Κ. Ζαχαριάδης: “Ο πρωθυπουργός βρίσκεται στην Τουρκία με τη διαπραγματευτική ισχύ ενός Ευρωπαίου ηγέτη” (Aud)

Ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Σύριζα, Κώστας Ζαχαριάδης, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα, στον Ανδρέα Παπασταματίου.

Για το Πολυτεχνείο:

“Πολλοί διεκδικούν τα νοήματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στις 17 και τα ξεχνούν στις 18.Κάποια από τα αιτήματα εκείνης της εποχής έμειναν κολοβά…”.

Για τη συμφωνία και τους πλειστηριασμούς:

“Αυτός ο συμβιβασμός, παρόλες τις δυσκολίες που έχει, είναι πιο κοντά σε αυτό που επεδίωκε η ελληνική πλευρά. Ο χρόνος λειτουργούσε εις βάρος μας. Το γεγονός ότι γι αυτό το 60% υπάρχει σταθερή δόση για την πρώτη τριετία, κριτήρια και προστασία, είναι μία επιτυχία αν δείτε το τι έγινε σε άλλες χώρες, όπως η Ισπανία”.

Για την επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία:

“Εμείς όχι μόνο ως Ελλάδα, αλλά ως ένα τμήμα ευρωπαϊκού συνασπισμού δυνάμεων. πιστεύουμε ότι για να λυθεί το θέμα του προσφυγικού, με τις διαστάσεις που έχει πάρει σήμερα, πρέπει η ταυτοποίηση των προσώπων να γίνεται στην Ανατολική πλευρά του Αιγαίου μέσα στην Τουρκία και μετά να υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς τους, απευθείας στους τόπους προορισμού τους. Θα δούμε τι θα ζητήσει η Τουρκία και θα δούμε αν θα τα ζητήσει από την Ελλάδα ή από την Ευρώπη. Τα ελληνικά σύνορα είναι τα ευρωπαϊκά σύνορα και ο Έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται στην Τουρκία, με την ιδιότητα και τη διαπραγματευτική ισχύ ενός Ευρωπαίου ηγέτη. Αυτό το είχε επισημάνει και ο κ. Ολάντ, όταν επισκέφτηκε τη χώρα μας”.

Για τις αντιδράσεις στην τρομοκρατία:

“Η Ευρώπη, στην προσπάθεια καταπολέμησης της τρομοκρατίας, δεν πρέπει να απομακρυνθεί από τις ευρωπαϊκές αρχές της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της ειρήνης. Πρέπει να διδαχτούμε από το πώς δημιουργήθηκε το τερατούργημα που λέγεται ISIS. Αν αντιδράσουμε κι αυτή τη φορά με βάση τη στρατηγική που ακολουθήθηκε μετά το 2001 για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ίσως το 2020 θα έχουμε ένα νέο εξτρεμιστικό φιανόμενο που μπροστά τους το ISIS θα μοιάζει με κάτι σαν… ρεφορμιστές σε σχέση με αυτούς. Με ασφυκτική οικονομική και εμπορική απομόνωση θα αντιμετωπίσουμε το ISIS σε πρώτο επίπεδο. Όποτε επιχειρήθηκε μέσω πολεμικών μεθόδων να επελθει σταθεροποίηση σε μία περιοχή, τα αποτελέσματα ήταν αντίθετα.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος