Έφτασαν οι πρώτοι πρόσφυγες στην Χίο – Έτοιμα τα τέσσερα κέντρα προσωρινής διαμονής προσφύγων – Ικανοποίηση από Κομισιόν (vid)

Σε πέντε ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες για τη δημιουργία κέντρου προσωρινής διαμονής και καταγραφής στην Κω, ενώ ήδη υποδέχονται πρόσφυγες τα υπόλοιπα τέσσερα, όπως ανακοίνωσαν την Τρίτη σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένος και Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας. Ικανοποιημένη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις εργασίες, οι οποίες συνεχίζονται με βάση τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα.

Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα, οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες έχουν κινητοποιηθεί σε όλα τα επίπεδα για να βοηθήσουν την Ελλάδα με τα hotspots και να τεθούν σύντομα σε λειτουργία.

Συνεχίζοντας, η εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει τους Ευρωπαίους ηγέτες σχετικά με το θέμα, και στη συνέχεια το επιτόπιο προσωπικό της Επιτροπής θα είναι σε θέση να αποτιμήσει την κατάσταση.

Έφτασαν οι πρώτοι πρόσφυγες στην Χίο – Έτοιμα τα τέσσερα κέντρα προσωρινής διαμονής προσφύγων – Ικανοποίηση από Κομισιόν (vid)Παρέμβαση του ΝΑΤΟ – Τήρηση δεσμεύσεων από την Τουρκία

Σε έκτακτη ενημέρωση που έλαβε χώρα στο Πεντάγωνο, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος συνεχάρη τις Ένοπλες Δυνάμεις, το Λιμενικό, την Αστυνομία, τα συναρμόδια υπουργεία, την τοπική αυτοδιοίκηση και τις ΜΚΟ για τις άοκνες προσπάθειές τους και τον έγκαιρο συντονισμό, ώστε να εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις της Ελλάδας για τα hot spots.

Ο υπουργός Άμυνας διευκρίνισε ότι για τη δημιουργία των σχετικών υποδομών δεν πρόκειται να γίνει καμία ανάθεση, αλλά είναι σε εξέλιξη διαγωνισμός, και πως η χώρα μας προμηθεύεται άμεσα και σύστημα βιομετρικής ταυτοποίησης.

Επιπλέον, ο Πάνος Καμμένος επεσήμανε ότι η συμφωνία με το ΝΑΤΟ προβλέπει επιχειρήσεις επιτήρησης και προειδοποίησης των Ακτοφυλακών Ελλάδας και Τουρκίας, και ότι θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών, εφόσον η Τουρκία τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μουζάλας χαρακτήρισε τη δημιουργία των hotspots εθνική υποχρέωση, ανθρωπιστικό καθήκον, και τόνισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι ξέφραγο αμπέλι.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, τα τέσσερα από τα πέντε hot spots είναι έτοιμα, με τις μεγαλύτερες καθυστερήσεις να παρουσιάζονται στην Κω – τα έργα όμως θα ολοκληρωθούν, λέει το υπουργείο, εντός προθεσμιών.

Σε Χίο, Λέσβο, Σάμο, Λέρο, Κω, Διαβατά και Σχιστό σε λίγες ημέρες θα είναι 100% έτοιμα, ενώ προετοιμάζονται πρόσθετες εγκαταστάσεις στον Οργανισμό Λιμένα Θεσσαλονίκης.

Οι συγκεντρωτικές δαπάνες για υποδομές έχουν φτάσει το 1.335.000 ευρώ, και οι δαπάνες σίτισης το 1.000.000 ευρώ – χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ. Το σύνολο των έργων υποδομής αναμένεται να φτάσει τα 12.765.000 ευρώ, και χρηματοδοτούνται από τις Βρυξέλλες.

Σημειώνεται πως ο υπουργός Άμυνας επισκέφτηκε το Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας στο πρώην στρατόπεδο της Α’ Πυροβολαρχίας στο Σχιστό, ενώ αργότερα επισκέφθηκε τους χώρους στα νησιά Λέρο, Χίο και Λέσβο.

Έφτασαν οι πρώτοι πρόσφυγες στην Χίο – Έτοιμα τα τέσσερα κέντρα προσωρινής διαμονής προσφύγων – Ικανοποίηση από Κομισιόν (vid)Έφτασαν στο Κέντρο Καταγραφής της Χίου οι πρώτοι πρόσφυγες –
Π. Καμμένος: Η Τουρκία να αποδείξει ότι θα σεβαστεί τη συμφωνία

Επίσημη «πρώτη» σήμερα για το hot spot της Χίου με την πρώτη άφιξη ομάδας προσφύγων και μεταναστών λίγο πριν τις 12.00 το μεσημέρι.

Μιλώντας στη Χίο ο υπουργός Άμυνας εξήρε τη συμβολή της τοπικής κοινωνίας στην προσπάθεια της χώρας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ.

Η Ελλάδα εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της και με τη συμφωνία με το ΝΑΤΟ, «έχουμε μπει σε έναν δρόμο για να αντιμετωπίσουμε το μεταναστευτικό σεβόμενοι πάντα τις διεθνείς συνθήκες για τα δικαιώματα των προσφύγων», εκτίμησε.

Η αποστολή της νατοικής δύναμης δεν επηρεάζει την εθνική κυριαρχία της χώρας, κατέστησε σαφές, επαναλαμβάνοντας ότι τα σύνορα της Ευρώπης είναι τα σύνορα της Ελλάδας.

«Οποιεσδήποτε άλλες συζητήσεις δεν ωφελούν σε τίποτα και δεν αφορούν την Ελλάδα», σημείωσε. Το «playing games» απέναντι στην Ελλάδα τελείωσε. Από εδώ και πέρα, η Τουρκία έχει να αποδείξει ότι θα σεβαστεί τη συμφωνία που υπέγραψε και ότι θα φιλοξενήσει τους πρόσφυγες, αλλά και τους μετανάστες που ξεκινούν από τα παράλια της Μικράς Ασίας», σημείωσε.

Στο Κέντρο Καταγραφής και Πιστοποίησης βρέθηκαν το πρωί στελέχη του Ομίλου Εταιριών «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛΠΕ) με επικεφαλής το διευθύνοντα σύμβουλο, Γρηγόρη Στεργιούλη, που έκανε λόγο για έναν πρότυπο οικισμό φιλοξενίας προσφύγων που έχει όλες τις προδιαγραφές για την αξιοπρεπή διαβίωσή τους. Σημειώνεται ότι τα ΕΛΠΕ συνέβαλαν στο πλαίσιο προγράμματος εταιρικής ευθύνης στον εξοπλισμό του Κέντρου με οικίσκους και λοιπά είδη.

Ρεπορτάζ: Δ. Θωμάς
Πηγή: ΕΡΤ1
Σχετική είδηση: Π. Καμμένος – Γ. Μουζάλας για το προσφυγικό-Έτοιμα τα 4 από τα 5 κέντρα καταγραφής (vid)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος