Ο καιρός με την Πάττυ Σπηλιωτοπούλου – “Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει!” Για πόσο, όμως…; (video)

Με κακοκαιρία μας κάνει ποδαρικό ο Φεβρουάριοςαφού από χτες στα δυτικά και βόρεια έχουν ξεκινήσει ισχυρές βροχές, καταιγίδες και τοπικές χαλαζοπτώσεις, οι οποίες συνεχίζονται σήμερα στη Θράκη, το Βόρειο και Α. Αιγαίο, ενώ πνέουν και θυελλώδεις νοτιάδες θα φτάνουν στο Α. Αιγαίο έως και τα 9 μποφόρ τοπικά, μέχρι το απόγευμα που θα εξασθενήσουν λίγο.

Το γνωστό όμως ρητό «Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει καλοκαίρι θα μυρίσει…», φαίνεται να επαληθεύεται για άλλη μια φορά, καθότι από την Τετάρτη και για το 1ο 10ήμερο του μήνα θα επικρατεί καλός καιρός και υψηλές θερμοκρασίες, αφού υπάρχει και θερμή εισβολή αυτήν την εβδομάδα, με τον υδράργυρο να ανεβαίνει αρκετούς βαθμούς πάνω απ’ τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, ενώ προς το τέλος του 10ημέρου θα έχουμε και πάλι κάποια φαινόμενα και μέσα στο 2ο 10ήμερο περιμένουμε ισχυρό κρύο, που πιθανώς να δώσει χιόνια ακόμα και σε πεδινές περιοχές, ενώ δεν αποκλείεται να φτάσουν ακόμα στην Αττική…!

Είναι βέβαια μόνο μια εκτίμηση της τάσης του καιρού, καθώς έχουμε αρκετές ημέρες ακόμα μπροστά μας, όσον αφορά στην εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε πάντως, η θερμοκρασία στην Αθήνα θα ανέβει έως και 10-12 βαθμούς πάνω από τη μέση κλιματική τιμή, με παράλληλη απουσία βροχοπτώσεων το διάστημα 3-11 Φεβρουαρίου (μιας και το Block που θα δημιουργήσει η αντικυκλωνική κυκλοφορία, θα διακόψει τη ζωνική – χειμερινή και κατά συνέπεια, την κυκλοφορία των συστημάτων – κακοκαιριών από τα δυτικά). Ομαλή πτωτική πορεία της θερμοκρασίας, περιμένουμε προς το τέλος του 10ημέρου που μόλις άρχισε. Ανάλογη πορεία θα ακολουθήσει και η Θεσσαλονίκη, με θερμοκρασίες ακόμη και 10 βαθμούς πάνω από την κανονική για την εποχή και αντίστοιχα σταδιακή πτώση. Ας απολαύσουμε, λοιπόν, αυτήν την ευχάριστη καιρική ανάπαυλα μέχρι τότε και για αργότερα, βλέπουμε…!

ΣΗΜΕΡΑ
Τα έντονα φαινόμενα μέχρι το μεσημέρι αναμένεται να εξασθενήσουν στα δυτικά και τη Μακεδονία, από το απόγευμα στη Θράκη, ενώ στο Βόρειο και Α. Αιγαίο θα συνεχιστούν μέχρι και αύριο το πρωί. Στην υπόλοιπη χώρα θα έχουμε αυξημένη συννεφιά με τοπικές βροχές ή καταιγίδες. Οι θυελλώδεις νοτιάδες έως 9 μποφόρ στο Α. Αιγαίο θα εξασθενήσουν σταδιακά από το απόγευμα και θα πέσει λίγο η θερμοκρασία στα δυτικά, ειδικά όμως στα κεντρικά και νότια θα παραμείνει σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

ΑΤΤΙΚΗ
Αυξημένη συννεφιά με τοπικές βροχές και καταιγίδες το πρωί, με σταδιακή όμως βελτίωση από το απόγευμα, νοτιάδες πρόσκαιρα το πρωί στα ανατολικά και νότια έως 7 μποφόρ και θερμοκρασία έως 19 βαθμούς.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Επίσης συννεφιά με τοπικές βροχές και γρήγορη όμως βελτίωση, νοτιάδες 3-5 μποφόρ και θερμοκρασία έως 15 βαθμούς.

ΑΥΡΙΟ
Ξανά στα δυτικά, τη Θράκη, το Α. Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα αυξημένη συννεφιά με βροχές και στο Α. Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα καταιγίδες τοπικά ισχυρές το πρωί, καθώς επίσης λίγα χιόνια στα βορειοδυτικά ορεινά. Τα φαινόμενα σταδιακά θα εξασθενήσουν και το βράδυ θα σταματήσουν στα δυτικά. Στην υπόλοιπη χώρα, λίγες συννεφιές με τοπικές βροχές μικρής διάρκειας. Νοτιάδες στα νοτιοανατολικά έως 7-8 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση και θερμοκρασία στα ίδια επίπεδα.

Παναγιώτα (Πάττυ) Δ. Σπηλιωτοπούλου
Μετεωρολόγος ΕΡΤ
B.Sc Φυσικός
Μ.Sc Μετεωρολόγος, ΕΚΠΑ
M.Sc Ειδικός στις Στρατηγικές Διαχείρισης Κρίσεων & Καταστροφών (Ακραία Φαινόμενα), ΕΚΠΑ
Μ.Α Δημοσιογράφος, ΕΚΠΑ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος