E.E.Δ.Α.: “Οι Σύροι πρόσφυγες και το ελληνικό κράτος: Ο μεγάλος απών…”

Στο θέμα των αυξημένων προσφυγικών ροών αναφέρεται με ανακοίνωσή της η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (Ε.Ε.Δ.Α) σχολιάζοντας τις ελλείψεις που έχουν καταγραφεί στο μηχανισμό αντιμετώπισης τέτοιων ζητήμάτων, αλλά και κάνοντας προτάσεις για την αντιμετώπιση του θέματος.

“Παράλληλα, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου αναγνωρίζει ότι η έως σήμερα αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος σε επίπεδο Ε.Ε. υπήρξε  εσφαλμένη και χωρίς ουσιαστική ρεαλιστική προοπτική λόγω της αποκλειστικής εμμονής που επεδείχθη στα ζητήματα ασφαλείας και της παράβλεψης του ανθρωπιστικού ζητήματος προστασίας των μετακινουμένων πληθυσμών.

Συντασσόμαστε με το δίκαιο και εύλογο αίτημα για δίκαιη κατανομή των βαρών μεταξύ των κρατών μελών και για άνοιγμα ασφαλών διόδων διέλευσης των προσφύγων εντός των χωρών Schengen. Ωστόσο, έχοντας πάντοτε ως γνώμονα το Σύνταγμα που κατοχυρώνει τον απόλυτο σεβασμό και την προστασία της ζωής και της τιμής όλων αδιακρίτως των ευρισκομένων στην ελληνική επικράτεια, επισημαίνουμε ότι όλα τα παραπάνω δεν απαλλάσσουν την κυβέρνηση από την ευθύνη που φέρει για την τύχη όσων βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος.

E.E.Δ.Α.: “Οι Σύροι πρόσφυγες και το ελληνικό κράτος: Ο μεγάλος απών…”Πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για άτομα που ανήκουν σε μια από τις πλέον ευάλωτες ομάδες. Δεδομένων όλων των ανωτέρω δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τις τεράστιες ευθύνες των συναρμόδιων υπουργείων. Τους καλούμε έστω και τώρα να πράξουν τα αυτονόητα:

 Να στήσουν έναν επαρκή μηχανισμό ανθρωπιστικής βοήθειας

 Να συντονίσουν την προσπάθεια διαχείρισης των προσφυγικών ροών

Να προβούν στην άμεση ίδρυση νέων κέντρων υποδοχής στα σύνορα και ανοιχτών κέντρων φιλοξενίας στην υπόλοιπη χώρα

Να εφαρμόσουν άμεσα και αποτελεσματικά το σχετικό κοινοτικό δίκαιο (Οδηγία 2001/5/ΕΚ, π.δ. 80/2006) για παροχή προσωρινής προστασίας σε περίπτωση μαζικής εισροής εκτοπισθέντων

 Να πιέσουν αποτελεσματικά ώστε να επιτευχθεί η κατανομή των βαρών μεταξύ των κρατών της ΕΕ.

Ας έχουμε υπ’ όψη μας ότι το μεγάλο κύμα προσφύγων από τη Συρία που μόλις τώρα – έπειτα από 4 χρόνια πολέμου – έφτασε στην πόρτα μας θα συνεχίσει να διογκώνεται με απρόβλεπτες συνέπειες. Η μετάθεση ευθυνών και οι θεωρητικές  κοινωνικοπολιτικές αναλύσεις ούτε θα το ανακόψουν, ούτε θα συμβάλλουν στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής”.

Αναλυτικά το πλήρες κείμενο της ΕΕΔΑ μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ.

Φωτο: αρχείο ΑΠΕ/ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος