Ολοκληρώνεται η επιχείρηση εκκένωσης του Ελληνικού (video)

Ολοκληρώθηκε η επιβίβαση προσφύγων και μεταναστών από την αίθουσα αφίξεων του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού.

Συγκεκριμένα 168 άτομα έχουν επιβιβαστεί σε τέσσερα πούλμαν του ΔΟΜ προκειμένου να μεταφθερούν στη Θήβα και δύο αστικά λεωφορεία με κατεύθυνση το τμήμα αλλοδαπών για εξακρίβωση στοιχείων.

Στο Ελληνικό παραβρέθηκε και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος στη συνέχεια θα μεταβεί στη Θήβα. Η διαδικασία εκκένωσης συνεχίζεται στα γήπεδα χόκει και μπέιζμπολ.

Σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη επικοινωνίας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Ρεμπέκα Μάρει ανέφερε ότι η Οργάνωση προσέφερε τον τελευταίο χρόνο υποστήριξη στους πρόσφυγες σε θέματα ψυχικής και αναπαραγωγικής υγείας και «αυτή η διαδικασία εκκένωσης δεν μας βοηθάει να έχουμε συνέχεια στην περίθαλψη που προσφέρουμε. Ελπίζουμε αυτή η συνέχεια να υπάρξει».

Ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας είπε στην ΕΡΤ ότι παράλογες απαιτήσεις δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές και τόνισε ότι η εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό είναι παρά πολύ καλή για τους χειρισμούς στο προσφυγικό.

Προτεραιότητα δίνεται στις οικογένειες, οι οποίες κατά την καταγραφή που έγινε τις προηγούμενες ημέρες από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και το ΔΟΜ πήραν ένα σημείωμα με το νούμερο του κοντέινερ στο οποίο θα διαμείνουν στη νέα δομή φιλοξενίας στη Θήβα, σύμφωνα με πηγές της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ολοκληρώνεται η επιχείρηση εκκένωσης του Ελληνικού (video)
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Ορέστης Παναγιώτου

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής η επιχείρηση εξελίσσεται ομαλά χωρίς αντιδράσεις και με τη παρουσία εκπροσώπων του ΔΟΜ και παρατηρητών της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Δυνάμεις της αστυνομίας έχουν παραταχθεί έξω από τις τρεις δομές, ενώ έχουν αποκλείσει και την είσοδο στο χώρο. Ειδικότερα, ξεκίνησε στις 6.30 το πρωί η επιχείρηση εκκένωσης από πρόσφυγες και μετανάστες των τριών δομών φιλοξενίας του Ελληνικού.

Ολοκληρώνεται η επιχείρηση εκκένωσης του Ελληνικού (video)
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Ορέστης Παναγιώτου

Εννέα πούλμαν, μισθωμένα από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και αστικά λεωφορεία θα μεταφέρουν τους πρόσφυγες.

Ολοκληρώνεται η επιχείρηση εκκένωσης του Ελληνικού (video)
EUROKINISSI/
ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες της αστυνομίας οι οικογένειες που διαμένουν στα γήπεδα χόκεϊ και μπέιζμπολ και στην αίθουσα αφίξεων του παλαιού αεροδρομίου (υπολογίζονται σε περίπου 500 άτομα) θα μεταφερθούν στη νέα δομή φιλοξενίας στη Θήβα (πρώην Κλωστήριο Σακίρογλου), ενώ τα μεμονωμένα άτομα (περίπου 150) θα μοιραστούν σε διάφορες δομές αφού πρώτα μεταφερθούν για εξακρίβωση στοιχείων στο τμήμα αλλοδαπών.

Όπως έγινε γνωστό από τους μεμονωμένους πρόσφυγες περίπου 60 θα μεταφερθούν στη Θήβα, 50 στα Οινόφυτα και 50 στο Δερβένι.

Ολοκληρώνεται η επιχείρηση εκκένωσης του Ελληνικού (video)
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Ορέστης Παναγιώτου

Όπως λένε οι ίδιες πηγές, περίπου το 10% δεν έχουν εκφράσει τη βούληση να φύγουν, ενώ για όσους αντιδράσουν στη μεταφορά τους θα υπάρξει διαπραγμάτευση με τη συμμετοχή διαπραγματευτών της Ελληνικής Αστυνομίας, διερμηνέων και εκπροσώπων του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Ο Γιάννης Μπαλάφας στην ΕΡΤ

Ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας μιλώντας στην πρωινή ζώνη της ΕΡΤ ξεκαθάρισε ότι παράλογες απαιτήσεις δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Η εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό είναι παρά πολύ καλή για τους χειρισμούς στο προσφυγικό. Δείξαμε άριστα δειγματα φιλοξενίας σε δύσκολες συνθήκες για την πατρίαδα μας πρόσθεσε ο κ. Μπαλάφας και επισήμανε ότι εκτός από τα δικαιώματα των μεταναστών υπάρχουν και τα δικαιώματα των Ελλήνων.

Ο επικεφαλής του ΚΕΕΡΦΑ Πέτρος Κωνσταντίνου δήλωσε πως αντέδρασαν 25 οικογένειες και υποστήριξε ότι η μεταφορά των μεμονωμένων προσφύγων στο Τμήμα Αλλοδαπών συνιστά σύλληψη.

Χθες βράδυ μοιράστηκαν στους πρόσφυγες ειδικές συσκευασίες για να μαζέψουν τα πράγματά τους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος