Πώς ξεκίνησε η φωτιά – Συγκλονίζουν οι περιγραφές – Πόρισμα για τα λάθη (video)

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται στο Μάτι και στο Κόκκινο Λιμανάκι οι εργασίες για την απομάκρυνση επικίνδυνων υλικών όπως είναι ο αμίαντος, η κοπή καμμένων δένδρων και η κατασκευή κορμοφραγμάτων για την προστασία από τις πλημμύρες τους χειμερινούς μήνες. Στη δημοσιότητα ήρθε βίντεο, μέσω της Καθημερινής το οποίο δείχνει πως ξεκίνησε η πυρκαγιά που σκόρπισε τον όλεθρο το απόγευμα της 23ης Ιουλίου. Πόρισμα 80 σελίδων για τις ευθύνες της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, κατέθεσε σήμερα στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλία Ζαγοραίο, ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία Ανδριανός Κουρμπάτσης, ο οποίος διενήργησε πραγματογνωμοσύνη και αυτοψία κατ’ εντολήν δυο οικογενειών θυμάτων. 

4.41 απόγευμα 23ης Ιουλίου και οι πρώτες φλόγες ξεπηδούν ανάμεσα στα πεύκα, στο Νταού Πεντέλης. Το ξεκίνημα της φονικής πυρκαγιάς που στοίχισε την ζωή σε 96 ανθρώπους και κατέστρεψε χιλιάδες περιουσίες, καταγράφει κάμερα ασφαλείας σπιτιού, που βρίσκεται λίγες δεκάδες μέτρα μακριά από την αρχική εστία. Στο νέο συγκλονιστικό βίντεο που δημοσίευσε η ιστοσελίδα της Καθημερινής, φαίνεται ξεκάθαρα πως ο δυνατός άνεμος κατάφερε σε ελάχιστα λεπτά, να μετατρέψει μια μικρή εστία φωτιάς σε ένα μεγάλο και ανεξέλεγκτο μέτωπο.

Στο πόρισμα, ο πραγματογνώμονας εντοπίζει μια σειρά από εγκληματικά λάθη, ενέργειες και παραλείψεις οι οποίες σε συνδυασμό με τις στρεβλώσεις στην οργανωτική δομή του μηχανισμού της πολιτικής προστασίας της χώρας, είχε ως αποτέλεσμα να επηρεάσουν σημαντικά τον δασοπυροσβεστικό μηχανισμό κατά τη διάρκεια της φονικής πυρκαγιάς.

Εντοπίζει λάθη και ευθύνες στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στο Πυροσβεστικό Σώμα, στην ΕΛΑΣ, στους Δήμους και στις Περιφέρειες χωρίς να αποκλείει ευθύνες και σε άλλες αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

Το έλλειμμα εντοπίζεται κυρίως, σύμφωνα με τον πραγματογνώμονα, στον συντονισμό, την επικοινωνία και τη συνεργασία των εμπλεκόμενων δυνάμεων της πολιτικής προστασίας της χώρας η οποία δεν κατόρθωσε από τη λήξη της προηγούμενης αντιπυρικής περιόδου μέχρι και την έναρξη της τρέχουσας να είναι στην πράξη και όχι επί ασκήσεως κατάλληλα και έγκαιρα προετοιμασμένη και να βρίσκεται πάντα ετοιμοπόλεμη και σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας όταν οι περιστάσεις απαιτούν.

Πηγή Πρώτο Πρόγραμμα, ρεπορταζ Ντίνα Τσουκαλά

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος