Προκαταρκτική έρευνα για το Ωραιόκαστρο – Την τοποθέτηση όλων των συλλόγων ζητά ο δήμαρχος (video)

Αλυσιδωτές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου δημοτικού σχολείου Ωραιοκάστρου, που απειλεί με κατάληψη, να μη γίνουν δεκτά προσφυγόπουλα στην εκπαιδευτική διαδικασία. Το ζήτημα προκάλεσε την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, με τον δήμαρχο του Ωραιοκάστρου να ζητεί από όλους τους συλλόγους να πάρουν θέση.

Αρκετοί είναι οι γονείς και οι δάσκαλοι που διαχωρίζουν τις θέσεις τους.

Και στον γειτονικό Δήμο Νεάπολης Συκεών, όμως, γονείς του 5ου δημοτικού σχολείου ανοίγουν τα χέρια για να αγκαλιάσουν τα παιδιά των προσφύγων, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι ήδη στο δικό τους σχολείο φοιτούν δύο παιδάκια από τη Συρία.

Ανοικτή επιστολή απευθύνει προς τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων σχολείων του δήμου Ωραιοκάστρου ο βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Γιώργος Μόσχος, στην οποία γίνεται αναφορά στο ζήτημα της νομιμότητας των ενεργειών των γονέων, δηλαδή, τις επιστολές που δημοσιοποιήθηκαν και αφορούν αποφάσεις τους «για τη μη ένταξη-τοποθέτηση των παιδιών προσφύγων στο χώρο του σχολείου».

Μεταξύ άλλων, καλεί τους γονείς «για προβληματισμό και στάση ευθύνης απέναντι στα παιδιά σας και τα δικαιώματά τους, τα οποία εκ του νόμου καλείστε να σέβεστε και να υπερασπίζεστε».

Ντόμινο αντιδράσεων προκάλεσαν και δηλώσεις του δημάρχου Ωραιοκάστρου, με τον ίδιο να σημειώνει ότι παρερμηνεύτηκαν.

Ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου μάλιστα θα ζητήσει από όλους συλλόγους γονέων του Δήμου να πάρουν αποφάσεις μέσω γενικών συνελεύσεων για το πώς τοποθετούνται σε σχέση με την υπουργική απόφαση για τη φοίτηση των προσφυγόπουλων στα σχολεία.

Υπουργείο Υγείας, λοιμωξιολόγοι, ΚΕΕΛΠΝΟ ξεκαθαρίζουν ότι δεν τίθεται υγειονομικό θέμα. Παράλληλα, χαρακτηρίζουν αδικαιολόγητες τις αντιδράσεις, αφού τα παιδιά στα κέντρα φιλοξενίας της περιοχής είναι καλυμμένα εμβολιαστικά.

Στο ίδιο κλίμα η ανακοίνωση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας, που τονίζει: «Χωρίς καμιά πραγματική βάση και εκτός κάθε μέτρου ο θόρυβος που έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες για τον υποτιθέμενο κίνδυνο που διατρέχει η υγεία των παιδιών που πηγαίνουν σχολείο από την οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τα παιδιά-πρόσφυγες στα σχολεία».

Ρεπορτάζ: Άννα Ομηρίδου
Πηγές: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος