Καθημερινότητα στη νησιωτική Ελλάδα η ροή προσφύγων αλλά και οι δράσεις αλληλεγγύης

Συνεχής είναι η ροή ειδήσεων που αναφέρονται σε πρόσφυγες και μετανάστες, ανάμεσά τους ξεχωρίζουν ανθρώπινες στιγμές με δράσεις αλληλεγγύης.

Διασώσεις

Στη διάσωση 620 προχώρησε που δεν ήταν εφοδιασμένοι με τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα, προχώρησε το τελευταίο 24ωρο το Λιμενικό Σώμα και η Ελληνική Ακτοφυλακή, σε 15 περιστατικά έρευνας και διάσωσης, που έλαβαν χώρα σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Τα περιστατικά έλαβαν χώρα στα νησιά Λέσβου, Αγαθονησίου, Λέρου, Φαρμοκονησίου, Κω και Μεγίστης.

Κως

Στην Κω, το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, με ανακοίνωσή του “καταγγέλλει τη δημοτική Αρχή και τον δήμαρχο Κω για την συνειδητή παράληψη του να αποστείλει πρόσκληση για τη σημερινή σύσκεψη με τον Υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο και στο ΔΣ του Ε.Κ.
Προφανώς η απόφασή του αυτή εξυπηρετεί τη φίμωση της αντίθετης άποψης που εκφράζουν οι ταξικές δυνάμεις για το θέμα του μεταναστευτικού και των τοπικών προβλημάτων.

Αντιθέτως δεν παραλείπει να προσκαλέσει εργοδοτικούς φορείς και οργανώσεις για να παρουσιάσει ως ομόφωνη την αντιδραστική και επικίνδυνη στάση τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για τους κατοίκους του νησιού που έχει κρατήσει όλο αυτό το διάστημα”.

Λέρος

Καθημερινότητα στη νησιωτική Ελλάδα η ροή προσφύγων αλλά και οι δράσεις αλληλεγγύης
Πηγή φωτο: Δίκτυο Αλληλεγγύης Λέρου

Όπως αναφέρει το Δίκτυο Αλληλεγγύης Λέρου: “Είναι κάποιες μέρες, είναι κάποιες στιγμές που ο κόσμος μοιάζει πολύ όμορφος .

Ο Rene Frotscher ,η Anna Unterberger ,ο Paolo Caponetto και η Julie Hendricks τις τελευταίες ημέρες βρίσκονταν στη Λέρο για διακοπές.Οι εικόνες των προσφύγων, που το τελευταίο δεκαήμερο ξεπέρασαν τις 2000, δεν τους άφησαν αδιάφορους.

Καθημερινά, πρωί και απόγευμα ήταν μαζί μας στην αυλή του Λιμεναρχείου και σε όποιο σημείο υπήρχαν πρόσφυγες και προσέφεραν νερά, χυμούς ,σάντουιτς που ετοίμαζαν επί ώρες, καινούργια ρούχα, παιχνίδια και οτιδήποτε θα κάλυπτε έστω προσωρινά τις ανάγκες τόσων ανθρώπων ταλαιπωρημένων.

Οι ίδιοι έμεναν στο κάμπινγκ του νησιού και βλέποντας ότι όλη η φροντίδα των προσφύγων έιχε μετατεθεί στους ώμους των αλληλέγγυων από ένα διαχρονικά αδιάφορο Κράτος, δεν ξεκουράστηκαν καθόλου, ξόδεψαν χρήματα και αφιέρωσαν τις διακοπές τους στην αλληλεγγύη.
Ελπίζουμε ο κόσμος να γίνει καλύτερος έλεγε ο Rene.

Αγαπημένοι μας φίλοι, με ανθρώπους σαν και σας ο κόσμος σίγουρα θα γίνει καλύτερος.Τον έχουμε τόσες φορές ονειρευτεί. Σας ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας”.

 Iκαρία

Καθημερινότητα στη νησιωτική Ελλάδα η ροή προσφύγων αλλά και οι δράσεις αλληλεγγύηςΜε ανακοίνωσή της προς τους κατοίκους, αλλά και προς τους καταστηματάρχες της Ικαρίας, η δημοτική κίνηση ΑΣΠΙ, κάνει γνωστό ότι: “συγκεντρώνει τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, με σκοπό  να αποσταλούν στο κέντρο υποδοχής μεταναστών Σάμου, το οποίο  αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις  πραγματικές του ανάγκες.
Τι συλλέγουμε: Κυρίως τρόφιμα που  χρειάζονται για την παρασκευή του πρωϊνού γεύματος του κέντρου.  ( γάλα εβαπορέ ή μακράς διαρκείας, κορν φλέικς, μπισκότα, φρυγανιές, μαρμελάδες κ.λπ.). Επίσης: πλαστικά πιάτα – ποτήρια – κουτάλια – πιρούνια,
παιδικές πάνες, σερβιέτες κ.λπ.

Πού γίνεται η συλλογή: Σε  καταστήματα τροφίμων του νησιού  μας,  όπου θα δείτε τοποθετημένο καλάθι με ανάλογη  σήμανση”.

E.E.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέκρουσε τις κατηγορίες ότι κινείται με υπερβολικά αργό ρυθμό για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρώπη που προκαλεί η τεράστια αύξηση των μεταναστευτικών ροών, τονίζοντας ότι δεν οφείλεται στις Βρυξέλλες, αλλά στις διαφωνίες ανάμεσα στα κράτη μέλη το γεγονός πως δεν έχει αναληφθεί ακόμη δράση από κοινού.

Κατάπλους στον Πειραιά του “Ελευθέριος Βενιζέλος”

Στις 7:30 το απόγευμα κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά στην πύλη Ε-1 το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, μεταφέροντας από τη Μυτιλήνη 2.172 πρόσφυγες από τη Συρία. Η ροή προσφύγων σε νησιά του Αιγαίου παραμένει συνεχής, με τον δήμαρχο Λέσβου να εκτιμά σε 8.500 τον αριθμό τους στο νησί.

Στο λιμάνι είχαν ληφθεί έκτακτα μέτρα από το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή προκειμένου να διασφαλιστεί με απόλυτη ασφάλεια η αποβίβαση των προσφύγων. Επίσης, ο ΟΛΠ είχε διαθέσει λεωφορεία του, προκειμένου οι πρόσφυγες να μπορέσουν να μεταφερθούν στο σταθμό του τρένου και του προαστιακού.

Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες αναμένεται να καταφθάσουν στο σιδηρόδρομο του ΟΣΕ στον σταθμό Λαρίσης, προκειμένου να αποβιβαστούν σε αμαξοστοιχία με προορισμό τη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια στα βόρεια σύνορα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το πλοίο αφού ανεφοδιαστεί με καύσιμα, θα αναχωρήσει στις 10:30 το βράδυ για Κω, Κάλυμνο, Λέρο και Σάμο από όπου θα παραλάβει πρόσφυγες από τη Συρία. Το πλοίο όταν επιστρέψει εκ νέου στον Πειραιά πιθανότατα θα πραγματοποιήσει και νέο δρομολόγιο αυτή τη φορά για τη Μυτιλήνη.

Εκδηλώσεις και διαδηλώσεις

Συνδέοντας αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα, αντιφασιστικό συλλαλητήριο στις 18 Σεπτέμβρη στην Ομόνοια στις 7μμ και πορεία στη Βουλή, με αφορμή τα δύο χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τη συνέχιση της δίκης της Χρυσής Αυγής, καλεί η ΚΕΕΡΦΑ και προανήγγειλε διεθνή αντιφασιστική και αντιρατσιστική συνάντηση στις 10 και 11 Οκτώβρη στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ Ρουφ (Πειραιώς και Πέτρου Ράλλη).

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων: “Χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες, ζουν και δουλεύουν εδώ και τα παιδιά τους σπουδάζουν στα σχολεία. Είναι κομμάτια του κινήματος, που αντιστέκεται και παλεύει για δικαιώματα και ελευθερίες. Από την Ν.Μανωλάδα, μέχρι την Γενική Ανακύκλωση και το Μαραθώνα, εργάτες γης και βιομηχανικοί εργάτες δίνουν τη μάχη ενάντια στην απλήρωτη δουλειά, την εργοδοτική τρομοκρατία και το ρατσισμό.

Γι αυτό, διεκδικούμε πλήρη δικαιώματα, άσυλο στους πρόσφυγες και χαρτιά σε όλους τους μετανάστες, χώρους φιλοξενίας, ιθαγένεια για όλα τα παιδιά χωρίς αποκλεισμούς, κλείσιμο των στρατοπέδων συγκέντρωσης, να φύγει η FRONTEX και ο φράχτης στον Έβρο”.

Φωτο: Κως – αρχείο ΑΠΕ/ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος