Εισαγγελική παρέμβαση για τις καταγγελίες σε βάρος αστυνομικών με θύματα παιδιά

Εντολή για την πλήρη διερεύνηση των καταγγελιών για παράνομη συμπεριφορά αστυνομικών του ΑΤ Ομόνοιας σε βάρος ανήλικων παιδιών προσφύγων έδωσε ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών με παραγγελία του στον Εισαγγελέα Γιώργο Νούλη για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να εξακριβώσει την βασιμότητα των καταγγελλομένων και να εντοπίσει αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες αστυνομικών.

Σύμφωνα με όσα στοιχεία έχουν δημοσιοποιηθεί, στις 27 Σεπτεμβρίου πέντε ανήλικα παιδιά 12 έως 14 ετών και δύο ενήλικες 20 και 22 ετών προσήχθησαν στο Τμήμα Ομόνοιας «στο πλαίσιο έρευνας πληροφοριών για οπλισμό», καθώς είχαν μαζί τους ψεύτικα όπλα-παιχνίδια για τις ανάγκες θεατρικής παράστασης που θα συμμετείχαν.

Το «Συντονιστικό Καταλήψεων Στέγης Προσφύγων – Μεταναστών/τριών» κατήγγειλε ότι στο αστυνομικό τμήμα απαγορεύτηκε στα προσαχθέντα παιδιά να χρησιμοποιήσουν τα κινητά τους, ενώ εξαναγκάστηκαν να γδυθούν κι έπειτα να κάνουν κύκλους γυμνά σε ένα μικρό δωμάτιο, υπό τα βλέμματα των αστυνομικών. Όσα, μάλιστα, αρνήθηκαν να κατεβάσουν το εσώρουχό τους, χτυπήθηκαν, εξυβρίστηκαν με σχόλια ρατσιστικού και σεξουαλικού περιεχομένου. Καταγγέλλεται επίσης ότι τα παιδιά κρατήθηκαν επί 7 ώρες, χωρίς τη δυνατότητα να πιούν νερό, ανάμεσα σε ποινικούς προσαχθέντες και χρήστες ναρκωτικών.

Εικοσιένας βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση με την οποία καλούν τον υπουργό Εσωτερικών να απαντήσει ποιες ενέργειες προτίθεται να λάβει προκειμένου να εξαλειφθούν πλήρως τα περιστατικά ασυδοσίας, εφόσον αποδειχθούν αληθείς οι συγκεκριμένες καταγγελίες, ενώ και η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος τονίζει ότι στο βαθμό που επιβεβαιώνονται οι περιγραφές για τα γεγονότα, «αυτά ξεφεύγουν από το επίπεδο της αυθαιρεσίας και περνούν στο επίπεδο μιας απόλυτα αντικοινωνικής αγριότητας».

Σε ανακοίνωση του το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σημειώνει: «Το υπουργείο ερευνά κάθε περίπτωση υπέρβασης νόμων και κανονισμών και είναι γνωστό ότι είναι αμείλικτο σε κάθε διαπιστωμένη περίπτωση παραβιάσεων, αλλά οφείλει να είναι και δίκαιο. Γι’ αυτό δεν βιάζεται να βγάλει πρόωρα συμπεράσματα όταν οι έρευνες είναι σε εξέλιξη», ενώ υπογραμμίζει πως προκαλεί εντύπωση η άκριτη υιοθέτηση καταγγελιών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος