Οι αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες, με μπλόκα σε κομβικά σημεία της εθνικής και Εγνατίας οδού και ισχυρή παρουσία σε λιμάνια και τελωνεία, αντιδρώντας στα προωθούμενα μέτρα, σε φορολογικό και ασφαλιστικό.

Την προστασία των επιδοτήσεων από κατασχέσεις έναντι χρεών, ανακοίνωσε από την Κομοτηνή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου, στα πλαίσια περιοδείας του σε περιοχές με αγροτικό πληθυσμό για διάλογο με εκπροσώπους τους.

Νωρίτερα ένταση και σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν έξω από το κτήριο της Περιφεριακής Ενότητας Ροδόπης, όταν αγρότες που βρίσκονταν συγκεντρωμένοι στο σημείο, επιχείρησαν να μπουν μέσα στο κτίριο, προκειμένου να συναντήσουν τον υπουργό.

Σε συμβολικό ημίωρο αποκλεισμό του τελωνείου του Προμαχώνα προχώρησαν οι αγρότες του μπλόκου στην περιοχή, ενώ δεν αποκλείεται να προχωρήσουν εκ νέου σε ανάλογη ενέργεια.

Στο Κομπότι της Άρτας και στο κέντρο των Ιωαννίνων, άνοιξαν τα μπλόκα που έστησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι, οι οποίοι το πρωί κατέβηκαν με τα τρακτέρ στους δρόμους.

Λίγο πριν από τις 17:00 αποχώρησαν από το κέντρο της Θεσσαλονίκης αγρότες και κτηνοτρόφοι του δήμου Δέλτα, οι οποίοι από νωρίς το πρωί παρέταξαν τα 500 τρακτέρ και αγροτικά τους οχήματα στην είσοδο του λιμανιού της πόλης.

Σε τρία σημεία της εθνικής οδού Πατρών-Πύργου έχουν συγκεντρωθεί αγρότες της Αχαΐας και της Ηλείας, οι οποίοι έχουν παρατάξει στην άκρη του δρόμου τρακτέρ, χωρίς, όμως, να παρεμποδίζουν την κυκλοφορία των οχημάτων.

Συγκεκριμένα, αγρότες της Αχαΐας έχουν παρατάξει τρακτέρ στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας, ενώ αγρότες της Ηλείας τους κόμβους Μαραθιάς και Κουρτεσίου. Στην Αιτωλοακαρνανία, αγρότες του νομού έχουν παρατάξει τρακτέρ στις περιοχές Αγγελόκαστρο, Νεοχώρι, Γουριά και Κατοχή.

Νέο μπλόκο ετοιμάζουν οι αγρότες στη Λακωνία και συγκεκριμένα ο Αγροτικός Σύλλογος Ανατολικής Μάνης, καλώντας μέλη του και μη, να βγουν στους δρόμους και να στήσουν μπλόκο στην περιοχή της Λίμνης κοντά στο χωριό Αιγιές, επί της εθνικής οδού Σπάρτης – Γυθείου.

Σε «θέση μάχης» βρίσκονται εκατοντάδες τρακτέρ στα Τέμπη, εκατέρωθεν του οδοστρώματος. Οι αγρότες καλούν για το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι στην κοιλάδα, εκπροσώπους των λοιπών μπλόκων που έχουν στηθεί ή θα στηθούν μέσα στις επόμενες μέρες σε κομβικά σημεία του εθνικού δικτύου, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειες τους. Μέχρι τότε τα Τέμπη θα παραμείνουν ανοιχτά, αλλά όπως δηλώνουν με έμφαση οι αγρότες αναμένουν πρωτοβουλίες από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και από Δευτέρα, ανάλογα με τις εξελίξεις, θα σταθμίσουν και τη στάση τους. Ζητούν δε διάλογο από μηδενική βάση για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής.

Στον κόμβο Νίκαιας ετοιμάζονται να λάβουν θέση από το μεσημέρι της Πέμπτης εκατοντάδες τρακτέρ αγροτών από την Λάρισα, την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα, μετά τον συντονισμό δράσης των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας.

Νωρίτερα, μίνι-λαϊκή αγορά διαμαρτυρίας για το ασφαλιστικό έστησαν αγρότες έξω από το υπουργείο Εργασίας.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Μαρία Σταθοπούλου

Σχετικές ειδήσεις: Μπλόκα αγροτών σε εθνικές οδούς, λιμάνια, τελωνεία – Ένταση στην Κομοτηνή κατά την επίσκεψη του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης (vid)

Ανεβάζουν στροφές στις μηχανές τους οι αγρότες – Λαϊκή έστησαν στο υπουργείο Εργασίας (Vid)

Σέρρες: Έκλεισαν την Εγνατία Οδό οι αγρότες

ΒΟΛΟΣ: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω αγροτικών κινητοποιήσεων

ΖΑΚΥΝΘΟΣ: Καταστροφικός ο συνδυασμός ασφαλιστικού-φορολογικού για τους αγρότες προειδοποιεί ο τοπικός ενιαίος αγροτικός συνεταιρισμός

ΚΑΒΑΛΑ: Επίσκεψη Αποστόλου και «υποδοχή» αγροτών

ΚΟΜΟΤΗΝΗ: Απελπισμένοι οι νέοι αγρότες

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος