Ηρεμία στην Ειδομένη μετά την παραπληροφόρηση περί ανοίγματος των συνόρων (vid)

Αναστάτωση επικράτησε στην Ειδομένη εξαιτίας ανυπόστατων φημών που κυκλοφορούν από το Σάββατο ότι την Κυριακή θα ανοίξουν τα σύνορα. Η σύγχυση που προκλήθηκε δημιούργησε εμπόδια στην προσπάθεια για αποσυμφόρηση του καταυλισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες δύο μέρες.

Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν στις σιδηροδρομικές γραμμές πολλοί πρόσφυγες και αλληλέγγυοι ζητώντας το άνοιγμα των συνόρων. Κρατούσαν λευκές χαρτοπετσέτες και χαρτομάντιλα σε ένδειξη των ειρηνικών τους όπως τόνιζαν προθέσεων. Πανό και χαρτόνια που έγραφαν «Μη μας χτυπήσετε… Με υπομονή και Ελπίδα θα φτάσουμε στην Ευρώπη…»

Η αστυνομία προσπαθούσε, με ανακοινώσεις μέσω μεγαφώνων, να αποτρέψει τον κόσμο, προειδοποιώντας ότι τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν και πως υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή τους, αν το επιχειρήσουν.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του συντονιστικού για το προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης μιλώντας το πρωί της Κυριακής στο Mega δεν απέκλεισε την πιθανότητα να υπάρχουν κάποιοι που παίζουν παιχνίδια σε βάρος των προσφύγων, ενώ διαβεβαίωσε ότι συνεχίζεται η προσπάθεια της κυβέρνησης να μεταφέρει τον κόσμο από την Ειδομένη σε καλύτερο μέρος.

Παραπληροφόρηση ότι θα ανοίξουν τα σύνορα υπάρχει και στο λιμάνι του Πειραιά όπου η κατάσταση παραμένει ασφυκτική με τον αριθμό των προσφύγων να φτάνει τις 5.330. Παρά τις άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους αρνούνται να εγκαταλείψουν τον άτυπο καταυλισμό και να μεταβούν σε κέντρα φιλοξενίας.

Δύσκολη είναι η κατάσταση και για τους 1.200 περίπου πρόσφυγες που βρίσκονται κλεισμένοι στο hot spot της Χίου εν αναμονή της εφαρμογής της συμφωνίας για επαναπροώθηση στην Τουρκία. Αντιμετωπίζουν ακόμα και πρόβλημα σίτισης αφού πολλές MKO έχουν περιορίσει πλέον τη δράση τους.

Στη Λέσβο, εθελοντές και αλληλέγγυοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της συμφωνίας, ζητώντας να καταργηθούν τα κέντρα κράτησης.

Σε 50.256 ανέρχεται ο αριθμός των προσφύγων που βρίσκονται μέχρι στιγμής στην επικράτεια, με τον μεγαλύτερο αριθμό να φιλοξενείται στη βόρεια Ελλάδα (28.518), σύμφωνα με το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης.

Στα νησιά καταγράφηκαν 4.668 άτομα, με τον κύριο όγκο να είναι στη Λέσβο (2.463).

Στην Αττική διαμένουν 14.150 άτομα και στην Κεντρική Ελλάδα 2.920, εκ των οποίων 1.390 στη Λάρισα.

Όσον αφορά τη Βόρεια Ελλάδα, στην Ειδομένη βρίσκονται εντός του καταυλισμού 11.500 άνθρωποι, ενώ σε τρεις περιοχές του Κιλκίς (Χέρσο- Πολύκαστρο- Plaza) φιλοξενούνται συνολικά 8.690 άτομα.

Πηγή: Α’Πρόγραμμα, ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος