Γ. Μουζάλας: Η Ελλάδα ακολουθεί την πανευρωπαϊκή διαδικασία ταυτοποίησης (vid)

Συνέντευξη τύπου για τις εξελίξεις μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι παραχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας.

Ο υπουργός παρουσίασε στους δημοσιογράφους τα στοιχεία των ελληνικών Αρχών για το διαβατήριο του άνδρα που πιθανώς έλαβε μέρος στο τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι. Ο κάτοχος του συριακού διαβατηρίου, το οποίο βρέθηκε κοντά στο πτώμα του ενός εκ των ενόπλων έξω από το Stade de France, καταγράφηκε και ταυτοποιήθηκε πλήρως στην Ελλάδα με βάση τις προβλεπόμενες διαδικασίες καταγραφής προσφύγων και μεταναστών. Αντίστοιχη καταγραφή του έγινε σε Σερβία και Κροατία, αλλά σε καμία άλλη από τις υπόλοιπες χώρες της κεντρικής Ευρώπης, από τις οποίες πέρασε, σημείωσε ο Γ. Μουζάλας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, το άτομο αυτό, «το μοναδικό για το οποίο μας ζητήθηκε μέχρι στιγμής αίτημα από τη γαλλική αστυνομία, που τον κατηγοριοποίησε ως έναν από τους τρομοκράτες», ονομαζόταν Αχμάντ Αλμοχαμάντ (Ahmad Almohammad) και γεννήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου του 1990 στο Εντλίμπ της Συρίας. Ταξίδεψε από την Τουρκία στη Λέρο, όπου εισήλθε στις 3 Οκτωβρίου 2015 με λέμβο, στην οποία επέβαιναν και άλλα 198 άτομα. Καταγράφηκε από τις λιμενικές αρχές και δακτυλοσκοπήθηκε στο αστυνομικό τμήμα Λέρου, με βάση την προβλεπόμενη διαδικασία καταγραφής προσφύγων και μεταναστών που είναι ενιαία για όλες τις χώρες Σένγκεν.

Αμφίβολη η γνησιότητα του διαβατηρίου

Εφόσον αποδειχτεί από τις Γαλλικές αρχές ασφαλείας πως το διαβατήριο -πλαστό ή γνήσιο- ανήκει στο νεκρό και όντως είναι το πρόσωπο που είχε περάσει από τη Λέρο, αυτό δείχνει πως η επιλογή του νησιού δεν ήταν καθόλου τυχαία, την ώρα που στο Β/Α Αιγαίο φτάνουν οι ατελείωτες καραβιές και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί πανέτοιμοι να τσεκάρουν τα πάντα, ο κάτοχος του διαβατηρίου, διαλέγει ένα νησί που θεωρείται ήσυχο χωρις τις ροές που δέχονται άλλα νησιά της παραμεθορίου, ένα νησί που την ημέρα εκείνη δεν υπήρχε εμπειρογνώμονας της Frontex για να ελέγξει την πλαστότητα των εγγράφων.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Μουζάλας, οι ελληνικές αρχές δεν είχαν ποτέ στο παρελθόν πληροφορίες ότι το άτομο αυτό είχε σύνδεση με τρομοκρατία. Ο αναπληρωτής υπουργός επανέλαβε το αίτημα της Ελλάδας η καταγραφή και η μετεγκατάσταση των προσφύγων να γίνονται από την Τουρκία, την Ιορδανία και το Λίβανο και ζήτησε να μην υπάρξει εξαιτίας του συγκεκριμένου τρομοκράτη σύνδεση του προσφυγικού ζητήματος με την τρομοκρατία.

Η Γαλλία εκτός του 25χρονου Σύρου ζήτησε από την Ελλάδα και περισσότερα στοιχεία για ακόμη 5 πρόσωπα, τα οποία ωστόσο, όπως λένε αστυνομικές πηγές, δεν φαίνεται να έχουν περάσει από Ελληνικό έδαφος ή να έχουν παραμείνει στην χώρα μας.

Όπως τόνισε ο Γ. Μουζάλας, η Ευρώπη δεν πρέπει να αλλάξει την ατζέντα της όσον αφορά στην προσφυγική κρίση.

Ο υπουργός χαιρέτισε τις σχετικές δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής της G20 στην Αττάλεια, στην Τουρκία.

“Πρέπει να γίνονται πιο ουσιαστικοί έλεγχοι στην Τουρκία, την Ιορδανία και τον Λίβανο για αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της καταγραφής των προσφύγων”, σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος