Καθημερινό μαρτύριο για χιλιάδες πρόσφυγες – Κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη (vid)

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η κυβέρνηση στην εκκένωση των νησιών από τους πρόσφυγες που είχαν φτάσει πριν από την έναρξη της συμφωνίας. Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι έως τις 28 Μαρτίου θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες επαναπροώθησης. Στον καταυλισμό της Ειδομένης, δύο άτομα έχουν επιχειρήσει να αυτοπυρποληθούν.

Μαζικά πλέον καταλαμβάνουν τις σιδηροδρομικές γραμμές οι πρόσφυγες στην Ειδομένη, ζητώντας να ανοίξουν τα σύνορα, ενώ μπλοκάρουν τη διέλευση οχημάτων από τη σιδηροδρομική διάβαση. Το μεσημέρι της Τρίτης, περίπου 500 άτομα παρέμεναν στη σιδηροδρομική γραμμή.

«Συγγνώμη, Βέλγιο», έγραψε με μαρκαδόρο στο κορμί του μικρός Σύρος πρόσφυγας που στεκόταν στις σιδηροδρομικές γραμμές. Λίγο πιο κάτω, ένα άλλο παιδί κρατά ένα χαρτόνι με το ίδιο σύνθημα, ενώ στα υπόλοιπα αυτοσχέδια πλακάτ κυριαρχούν μηνύματα όπως «Εμείς είμαστε πρόσφυγες, δεν είμαστε τρομοκράτες».

Στην περιοχή έφτασαν εφτά κλινάμαξες του ΟΣΕ, προκειμένου να στεγαστούν πρόσφυγες.

Στο λιμάνι του Πειραιά παραμένουν 4.700 πρόσφυγες και μετανάστες. Την Τρίτη, πέντε πούλμαν έφθασαν στο λιμάνι προκειμένου να μεταφέρουν 300 μετανάστες και πρόσφυγες σε κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στην Πιερία, 200 στη Λάρισα και 100 στα Γιαννιτσά.

Από τα πέντε πούλμαν με δυσκολία γέμισαν τα δύο, καθώς πολλοί από τους μετανάστες αρνήθηκαν να επιβιβαστούν φοβούμενοι ότι θα εγκλωβιστούν σε κάποιο κέντρο.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά Νίκος Πλατανησιώτης, οι χώροι όπου διαμένουν οι μετανάστες και πρόσφυγες στο λιμάνι δεν είναι οι κατάλληλοι, και η συνεχή παραμονή των ανθρώπων αυτών εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία τους.

Προσθέτει ότι η πολιτεία θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να μεταφέρει τους ανθρώπους αυτούς σε οργανωμένους χώρους, προκειμένου να μπορεί να υπάρχει ατομική υγιεινή, αφού ενόψει του καλοκαιριού αυξάνονται οι κίνδυνοι για θέματα υγείας και λόγω της ζέστης.

Τριακόσιοι άνθρωποι έφτασαν την Τρίτη στη Λέσβο, παρά τους θυελλώδεις νοτιάδες. Όλοι μεταφέρθηκαν στο hot spot της Μόριας.

Περισσότεροι από 52.000 οι πρόσφυγες και μετανάστες στην επικράτεια

Καθημερινό μαρτύριο για χιλιάδες πρόσφυγες – Κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη (vid)Στους 52.207 ανέρχονται σήμερα οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης. Από αυτούς οι 5.775 βρίσκονται στα νησιά, με τις νέες αφίξεις να ανέρχονται σε 600.

Στην Αττική φιλοξενούνται 13.701, εκ των οποίων οι 4.840 βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά. Οι πρόσφυγες στην κεντρική Ελλάδα ανέρχονται σε 2.985.

Στη Βόρεια Ελλάδα διαμένουν 29.746 άτομα, από τους οποίους οι 13.250 στο camp της Ειδομένης και οι 1.250 στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου. Για πρώτη φορά μεταφέρθηκαν 95 πρόσφυγες στο κάμπινγκ Νηρέας της Πιερίας, 229 πρόσφυγες σε κλειστό γυμναστήριο των Ιωαννίνων και 850 στο χώρο φιλοξενίας που δημιουργήθηκε στα Γιαννιτσά.

Επίσης, αναχώρησαν λίγο μετά τις 11:00 για τα Γιαννιτσά οι 210 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι βρήκαν τα ξημερώματα προσωρινό κατάλυμα στο κλειστό γυμναστήριο Ιωαννίνων, καθώς οι κάτοικοι των Δολιανών τούς εμπόδισαν να εγκατασταθούν στο κέντρο φιλόξενίας που λειτουργεί στην περιοχή τους.

Εν τω μεταξύ, σε κέντρο κράτησης στην Κόρινθο μεταφέρθηκαν 150 παράτυποι μετανάστες από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, οι οποίοι έφτασαν το πρωί στον Πειραιά από τη Μυτιλήνη με το πλοίο Blue Star 1. Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται μεταγωγή μεγάλης ομάδας μεταναστών από την Λέσβο σε κέντρο κράτησης και όχι φιλοξενίας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού για το προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ, δήλωσε ότι διαψεύδονται κατηγορηματικά από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη οι πληροφορίες για μεταφορά των μεταναστών με χειροπέδες στον Πειραιά.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η χρήση χειροπέδων αποδίδεται στο γεγονός ότι πρόκειται για κρατούμενους και η μεταφορά κρατουμένων γίνεται πάντα με χειροπέδες, σύμφωνα με τον κανονισμό. Διευκρινίστηκε επίσης ότι κατά την διάρκεια του ταξιδιού απο την Μυτιλήνη οι μετανάστες δεν φορούσαν χειροπέδες, γιατί εκτός των άλλων απαγορεύεται, αλλά ήταν απλώς υπό την επιτήρηση των αστυνομικών που τους συνόδευαν. Όταν έφτασαν στον Πειραιά, οι αστυνομικοί τους φόρεσαν προσωρινά χειροπέδες έως ότου φτάσουν οι κλούβες της Αστυνομίας, που τους μετέφεραν στην Κόρινθο.

Στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών Κορίνθου, που λειτουργεί στο παλαιό στρατόπεδο της πόλης, βρίσκονται συνολικά 465 αλλοδαποί -στην πλειονότητά τους Αφγανοί, Πακιστανοί και υπήκοοι Μαγκρέμπ-, και είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες επαναπροώθησής τους.

Το Προαναχωρησιακό Κέντρο της Κορίνθου είχε σταματήσει να λειτουργεί τον περασμένο χρόνο. Πριν από λίγους μήνες ξεκίνησε εκ νέου η λειτουργία του, με την κράτηση αρχικά 450 περίπου ατόμων που έφτασαν στο Κέντρο σταδιακά, εκ των οποίων οι 300 -περίπου μέσα σε διάστημα ενός μήνα από την κράτησή τους στο Κέντρο- επαναπροωθήθηκαν.

Στο Προαναχωρησιακό Κέντρο είχαν μείνει 150 άτομα, και από την περασμένη εβδομάδα σταδιακά έφτασαν άλλοι 165 αλλοδαποί, ενώ σήμερα με λεωφορεία έφτασαν άλλοι 150, φτάνοντας συνολικά τα 465 άτομα.

Η φύλαξη του Κέντρου είναι στην ευθύνη της αστυνομίας, ενώ περιστασιακά επισκέπτονται το Κέντρο εθελοντές ιατροί από το Κοινωνικό Ιατρείο Κορίνθου.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι συλλήψεις Πακιστανών μεταναστών, στη Μυτιλήνη, οι οποίοι χρησιμοποιώντας πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα προσπαθούν να φύγουν και μάλιστα αεροπορικώς για την Αθήνα.

Το τελευταίο 24ωρο, συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Μυτιλήνης συνολικά εννέα υπήκοοι Πακιστάν, ηλικίας από 18 έως 30 ετών, οι οποίοι, κατά τον καθιερωμένο από τους αστυνομικούς έλεγχο των επιβατών πτήσεων με προορισμό την Αθήνα, επέδειξαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Επίσης, συνελήφθη 30χρονος Πακιστανός, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν άλλα τρία ταξιδιωτικά έγγραφα, που υποτίθεται ότι είχαν εκδοθεί στην Κω και όπως διακριβώθηκε ήταν πλαστά.

#ert4refugees

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ1-ΑΠΕ/ΜΠΕ
ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Σχετικές ειδήσεις:
Σε απόγνωση οι πρόσφυγες – Συνεχίζονται οι αφίξεις στα νησιά (vid)
Θετικά απάντησαν οι γερμανικές αρχές στο αίτημα της Υπηρεσίας Ασύλου για συνένωση του Ράμι με την οικογένειά του
Δύο προφυλακιστέοι για παράνομη διακίνηση μεταναστών στην Ιταλία

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος