Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων: Να σταματήσουν τα “αγροτοδικεία” – Συνεχίζουμε τα μπλόκα (video)

Την έντονη διαμαρτυρία της εκφράζει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, με αφορμή τη δικαστική δίωξη σε βάρος ηγετικών στελεχών των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας κι άλλων αγροτών,με κατηγορία ότι υποκίνησαν τους αγρότες να βγουν με τα τρακτέρ τους στο μπλόκο της Νίκαιας, που στήθηκε τη Δευτέρα 28/1/2019. Η δίκη θα γίνει την 1η Μάρτη 2019 στη Λάρισα.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωση, η επιτροπή: “Η δικαστική δίωξη σε βάρος των 10 συναδέλφων επί της ουσίας στρέφεται ενάντια στο ίδιο το συνδικαλιστικό δικαίωμα, ενώ η μεθόδευση και η διεκπεραίωση των διαδικασιών είναι πρωτοφανείς στα χρονικά του συνδικαλιστικού κινήματος. Η κατηγορία που αφορά σε κινητοποίηση που μόλις ξεκίνησε και βρίσκεται σε εξέλιξη, στήθηκε στο άψε – σβήσε, στηριζόμενη σε δημοσιεύματα του Τύπου που, μάλιστα, προηγήθηκαν του “αδικήματος” του στησίματος του μπλόκου.

Τα κλητήρια θεσπίσματα στους κατηγορούμενους αποδόθηκαν τάχιστα, την ίδια μέρα που γράφτηκαν. Η δίκη ορίστηκε να γίνει άμεσα, σε λίγες μέρες, χωρίς οι κατηγορούμενοι να έχουν καν κληθεί για κατάθεση από τις αρμόδιες αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές.

Η ευθύνη για την συγκεκριμένη, απαράδεκτη και προκλητική δικαστική δίωξη ανήκει στην κυβέρνηση, η οποία, μέσω της ποινικοποίησης του αγώνα μας, επιχειρεί να τρομοκρατήσει τους αγρότες που συμμετέχουμε, ήδη, στα μπλόκα, αλλά και εκείνους τους συναδέλφους που ετοιμάζονται να συμμετάσχουν τις επόμενες μέρες. Αποδεικνύεται, για μια ακόμα φορά, ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να συνεχίσει ανεμπόδιστα την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτική της, δεν διστάζει να διολισθαίνει γρήγορα και επικίνδυνα στον κατήφορο του αυταρχισμού και της αντιδημοκρατικότητας”.

Σε άλλο σημείο της ίδιας ανακοίνωσης, η επιτροπή τονίζει ότι: “Καλούμε τους αγρότες να πυκνώσουν τα μπλόκα ώστε ν΄ αυξήσουμε την αγωνιστική πίεση στην κυβέρνηση αναγκάζοντάς την να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας. Συνεχίζουμε – Θα νικήσουμε”.

Μιλώντας στην ΕΡΤ1, ο Απ. Λαχανάς, εκπρόσωπος της επιτροπής τόνισε ότι οι αγρότες θα σκληρύνουν τη στάση τους, διότι εκτιμούν ότι πρόκειται για μεθόδευση της κυβέρνησης να γίνουν “συνομιλητές με τον υπουργό, ευρισκόμενοι ταυτόχρονα υπό ομηρεία”. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι ενδέχεται να υπάρξει στη συνέχεια και ποινικοποίηση των διαδηλώσεων.

Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων: Να σταματήσουν τα “αγροτοδικεία” – Συνεχίζουμε τα μπλόκα (video)To KKE για τις διώξεις

Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του “καταγγέλλει την απαράδεκτη και άθλια μεθόδευση να κινηθούν -εν ριπή οφθαλμού- διώξεις σε βάρος αγροτών που αγωνίζονται για το δίκιο τους και μάλιστα με πρωτοφανείς διαδικασίες, χωρίς καν να προηγηθούν απολογίες των κατηγορουμένων.

Για την ενέργεια αυτή, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει σοβαρές πολιτικές ευθύνες, που δεν μπορεί να τις κρύβει πίσω από τις αποφάσεις δικαστικών. Δική της είναι η πολιτική που ξεκληρίζει τη μικρομεσαία αγροτιά, δική της επιλογή είναι και ο κοινωνικός αυτοματισμός, που καλλιεργεί συστηματικά το έδαφος για τον αυταρχισμό και την τρομοκρατία σε βάρος των εργατικών-λαϊκών αγώνων”.

Συνεχίζοντας στην ίδια ανακοίνωση: “Ματαιοπονούν αν νομίζουν ότι με τέτοιες πρακτικές θα τρομοκρατήσουν την αγωνιζόμενη αγροτιά, συνολικά το εργατικό-λαϊκό κίνημα. Όπως τα αγροτοδικεία των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, έτσι και αυτά του ΣΥΡΙΖΑ το μόνο που θα καταφέρουν είναι να δυναμώσουν το πείσμα και τη θέληση της μικρομεσαίας αγροτιάς”.

Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων: Να σταματήσουν τα “αγροτοδικεία” – Συνεχίζουμε τα μπλόκα (video)Η Δημοκρατική Συμπαράταξη

Ο Υπεύθυνος ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης Μιχάλης Τζελέπης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, προέβη στην ακόλουθη ανακοίνωση:

«Για πρώτη φορά οι αγρότες είναι αντιμέτωποι με μία τόσο «αυταρχική» και «καθεστωτική» Κυβέρνηση, η οποία τους στερεί το Συνταγματικό τους δικαίωμα να διαδηλώνουν και να διαμαρτύρονται. Φαίνεται ότι ο μόνος τρόπος της Κυβέρνησης για να επιβληθεί είναι «συνοπτικές δικαστικές διαδικασίες» χωρίς μάλιστα να έχει προηγηθεί από την Δικαιοσύνη αντίστοιχη προκαταρκτική εξέταση για το εάν πράγματι τελείται αδίκημα ή όχι.

Η Κυβέρνηση δεν έχει καταλάβει ακόμη ότι οι διαμαρτυρίες των αγροτών είναι το αποτέλεσμα των δικών της πολιτικών. Η υπερφορολόγηση των αγροτών, η εισφοροληστρική πολιτική, η ανυπαρξία πολιτικής για τον πρωτογενή τομέα και η αδυναμία της να διασφαλίσει τους κανόνες της αγοράς έχουν δημιουργήσει σήμερα ένα κλίμα ασφυξίας για τους επαγγελματίες αγρότες και εύλογο είναι να διαμαρτύρονται και να αιτούνται την λύση των προβλημάτων τους, διεκδικώντας να μπορούν να ζήσουν από το αγροτικό τους εισόδημα.

Η ποινικοποίηση της πρόθεσης, η σύνταξη κατηγορητηρίου χωρίς την τήρηση της διαδικασίας που απαιτεί προκαταρκτική εξέταση για να διερευνηθεί αν τελείται ένα αδίκημα και η σπουδή για την παραπομπή τους, έχουν ως στόχο τον εκφοβισμό των αγροτών και στην πραγματικότητα υποκρύπτει τον πανικό της κυβέρνησης μπροστά στην δίκαιη αγανάκτηση τους.

Όποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες και αυτό πληρώνει τώρα η Κυβέρνηση. Την καλούμε να πάρει πίσω το κατηγορητήριο και να ακούσει τους αγρότες, όπως τους άκουσε και το Κίνημα Αλλαγής και κατέθεσε προ διμήνου πρόταση νόμου για την ανακούφιση τους».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος