Νίκος Φίλης: Λάθος τα Θρησκευτικά να γίνουν αφορμή ακατανόητης αντιδικίας και κινδυνολογίας (video)

Ένταση στις αγαθές – μέχρι στιγμής – σχέσεις πολιτείας και εκκλησίας προκαλεί το μάθημα των θρησκευτικών. Στην ασυνήθιστα σκληρή δήλωση του αρχιεπισκόπου για τα νέα προγράμματα σπουδών του μαθήματος των θρησκευτικών απάντησε ο υπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Η δήλωση του υπουργού Παιδείας 

«Τα θρησκευτικά είναι ένα μάθημα όπως όλα τα μαθήματα. Η ευθύνη για τα προγράμματα σπουδών ανήκει σύμφωνα με τον νόμο στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
Τα νέα προγράμματα του μαθήματος των θρησκευτικών είναι αποτέλεσμα πιλοτικής εκπαιδευτικής εμπειρίας τριών ετών καθώς και πολύμηνου διαλόγου με τους εκπαιδευτικούς-θεολόγους και εκπροσώπους της Εκκλησίας.

Είναι λάθος ένα ώριμο αίτημα όπως η αναβάθμιση του μαθήματος των θρησκευτικών από ομολογιακό σε μάθημα γνώσης των θρησκειών, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ορθοδοξία, να μετατρέπεται σε αφορμή ακατανόητης αντιδικίας και κινδυνολογίας.

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων είναι πάντοτε ανοικτό στο διάλογο με την Εκκλησία και προσωπικά με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, με τον αυτονόητο αμοιβαίο σεβασμό των διακριτών θεσμικών ρόλων.»

Τι είπε ο Αρχιεπίσκοπος για τα θρησκευτικά

Για απαράδεκτα και επικίνδυνα προγράμματα του υπουργείου Παιδείας έκανε λόγο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, μετά τη συνάντησή του την Τρίτη με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων.

Ο Ιερώνυμος εκτίμησε ότι δεν θα αποδώσουν καρπούς, αλλά μεγάλη ζημία στην παιδεία και στην κοινωνία και απηύθυνε έκκληση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα «να σταματήσει αυτήν την προσπάθεια».

Διάλογος για τις αλλαγές στα θρησκευτικά από το 2011

Η συζήτηση για αλλαγή στο περιεχόμενο του μαθήματος των θρησκευτικών σε όλες τις τάξεις έχει ξεκινήσει από το 2011 υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Τα προγράμματα σπουδών που εφαρμόζονται από εφέτος δοκιμάστηκαν πιλοτικά σε 100 σχολεία τα τελευταία τρία χρόνια.

Την Άνοιξη συστάθηκε μικτή επιτροπή εκκλησίας-πολιτείας μετά από συμφωνία του πρωθυπουργού και του αρχιεπισκόπου, για να εξετάσει εκ νέου το θέμα. Η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων υποστηρίζει ωστόσο ότι ο διάλογος αυτός ήταν προσχηματικός, κι εκτιμά πως δημιουργείται σύγχυση στα παιδιά τα οποία απομακρύνονται από τον ορθόδοξο χαρακτήρα του μαθήματος.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος