Warning: Undefined array key "frameborder" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 77
Warning: Undefined array key "scrolling" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 78
Warning: Undefined array key "frameborder" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 77
Warning: Undefined array key "scrolling" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 78
Η εφαρμογή των Drones και η επίδραση στην δημοσιογραφία και την επικοινωνία, εξετάστηκαν σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Στούντιο “Ε” του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ. Οι εισηγητές αναφέρθηκαν στο πώς μπορούν να αξιοποιηθούν τα συστήματα μή επανδρωμένων αεροσκαφών στην ενημέρωση, αλλά και στην ανάγκη συμμόρφωσης των χειριστών Drones με το κανονιστικό πλαίσιο που έχει θεσμοθετηθεί στις χώρες της Ε.Ε. και εφαρμόζεται και στην Ελλάδα.
Α’ Μέρος
Β’ Μέρος
Η ανάγκη καθολικής συμμόρφωσης των χειριστών drones με το κανονιστικό πλαίσιο που έχει θεσμοθετηθεί στις χώρες της Ε.Ε. και εφαρμόζεται και στην Ελλάδα, τονίστηκε στην ημερίδα με θέμα «Drone Technology is Transforming Journalism» που διοργάνωσε στην ΕΡΤ, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Επικοινωνίας. Συνδιοργανωτές ήταν το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, η ΕΡΤ και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Επισημάνθηκε μάλιστα, ότι το πλαίσιο είναι δυναμικό και διεθνώς προσαρμόζεται και εμπλουτίζεται διαρκώς ώστε να ανταποκρίνεται στις τεχνολογικές εξελίξεις και στις εφαρμογές που βρίσκουν τα drones, από τις επιστημονικές, εμπορικές και επαγγελματικές χρήσεις μέχρι την προσωπική ψυχαγωγία αλλά και ταυτόχρονα να προστατεύει και τις ανθρώπινες ευαισθησίες.
Ειδικά στο χώρο της δημοσιογραφία και των ΜΜΕ, τα drones χρησιμοποιούνται ήδη για την από αέρος βιντεοσκόπηση ρεπορτάζ, απευθείας μετάδοση γεγονότων και συγκέντρωση μεγάλου όγκου δεδομένων εικόνας (big data). Τα Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ) δημιουργούν νέα δεδομένα και δυνατότητες για την ενημέρωση, αλλά και προκλήσεις που απαιτούν εγρήγορση και αντιμετώπιση. Οι ομιλητές της ημερίδας εστίασαν στα θέματα δεοντολογίας, τις ανησυχίες περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής αλλά και τους κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτών, ειδικά όταν τα drones χρησιμοποιούνται σε κατοικημένες περιοχές.
O αναπληρωτής καθηγητής του ΕΜΠ Διευθυντής του Εργαστηρίου Επικοινωνίας και Τεχνολογίας ΜΜΕ Γιώργος Καμπουράκης, αναφέρθηκε στην «διπλή όψη» της χρήσης των ΣμηΕΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μπορείς να ψεκάσεις ένα χωράφι αλλά μπορεί να ψεκάσεις και ένα πλήθος ανθρώπων». Ειδικά για τον τομέα της Ενημέρωσης ο κ. Καμπουράκης στάθηκε στον πληροφοριακό θόρυβο που δημιουργεί η συγκέντρωση των big data και με τη λειτουργία των drones, λέγοντας ότι ο θόρυβος αυτός είναι απειλητικότερος από πολλά όπλα. Ως απάντηση στην «απειλή» του θορύβου των δεδομένων ο Μάριος Νόττας, Δημοσιολόγος, Πανεπιστημιακός και Επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Επικοινωνίας, παρέθεσε την εν εξελίξει οργάνωση της διαδικασίας αποθησαύρισης των big data περιγράφοντας τρία στάδια: την συμπίεση μέσω αλγορίθμων κωδικοποίησης, την αποθορυβοποίηση με την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και την Αριστοποίηση με την εύρεση – ταξινόμηση – ανάκληση της πληροφορίας.
Από τους ομιλητές της ημερίδας, τον αξιωματικό της Πολεμικής Αεροπορίας με ειδίκευση στην Πληροφορική και τα Ψηφιακά Στατιστικά Δεδομένα, Παναγιώτη Αποσπόρη και τον αστυνομικό Δημήτρη Γκριζάπη ο οποίος υπηρετεί στην Επιχειρησιακή Δράση ΣμηΕΑ, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις πολιτικές ασφάλειας, στην πιστή εφαρμογή των κανονισμών και στον εμπλουτισμό της σχετικής νομοθεσίας. Τονίστηκε ότι η αμέλεια στην εφαρμογή των κανόνων ή η παραβίαση τους μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ακόμη και ανθρώπινες ζωές. Μάλιστα, Το διαρκώς μειούμενο κόστος των drones ενέχει τον κίνδυνο να κατακλειστεί ο εναέριος χώρος από ΣμηΕΑ προκαλώντας προβλήματα και ατυχήματα εκτός των άλλων ακόμη και στις πτήσεις των επιβατικών και εμπορικών αεροπλάνων.
Γενικότερα για την χρήση των drones επισημάνθηκε ότι βάσει της κείμενης νομοθεσίας, ο χειρισμός τους πρέπει να γίνεται μόνο από ενήλικες, κατόχους πιστοποίησης χειριστή, ανάλογα με την κατηγορία βάρους και χρήσης των Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ). Η εναέρια διαδρομή ενός drone πρέπει να ακολουθεί το σχέδιο πτήσης που έχει υποβληθεί στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και να μην παραβιάζει απαγορευμένες περιοχές, μεταξύ των οποίων και τα αεροδρόμια. Για την αποφυγή ατυχημάτων απαγορεύεται η πτήση επάνω ή ακόμη και κοντά σε μικρές ή μεγάλες συγκεντρώσεις πλήθους καθώς και η πτήση μισή ώρα μετά την δύση του ηλίου. Άδεια υπερπτήσεων πάνω από συγκεντρώσεις έχουν μόνοι οι αστυνομικές αρχές. Σε ορισμένες μόνο περιπτώσεις μπορεί να δοθεί από την ΥΠΑ ειδική άδεια για νυχτερινές πτήσεις. Οι παραβιάσεις των παραπάνω κανονισμών -μόνο έπειτα από καταγγελία καθώς είναι ακόμη αδύνατος ο εντοπισμός παραβατών- επιφέρουν την επιβολή διοικητικών προστίμων από την ΥΠΑ.
Ιδιαίτερη ανησυχία για το ενδεχόμενο τραυματισμού ατόμων που βρίσκονται στην ακτίνα πτήσης ενός drone ή ακόμη και του χειριστή εκφράζεται σε περίπτωση απώλειας ελέγχου του ΣμηΕΑ κυρίως λόγω παρεμβολών από κεραίες κινητής τηλεφωνίας, μεγάλη συγκέντρωση κινητών τηλεφώνων ή πρόκληση παρεμβολών από τρίτους.
Μέχρι σήμερα δεν έχουν καταγραφεί ατυχήματα στον ελληνικό χώρο.
Στην Ελλάδα λειτουργούν 14 σχολές προετοιμασίας χειριστών και μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 1.400 πιστοποιήσεις.
Οι κάτοχοι και χειριστές Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ) θα πρέπει να ανανεώνουν τις πιστοποιήσεις τους και να παρακολουθούν την εξέλιξη των κανονισμών πτήσης. Όπως μάλιστα παρατήρησε ο εκ των ομιλητών Γιώργος Ανεψιού, μεταδιδακτορικός ερευνητής Διεθνών Σχέσεων και Διεθνούς Δικαίου, μόλις την περασμένη εβδομάδα η Κομισιόν προχώρησε στην έκδοση νέων κανόνων ασφαλείας για τις πτήσεις drones.
Στην ημερίδα έγινε παρουσίαση της ομάδας drone της ΕΡΤ.
Στο πλαίσιο της ημερίδας ανακοινώθηκε η λειτουργία του νεοσύστατου Drone Journalism Lab (DJL), ως μέρος των συνεχιζόμενων πρωτοβουλιών του ΕCI. Το DJL παρακολουθεί και μελετά τις εξελίξεις στην τεχνολογία των Drones και την πληθώρα των εφαρμογών, προκλήσεων αλλά και ευκαιριών που ανοίγονται στην σύγχρονη Δημοσιογραφία και την Επικοινωνία.
Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Επικοινωνίας, ως Συνέργεια Ευρωπαϊκών Δημοσίων οντοτήτων, ενεργών στην ανώτατη παιδεία και την έρευνα, ασχολείται με τις αναδυόμενες τεχνολογίες επικοινωνίας και τις κοινωνικές τους επιπτώσεις.
Η Ημερίδα είχε την Υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος