που έριξαν οι αστυνομικοί.

«Πετούσανε νερό, μετά από το νερό άρχισαν και πετούσαν δακρυγόνα, ένα από αυτά έσκασε στο χέρι του, εμένα πριν με χτύπησε στο μηρό. Το χέρι του ήταν πολύ χτυπημένο, το είδα, ήταν γεμάτο αίματα, εκείνη την ώρα υπήρχε μεγάλη ένταση, εμείς τρέχαμε, αυτός ο καημένος ήταν κοντά στους αστυνομικούς. Όταν τραυματίστηκε σήκωσε τα χέρια του» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Αλέξανδρος Φαραντάκης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πενταετών και Συμβασιούχων Πυροσβεστών.

Η αστυνομία θα πάρει κατάθεση από τον τραυματία και διέταξε διοικητική διερεύνηση για τις συνθήκες του τραυματισμού.

Θα εξεταστούν οι αναφορές που υπάρχουν, δήλωσε στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, Απόστολος Σκρέκας.

Οι εποχικοί πυροσβέστες που η σύμβασή τους έληξε με την ολοκλήρωση της αντιπυρικής περιόδου στις 31 Οκτώβρη, παρέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας.

Τα επεισόδια στη Λεωφόρο Κηφισίας προκάλεσαν πολιτικές αντιδράσεις.

«Ο κ. Μητσοτάκης επιφύλασσε για τους πυροσβέστες, τους “ήρωες των πυρκαγιών” την ίδια ακριβώς αντιμετώπιση που είχε και στους υγειονομικούς, τους “ήρωες της πανδημίας”», τόνισε, σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Είναι αδιανόητο σε μια δημοκρατική χώρα να καταστέλλεται το δικαίωμα συγκέντρωσης και διαμαρτυρίας αυτών, που πριν λίγο καιρό, η κυβέρνηση χαρακτήριζε ως ήρωες στις τραγικές πυρκαγιές του καλοκαιριού», σημείωσε το ΚΙΝΑΛ.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, με την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ στη συγκέντρωση των πυροσβεστών, χτύπησε αυτούς που όλο το καλοκαίρι, με αυτοθυσία, σβήνανε τις φωτιές, εργαζόμενοι με 6μηνες συμβάσεις και τους οποίους στα τέλη του Οκτώβρη απέλυσε, όπως κάνουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις» σχολίασε το ΚΚΕ.

«Τους ηρωικούς πυροσβέστες που έδωσαν τιτάνια μάχη απέναντι στις φωτιές, η κυβέρνηση σήμερα τους «φιλοδώρησε» με χημικά», υπογράμμισε η Ελληνική Λύση.

«Τόσο ξετσίπωτη, επικίνδυνη και κυνική είναι η Μητσοτάκης Α.Ε.» τόνισε το ΜέΡΑ25.

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Καλαφάτης, Κώστας Στάμου, Νίκος Κουντούρης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος