Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Κέντρου Παρακολούθησης Πυρκαγιών μιλά στην ΕΡΤ (video)

Ο καθηγητής Γιόχαν Γκέοργκ Γκόλνταμερ, διευθυντής του Παγκόσμιου Κέντρου Παρακολούθησης Πυρκαγιών μίλησε στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ για το έργο της Επιτροπής που θα διερευνήσει τους παράγοντες που οδήγησαν στην εθνική τραγωδία στο Μάτι με στόχο τη διαμόρφωση ενός σχεδίου για τη διαχείριση του τοπίου και την αντιμετώπιση ενδεχόμενων μεγάλων πυρκαγιών στο μέλλον.

Ο κ. Γκoλντάμερ εξήγησε ότι το βασικό εγχείρημα της Επιτροπής θα είναι η διερεύνηση των βαθύτερων αιτιών αυτής της άνευ προηγούμενου πυρκαγιάς, εξηγώντας πως παρόμοιες της έχουν ζήσει και στην Πορτογαλία και σε άλλες χώρες, και πως στόχος είναι η συνεργασία μεταξύ των επιστημόνων και των υπευθύνων για τη χάραξη πολιτικής.

Όπως είπε η ριζική αλλαγή στη χρήση του τοπίου, ο τουρισμός που προκαλεί μαζικές μετακινήσεις πληθυσμού και η κλιματική αλλαγή είναι μόνο μερικοί από τους παράγοντες που πρέπει να εξεταστούν προκειμένου να βρεθούν οι τρόποι που μπορούν να καταστήσουν το τοπίο, αλλά και τις κοινωνίες πιο ανθεκτικές απέναντι σε καταστροφές.

Το Νοέμβριο θα λάβει χώρα μια εθνική στρογγυλή τράπεζα συζήτησης στο πλαίσιο της οποίας θα παρουσιαστούν οι αναλύσεις Ελλήνων και ξένων εμπειρογνωμόνων βάσει των οποίων θα καθοριστεί η χάραξη μιας στρατηγικής για το μέλλον. Σε αυτές τις συζητήσεις τόνισε πως θα κληθούν να συμμετάσχουν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, τα οποία μπορεί να μην έχουν ξανασυνεργαστεί στο παρελθόν –φαινόμενο συχνό που όπως είπε έχει παρατηρηθεί ακόμα και στη Γερμανία- και στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, καθώς τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν αφορούν τους πάντες.

Παράλληλα επισήμανε ότι θα πρέπει να κληθούν και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών. Η κυβέρνηση και οι αρχές δεν μπορούν να κάνει τα πάντα. Η κοινωνία των πολιτών οφείλει να συμμετάσχει στη διαδικασία που θα οδηγήσει στην καλύτερη προετοιμασία και στην πρόληψη, είπε υπογραμμίζοντας το ρόλο των εθελοντών.

«Αυτός είναι ο στόχος μας, να έρθουν σε επαφή όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, κυβέρνηση, αρχές, κόμματα, κοινωνία των πολιτών, ώστε να συναινέσουν σε μια κοινή λύση» είπε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διευκρίνισε πως αντικείμενο της Επιτροπής δεν είναι η εκτίμηση των χειρισμών επιχειρησιακών παραγόντων καθώς αυτό είναι έργο άλλης Επιτροπής που θα λειτουργήσει παράλληλα, οι οποίες μόλις ολοκληρώσουν το έργο τους θα ανακοινώσουν τις σχετικές συστάσεις για το μέλλον. Προχωρώντας σε μια πρώτη εκτίμηση για τα αίτια της τραγωδία έκανε λόγο για έναν ατυχή συγκερασμό δυσχερών παραγόντων που επιβάρυναν ιδιαίτερα την κατάσταση που οδήγησε στην τραγωδία, η οποία θα μπορούσε να είναι ακόμα μεγαλύτερη εάν είχε συμβεί μια μέρα νωρίτερα.

Πηγή ΕΡΤ

Σχετική είδηση: Ο καθηγητής Γκολντάμερ επικεφαλής της έρευνας για τις φονικές πυρκαγιές (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος