Αιγαίο, Πειραιάς, Ειδομένη ο σκληρός δρόμος της προσφυγιάς – Προβλήματα για επιχειρήσεις και κατοίκους (vid)

Συνεχίζονται  με τους ίδιους ρυθμούς  οι μεταφορές των προσφύγων από τα νησιά του Αιγαίου στον  Πειραιά. Ακόμη 1822 πρόσφυγες έφτασαν το πρωί, με το πλοίο «Αριάδνη», εκ των οποίων οι 1220 είχαν επιβιβαστεί στη Μυτιλήνη και οι 602 στη Χίο. Οι περισσότεροι από αυτούς  έχουν το βλέμμα στραμμένο  σε χώρες της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης  και ενδιάμεσο σταθμό τα σύνορα της Ειδομένης, όπου συνεχίζεται η ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα και  ο συνωστισμός των  μεταναστών, που δεν έχουν δικαίωμα διέλευσης ως πρόσφυγες.

Η συνεχής ένταση στην περιοχή της Ειδομένης και ο αποκλεισμός στη σιδηροδρομική γραμμή έχει επιφέρει πολλά προβλήματα και  στον εμπορικό  και τον επιχειρηματικό κόσμο της Θεσσαλονίκης  και της Β. Ελλάδας. Σημειώνεται ότι έχει να πραγματοποιηθεί δρομολόγιο τρένου μέσω Σκοπίων από τις 18 Νοεμβρίου.

Τα προβλήματα δεν έχουν τέλος  ιδίως  για τους  κατοίκους του ακριτικού χωριού της Ειδομένης που διαμηνύουν πλέον, ότι η υπομονή τους έχει εξαντληθεί και είναι έτοιμοι  να προχωρήσουν  σε κινητοποιήσεις  αν δεν φύγουν μέχρι την Τρίτη οι εγκλωβισμένοι μετανάστες.

“Αν μέχρι την Τρίτη δεν έχουν φύγει οι μετανάστες (σ.σ. που δεν μπορούν να περάσουν στην ΠΓΔΜ) από την Ειδομένη είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις” λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ειδομένης Ξανθούλα Σουπλή.

“Δεν θα αφήσουμε να μπει άλλο λεωφορείο στην Ειδομένη. Δεν γίνεται να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση” τονίζει η κ. Σουπλή και προσθέτει πως “δεν υπάρχει άλλη υπομονή”.”Αρχικά, οι κάτοικοι βοηθούσαν πολύ τους μετανάστες με ρούχα, φαγητά κ.ά. Βοηθούσαμε όσο μπορούσαμε όλοι μας. Πλέον οι αντοχές μας έχουν εξαντληθεί. Η κατάσταση άρχισε να αλλάζει από τα μέσα Αυγούστου του 2015, όταν αυξήθηκε η ροή. Υπήρξε Σαββατοκύριακο που είχαμε 9.500 άτομα, σε ένα χωριό μόλις 100 κατοίκων” επισημαίνει η κ. Σουπλή και ζητά    “Να φτάνουν στην Ειδομένη μόνο όσοι έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν το ταξίδι τους” υπογραμμίζει -μεταξύ άλλων- η κ. Σουπλή και ζητά “να δοθεί άμεσα λύση από το κράτος”.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι κάτοικοι της Ειδομένης βρίσκονται συχνά αντιμέτωποι με προβατικές συμπεριφορές από μερίδα μεταναστών, που δεν ανήκουν σε μία από τις τρεις εθνικότητες (Σύροι, Ιρακινοί και Αφγανοί), οι οποίες έχουν δικαίωμα διέλευσης.

Πλέον η καθημερινότητα των κατοίκων της Ειδομένης έχει αλλάξει.   “Στην αρχή δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα. Πλέον, μένουμε μέσα αμπαρωμένοι. Έχουν μπει σε αυλές, έκλεψαν κότες, έκαψαν έπιπλα για να ζεσταθούν· η κατάσταση είναι σοβαρή” τονίζει -μεταξύ άλλων- η κ. Μιχαηλίδου, η οποία ανησυχεί “μήπως συμβεί μεγαλύτερο κακό”.

“Αρχικά, οι κάτοικοι βοηθούσαν πολύ τους μετανάστες με ρούχα, φαγητά κ.ά. Βοηθούσαμε όσο μπορούσαμε όλοι μας. Πλέον οι αντοχές μας έχουν εξαντληθεί. Η κατάσταση άρχισε να αλλάζει από τα μέσα Αυγούστου του 2015, όταν αυξήθηκε η ροή. Υπήρξε Σαββατοκύριακο που είχαμε 9.500 άτομα, σε ένα χωριό μόλις 100 κατοίκων” επισημαίνει η κ. Σουπλή.

ΠΗΓΗ : ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ: Μουζάλας: Η Ειδομένη θα «έχει καθαρίσει» από μετανάστες στις επόμενες ημέρες

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος