Η ανέλκυση του «Αγία Ζώνη ΙΙ»

Ολοκληρώνεται η ανέλκυση του «Αγία Ζώνη ΙΙ», του δεξαμενόπλοιου που είχε βυθιστεί στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Αταλάντης στις 10 Σεπτεμβρίου, προκαλώντας τη ρύπανση του Σαρωνικού.

Περισσότερα από 50 άτομα, εξειδικευμένα συνεργεία και δύτες, εργάζονται προκειμένου να γίνει η ανέλκυση του δεξαμενόπλοιου, να αποκτήσει πλευστότητα και να ρυμουλκηθεί σε ναυπηγείο, ενώ χρησιμοποιείται πλωτός γερανός με δυνατότητα έλξης 1.300 τόνων.

Από το πλοίο έχουν απαντληθεί όλα τα καύσιμα που μετέφερε και έχει σφραγιστεί.

«Είναι μια ιδιαίτερη στιγμή με πολλά συναισθήματα και σκέψεις -για μένα ως επικεφαλής αυτού του υπουργείου αλλά και για όλη την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία αλλά και τις εταιρείες- όλους όσους έδωσαν τον καλό τους εαυτό για να φθάσουμε σε αυτή τη στιγμή» δήλωσε το απόγευμα του Σαββάτου ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Ο κ. Κουρουμπλής είπε ότι από το 1998 που ψηφίστηκε ο νόμος και καθιέρωσε την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» αλλά και την έκδοση του σχετικού προεδρικού διατάγματος που έδινε το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να προβαίνει η πολιτεία σε μια σειρά ενεργειών προκειμένου να αντιμετωπίσει φαινόμενα όπως αυτό που ζήσαμε το Σεπτέμβριο, δεν είχε εκδοθεί έως σήμερα ποτέ ανάλογη διοικητική πράξη που υποχρέωνε τον ανάδοχο ενός ναυαγίου να προβεί στην ανέλκυση πλοίου.

«Δηλώνω κατηγορηματικά ότι είναι η πρώτη φορά που εκδίδεται μία τέτοια διοικητική πράξη, χωρίς να επιβαρυνθεί το ελληνικό δημόσιο ούτε ένα ευρώ», τόνισε ο υπουργός.

Πηγές: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος