Ένα σακίδιο γεμάτο… αλληλεγγύη για τους πρόσφυγες

«To παλιό σου σακίδιο μπορεί να ταξιδέψει πολύ μακριά στην πλάτη ενός… πρόσφυγα». Μ’ αυτήν τη σκέψη ο Σύλλογος Διδασκόντων και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 6ου Δημοτικού Σχολείου Χαλανδρίου, σε συνεργασία με το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, διοργανώνουν στον χώρο του σχολείου μια δράση αλληλεγγύης και προσφοράς προς τους πρόσφυγες.

Σε μια περίοδο που όλοι αντιμετωπίζουμε πρωτοφανείς οικονομικές πιέσεις, που η ανεργία μάς χτυπάει την πόρτα και πολλοί συνάνθρωποί μας δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν ακόμη και τα αναγκαία προς το ζην, κάθε προσφορά είναι σημαντική και η ενεργή δράση των πολιτών επιβεβλημένη.

Ένα σακίδιο γεμάτο… αλληλεγγύη για τους πρόσφυγες

Έτσι, ο δραστήριος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων κινητοποιήθηκε και η διευθύντρια του 6ου Δημοτικού Σχολείου Χαλανδρίου, κ. Χριστίνα Αγγελάκου, αγκάλιασε την πρωτοβουλία να συγκεντρώσουν για τους πρόσφυγες σακίδια, που τα έχουν τόσο ανάγκη για το μακρύ και δύσκολο ταξίδι τους.

Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν με χαρά στο κάλεσμα και καθημερινά φέρνουν στο σχολείο τα παλιά τους σακίδια, καθώς επίσης και μωρομάντιλα, οδοντόβουρτσες, οδοντόκρεμες, σαπούνια, σαμπουάν και σερβιέτες, είδη που χρειάζονται οι πρόσφυγες που έχουν να διανύσουν χιλιόμετρα πεζοπορίας μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους.

Στο τέλος της εβδομάδας, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού Τ.Τ. Χαλανδρίου έχει αναλάβει να παραδώσει τα σακίδια και τα προϊόντα που θα συγκεντρωθούν στις εγκαταστάσεις του Ανοιχτού Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων στον Ελαιώνα.

Ένα σακίδιο γεμάτο… αλληλεγγύη για τους πρόσφυγες

Η διευθύντρια του 6ου Δημοτικού Σχολείου Χαλανδρίου, Χριστίνα Αγγελάκου, μίλησε στο ert.gr για το μήνυμα της δράσης-προσφοράς στους πρόσφυγες.

«Αποφασίσαμε να υλοποιήσουμε τη δράση Tο παλιό σου σακίδιο μπορεί να ταξιδέψει πολύ μακριά, στην πλάτη ενός… πρόσφυγα, για να συμβάλλουμε στην κάλυψη της  έλλειψης  ενός σακιδίου χρήσιμου στη βασανιστική πορεία των προσφύγων προς το όνειρο μιας ανθρώπινης ζωής.

Οι μετανάστες, που είναι τα δραματικά πρόσωπα του καιρού μας, με προσωπικές τραγωδίες οι περισσότεροι, έχουν ανάγκη από τα πάντα. Τα παιδιά βλέπουν στην τηλεόραση τις φοβερές σκηνές  των προσφύγων στις πλατείες, στο Αιγαίο  και στα σύνορα των ευρωπαϊκών και βαλκανικών κρατών. Βλέπουν τα νήπια και τα παιδιά μέσα στη βροχή, στο κρύο και στη λάσπη.

Με τη δράση μας αυτή εθίζουμε τους μαθητές  μας σε μια πορεία συναντίληψης και αλληλεγγύης καλλιεργώντας την προσφορά στον πάσχοντα συνάνθρωπο».

«Εκτός από την αυτονόητη βοήθεια προς τους ανθρώπους αυτούς που υποφέρουν είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουν τα παιδιά μας ότι δεν πρέπει να μένουν αμέτοχα σε ό,τι συμβαίνει γύρω μας» τονίζει η Βάλια Πετροπούλου, μέλος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.

Όσο για το πώς σκέφτηκαν να συγκεντρώσουν σακίδια, μας λέει:

«Γιατί αυτά χρειάζονται τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο όλοι αυτοί οι άνθρωποι που βρίσκονται σε χώρους φιλοξενίας και περιμένουν να ξεκινήσει το ταξίδι τους. Έχοντας καλύψει τις βασικές ανάγκες τους για τρόφιμα και ρουχισμό, είναι απαραίτητο να έχουν έναν σάκο για να μεταφέρουν τα είδη πρώτης ανάγκης που πρέπει να έχουν μαζί τους στο μακρύ και δύσκολο δρόμο που έχουν να διανύσουν. Άλλωστε, είναι εύκολο να συγκεντρωθούν παλιά σακίδια, όλοι έχουμε ένα παλιό που δεν το χρησιμοποιούμε και που μπορεί να φανεί χρήσιμο στους πρόσφυγες-οδοιπόρους».

Με σκοπό να κατανοήσουν οι μαθητές τις αιτίες και τις συνέπειες του ξεριζωμού, τις ανάγκες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι αυτοί που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν  την πατρίδα τους και να ταξιδέψουν υπό άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες,  διεκδικώντας την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή, διοργανώνονται παράλληλες δράσεις σε πολλά σχολεία της χώρας αλλά και από φορείς, συλλόγους και εθελοντικές οργανώσεις.

Το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού έπιασε… δουλειά στον Ελαιώνα

Ένα σακίδιο γεμάτο… αλληλεγγύη για τους πρόσφυγες

Η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, Καίτη Κατσούρη, αναφέρει στο ert.gr ότι το ΣΕΟ, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, πραγματοποιεί δράσεις προσφοράς στον ανοιχτό καταυλισμό υποδοχής προσφυγικών ροών στον Ελαιώνα και τονίζει πόσο σημαντικό είναι να προσφέρουμε βοήθεια, με όποιον τρόπο μπορούμε, στους συνανθρώπους μας που υποφέρουν. Αυτός είναι και ο λόγος που αμέσως ανταποκρίθηκε στη δράση του 6ου Δημοτικού Σχολείου για τη συγκέντρωση σακιδίων.

Όσο για τις άλλες δράσεις που διοργανώνουν οι Οδηγοί στον Ελαιώνα, τονίζει:

«Πρώτη δράση μας, η οργάνωση ιματιοθήκης, με στόχο όλοι οι φιλοξενούμενοι του κέντρου να έχουν πρόσβαση σε καθαρά και αξιοπρεπή ρούχα στο νούμερό τους. Με το μήνυμα Φροντίδα που φοριέται καλούμαστε να διαχειριστούμε το σύνολο των ρούχων που βρίσκονται ήδη εκεί, αναζητώντας παράλληλα τρόπους ανανέωσης και εμπλουτισμού τους, για να καλυφθεί το σύνολο των κατοίκων του καταυλισμού.

Συνεχίζοντας τις δράσεις μας και με σύνθημα Όπου παιδιά, παιχνίδι βάζουμε στόχο τη διαμόρφωση χώρου, όπου μικρά και μεγαλύτερα παιδιά θα μπορούν να απασχολούνται με ασφάλεια, δίνοντάς τους έτσι τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση στο αναφαίρετο δικαίωμά τους, το παιχνίδι».

Ένα σακίδιο γεμάτο… αλληλεγγύη για τους πρόσφυγες

Παράλληλα, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα αφιερώνει σημαντικό μέρος του έργου της σε δράσεις στον τομέα της εκπαίδευσης, με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των νέων γύρω από το προσφυγικό ζήτημα. Το Γραφείο στην Ελλάδα διοργανώνει κάθε χρόνο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό με θέμα τους Πρόσφυγες, ενώ διαθέτει εκπαιδευτικό υλικό (εγχειρίδια, ενημερωτικά φυλλάδια, video, αφίσες, περιοδικά κ.α.) που βοηθά τους εκπαιδευτικούς να εισάγουν το θέμα των προσφύγων στις σχολικές αίθουσες, εξοικειώνοντας τους μαθητές με  τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη διαφορετικότητα και τη σημασία της κοινωνικής ένταξης των ξεριζωμένων συνανθρώπων μας.

Δείτε στο βίντεο της Υπατης Αρμοστείας τη συγκλονιστική ιστορία ενός παιδιού-πρόσφυγα.

Η Ειρήνη είναι ένα μικρό κορίτσι που αναγκάζεται να εγκαταλείψει το σπίτι της. Στην αρχή βιώνει την ανασφάλεια και την απόρριψη μέχρι να βρει προστασία, αγάπη και ζεστασιά στο πιο απίθανο μέρος. Η «Ειρήνη» είναι ένα εκπαιδευτικό εργαλείο για παιδιά 5-8 ετών και έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς να αναπτύξουν μέσα στην τάξη θέματα όπως η διαφορετικότητα, η ανεκτικότητα και οι πολιτισμικές διαφορές. Η ταινία κινουμένων σχεδίων «Ειρήνη» διαρκεί 7 λεπτά και συνοδεύεται από εγχειρίδιο με σημειώσεις για τους εκπαιδευτικούς.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ www.unhcr.gr

Άνθρωποι που υποφέρουν – Αριθμοί που σοκάρουν

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας, στην Ελλάδα, για το 2015, ο αριθμός των αφίξεων μέσω θαλάσσης ξεπέρασε το μισό εκατομμύριο. Ειδικότερα, στα νησιά του Αιγαίου, το σύνολο των αφίξεων έφτασε περίπου τις 502.500. Ο συνολικός αριθμός των αφίξεων μέχρι στιγμής στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου έχει πλέον ξεπεράσει τις 643.000.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής:

  • Το 80% των ξένων που έρχονται στην Ελλάδα με βάρκες είναι πρόσφυγες.
  • Από αυτούς, το 60% είναι πρόσφυγες πολέμου από τη Συρία και το 20% είναι πρόσφυγες από το Αφγανιστάν.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού www.seo.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος