Η Βανέσα Ρεντγκρέιβ στον Πειραιά: Ντροπή για την Ευρώπη η κατάσταση με τους πρόσφυγες (vid)

Παρά την συμφωνία με την Τουρκία για μείωση των προσφυγικών ροών, εκατοντάδες μετανάστες συνεχίζουν να φθάνουν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και να συνωστίζονται στα κέντρα κράτησης. Στον Πειραιά, η κατάσταση είναι πραγματικά απελπιστική, καθώς οι προσφυγες αρνούνται να μετακινηθούν απο το λιμάνι. Ντροπή για την Ευρώπη, χαρακτήρισε την εικόνα η βρετανίδα σταρ Βανέσα Ρεντγκρέιβ, η οποία επισκέφθηκε τον καταυλισμό των άνω των 5.000 προσφύγων στον Πειραιά.

Συγκινημένη η Βανέσα Ρεντγκρέιβ ακούει την ιστορία του ζευγαριού από το Αφγανιστάν και χαϊδεύει τρυφερά το μικρό προσφυγόπουλο, ένα από τα χιλιάδες μικρά παιδιά που ζουν με τους γονείς τους κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, στον άτυπο καταυλισμό του λιμανιού του Πειραιά:

Η διάσημη ηθοποιός και ακτιβίστρια άκουσε αρκετούς πρόσφυγες να διηγούνται το δράμα τους. Ανάμεσά τους ένας άντρας και η έγκυος σύζυγός του απο το Αφγανιστάν, η οποία νοσηλεύεται στην κλινική των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα».

Η Βανέσα Ρεντγκρέιβ συμπράττει με τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα» υποστηρίζοντας τη δράση τους. Στην περιοδεία της στο λιμάνι την συνόδευσε ο θεατρικός συγγραφέας Μάρτιν Σέρμαν και ο υπεύθυνος του ελληνικού τμήματος των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», Απόστολος Βεΐζης.

Μετα τη συνάντησή του με το υπουργό Ναυτιλίας για τα μετρα εξομάλυνση της κατάστασης στο λιμάνι, ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς επισκεφθηκε τον άτυπο καταυλισμό μαζί με τον νέο καλλιτεχνικό διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

Ο διεθνούς φήμης καλλιτέχνης Γιαν Φαμπρ υπέγραψε τη διακήρυξη του Κοινωνικού Συμβουλίου για τους πρόσφυγες με στόχο, να μη βρεθεί κανένας πρόσφυγας μόνος απέναντι στην κρίση, την πείνα και την έλλειψη στέγης.

Το υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με την ΕΡΤ προετοιμάζει μία μεγάλη συναυλία στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με γνωστούς καλλιτέχνες που έχουν προσφερθεί εθελοντικά, με τις εισπράξεις να διατείθενται για τη βοήθεια των προσφύγων.

Συνεχίζονται οι προσφυγικές ροές

Παρά την συμφωνία και τις τουρκικές δεσμεύσεις για μείωση των ροών από την γειτονική χώρα, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και κυρίως η Λέσβος μετά την ανάπαυλα της κακοκαιρίας συνεχίζει να δέχεται καθημερινά, εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Το προηγούμενο 24ωρο ο αριθμός των προσφύγων που έφθασαν στη Λέσβο ανήλθε σε 474. Τους 200 έφθασαν οι πρόσφυγες το πρωί της Τετάρτης στο νησί.

Την ίδια στιγμή τις 5.000 φθάνει ο αριθμός των προσφύγων που βρίσκονται στα κέντρα κράτησης στα νησιά.

Απο αυτούς περίπου οι μισοί – 2654- παραμένουν στην Λέσβο, 1492 στην Χίο, 645 στη Σάμο, 102 στο Καστελόριζο, 93 στη Ρόδο και μόλις 37 άτομα στην Κω.

Έκκληση να συμμετάσχουν ισότιμα όλοι οι δήμοι της χώρας στη φιλοξενία προσφύγων, απηύθυνε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ. Επίσης ανακοίνωσε την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των δήμων, με 2,8 εκατομμύρια ευρώ για τη διαχείρηση της προσφυγικής κρίσης.

Ο Δήμος Αθηναίων συνεργάζεται με την Ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ στο πρόγραμμα ενοικίασης διαμερισμάτων για τους πρόσφυγες.

Με την επέκταση του κέντρου Φιλοξενίας στον Ελαιώνα η δυναμικότητα του χώρου θα φθάσει τις 2.00 θέσεις.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Νίκος Καπόγλης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος