Γ. Μουζάλας: Η Ελλάδα θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της-Πρωτοβουλίες και από την αντιπολίτευση (vid)

Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος θα έχει νέο κύκλο επαφών για το ζήτημα με τους πολιτικούς αρχηγούς. Την ίδια ώρα, πρωτοβουλίες για το προσφυγικό αναλαμβάνουν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η Ελλάδα θα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της σε σχέση με το προσφυγικό και θα παλέψει, ώστε να φύγουν από το τραπέζι προτάσεις περί εξόδου της από τη Σένγκεν, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν ανησυχητικές απόψεις, που η Αθήνα προσπαθεί να αποκρούσει.

Επανέλαβε ότι δεν έγινε καμία συζήτηση για Σένγκεν στη σύνοδο των υπουργών. «Ο μόνος που έθεσε μια πρόταση που είχε τρία σκέλη ήταν ο Βέλγος που ασχολείται με τη μετανάστευση, δεν είναι ακριβώς υπουργός. Είπε τρία πράγματα απίστευτα: το πρώτο ήταν να βγούμε από Σέγκεν, το δεύτερο να φτιάξουμε στρατόπεδα για 400.000 άτομα τουλάχιστον και το τρίτο ήταν να κάνουμε push back στη θάλασσα, όχι να τους πνίξουμε αλλά είναι ποινικό αδίκημα που τιμωρείται και από το Διεθνές Δικαστήριο, έγινε στη διάρκεια του lunch, κανείς δεν συζήτησε το θέμα, προσπεράστηκε, μετά σε μια ιδιωτική συζήτηση του είπα ότι πέρα από το ιδεολογικό ζήτημα είναι και πρακτικό, ένα στρατόπεδο για 400.000 άτομα θέλει 170.000 αστυνομικούς, θέλει 30 εκατομμύρια φαγητό την ημέρα, 2 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα σαπούνι. Δεν υπάρχει για εμάς το στρατόπεδο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μουζάλας.

Ερωτηθείς για το εάν είναι πιθανό να αποκλειστεί για μερικούς μήνες η Ελλάδα από τη Σένγκεν, ο υπουργός είπε: «Δεν μπορώ να σας απαντήσω. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η κυβέρνησή μας και οποιαδήποτε κυβέρνηση οφείλει να δρα σαν αυτό το πράγμα να υπάρχει σαν ενδεχόμενο και που πρέπει να το πολεμήσει».

«Πρέπει να ασκηθούν πιέσεις – κίνητρα. Εμείς διατυπώσαμε πρόταση που πιθανώς να μας φέρει και σε δύσκολη θέση που λέει πολύ απλά ότι ο μόνος τρόπος και επιστημονικά να μειωθούν οι ροές είναι στην ακτή της Τουρκίας» υποστήριξε και πρόσθεσε: «Πρέπει και είμαστε διατεθειμένοι να φτιαχτεί ένα σύστημα με τη Frontex που έτσι και αλλιώς συνεργαζόμαστε, τα παράλια, έρχεται η βάρκα με τους 100 πρόσφυγες, γίνεται καταμέτρηση με τη Frontex, οδηγούνται στο hotspot, γίνεται ο διαχωρισμός, καταγράφονται, πρόσφυγες – μετανάστες, την άλλη μέρα όσοι είναι παράνομοι μετανάστες οδηγούνται πίσω στην ακτή και με σκάφος της Frontex επιστρέφονται στην Τουρκία».

Ο υπουργός πρόκειται να έχει νέο κύκλο επαφών για το προσφυγικό με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Πρωτοβουλίες από την αντιπολίτευση

Κανείς δεν μπορεί να κουνά το δάχτυλο στην Ελλάδα για το μεταναστευτικό τόνισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσακος, ο οποίος σημείωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα προχωρήσει στην ανάληψη σειράς πρωτοβουλιών για το προσφυγικό.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά ζήτησε να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για να συζητήσουν τις εξελίξεις στο προσφυγικό και τις απόψεις Ευρωπαίων για ενδεχόμενη αναστολή της συνθήκης Σένγκεν για την Ελλάδα.
Η κα Γεννηματά ταυτόχρονα αναλαμβάνει να ενημερώσει τα μέλη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ώστε να στηρίξουν την Ελλάδα στο μείζον ζήτημα των προσφυγικών ροών.
Η συνάντηση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τον πρωθυπουργό θα γίνει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Η προσφυγική κρίση βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο ο Προκόπης Παυλόπουλος και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Κριτική στους χειρισμούς του κ. Μουζάλα στην προσφυγική κρίση άσκησε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και ζήτησε την παραίτησή του.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ1-ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος