ΠΟΕ-ΟΤΑ: Εν αναμονή των αποφάσεων για τις κινητοποιήσεις (video)

Το μέλλον των κινητοποιήσεων τίθεται επί τάπητος στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ ΟΤΑ, την ώρα που πληθαίνουν οι εκκλήσεις να δοθεί τέλος στην απεργία καθώς οι τόνοι των σκουπιδιών και οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν φθάσει την κατάσταση στο απροχώρητο. Νωρίτερα οι εργαζόμενοι στον τομέα καθαριότητας πραγματοποίησαν συγκέντρωση και πορεία στη Βουλή στο πλαίσιο της σημερινής 24ωρης απεργίας τους. Την ίδια ώρα, συνεχίζεται πολιτική κόντρα. Διαθέσιμοι όλοι οι κρατικοί μηχανισμοί για να περιφρουρηθεί η δημόσια υγεία, λέει η κυβέρνηση. Αισιόδοξος ότι το θέμα θα λυθεί εντός της ημέρας, δηλώνει ο Νίκος Βούτσης.

Δεν υπήρξε λευκό στην απόφαση για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων και η απόφαση ήταν ομόφωνη, διευκρίνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο γενικός γραμματέας της ΠΟΕ-ΟΤΑ Βασίλης Πετρόπουλος.

Αρνήθηκε ότι η ΔΑΚΕ ψήφισε λευκό και παρέπεμψε στις σημερινές αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων, οι όποιες όπως είπε, είναι συλλογικές κι έχουν και παραταξιακά χαρακτηριστικά.

Έκκληση να λήξουν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους Δήμους και «να καθαριστούν αμέσως οι πόλεις» απηύθυνε σήμερα ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Γιώργος Πατούλης, επισημαίνοντας ότι «η κατάσταση είναι πλέον ανυπόφορη» στα αστικά κέντρα και «δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο εφησυχασμού».

«Σεβόμαστε τον αγώνα των συμβασιούχων καθαριότητας, όμως με τη δημόσια υγεία δεν επιτρέπεται να παίζει κανείς» υπογραμμίζει με έμφαση ο κ. Πατούλης και συνεχίζει: «Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί προτεραιότητα η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και της ποιότητας της ζωής των πολιτών».

Αισιοδοξία Βούτση για επίλυση του προβλήματος

Στο ζήτημα της συνεχιζόμενης απεργίας της ΠΟΕ ΟΤΑ αναφέρθηκε με δήλωση του ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Ερωτώμενος για το θέμα απάντησε: “Ελπίζω και ευελπιστώ, ως πολίτης και ως Πρόεδρος της Βουλής, και έχω την εκτίμηση ότι σήμερα θα έχει λυθεί το θέμα

Δ.Βίτσας: Θα περιφρουρηθεί η δημόσια υγεία

«Θα ληφθούν όλα τα μέτρα για να περιφρουρηθεί η δημόσια υγεία» διεμήνυσε ο Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό για το ενδεχόμενο συμμετοχής του στρατού στην αποκομιδή.

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση στην παρούσα φάση κρατά στάση αναμονής έως το απόγευμα, οπότε συνεδριάζει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ. «Περιμένουμε την απόφαση. Από την άλλη μεριά δεν μπορεί κανείς να διακινδυνεύσει τη δημόσια υγεία, ούτε στη διαδικασία ενός τέτοιου αγώνα θα πρέπει η συνδικαλιστική ηγεσία θα τιμωρήσει την κοινωνία» τόνισε ο υπουργός Άμυνας.

Διευκρίνισε ότι «το υπουργείο Άμυνας αυτοβούλως δεν κάνει τίποτα» και ξεκαθάρισε: «Περιμένουμε πρώτα να βρεθεί μια λογική απόφαση… Δεν υπάρχει διάθεση πολιτικής επιστράτευσης, έχει καταργηθεί αυτό, και δεν ήταν και αποτελεσματικό».

Όπως ανέφερε, η κατάσταση βαίνει βελτιούμενη όσον αφορά τα απορρίμματα. «Ας περιμένουμε το καλύτερο. Με την κυβερνητική ρύθμιση καλύπτονται οι συμβασιούχοι, τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο του 2018» υποστήριξε ο κ. Βρίτσας, για να προσθέσει ότι κανείς δεν μπορεί να υπερβεί τη συνταγματική νομιμότητα, δεν επιτρέπεται να γίνουν μόνιμοι οι συμβασιούχοι, το ξέρουν στην ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Απαντώντας στις καταγγελίες εργαζομένων ότι η κυβέρνηση τούς είχε υποσχεθεί μονιμοποίηση ο κ. Βίτσας είπε ότι η κυβέρνηση προσπάθησε. «Δεν πρέπει να έχουμε συμβασιούχους στους δήμους» σημείωσε, επιρρίπτοντας ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση στις προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Β. Κικίλιας: Αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης 

Σχετικά με το πρόβλημα με την αποκομιδή των σκουπιδιών, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας τόνισε: «Το χάος με τους χιλιάδες τόνους σκουπιδιών είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Με τα ψέματα τις υποσχέσεις και την ανευθυνότητα δημιουργούν πρόβλημα για την δημόσια υγεία, και δυσφημούν τη χώρα εν μέσω τουριστικής περιόδου. Αυτοί κυβερνούν, αυτοί αποφασίζουν, αλλά πάντα κάποιοι άλλοι φταίνε.

Η ΝΔ έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση: Καλούμε τους εργαζομένους να επιστρέψουν στη δουλειά τους. Η κυβέρνηση οφείλει να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο και ο πρωθυπουργός να αναλάβει την ευθύνη για να αρθεί το αδιέξοδο. Πρέπει να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα, να συναφθούν νέες συμβάσεις και να διερευνηθούν δυνατότητες συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα.»

Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στην χθεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι «η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει όλες τις δυνατότητες του κρατικού μηχανισμού», επισημαίνοντας ότι η όποια απόφαση ενδεχομένως και της επίταξης, μπορεί να γίνει μόνο με υπογραφή του πρωθυπουργού. Ο πρωθυπουργός καλείται να πάρει θέση, κατέληξε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: ΠΟΕ-ΟΤΑ: Συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη και πορεία στη Βουλή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος