Σε εξέλιξη η ανακατασκευή του καταυλισμού στη Μόρια (video)

Συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης των εκτεταμένων ζημιών από τις χθεσινές φωτιές στο hot spot της Μόριας, μετά τα επεισόδια στη διάρκεια της νύχτας μεταξύ προσφύγων και μεταναστών.

Στο νησί μεταφέρονται δύο διμοιρίες των ΜΑΤ, ενώ το υπουργείο Ναυτιλίας προχωρά στη ναύλωση πλοίου, στο οποίο θα φιλοξενηθούν περίπου 1.000 πρόσφυγες μέχρι την ανακατασκευή του καταυλισμού.

Παράλληλα εξετάζονται τρόποι επιτάχυνσης των διαδικασιών για τις αιτήσεις ασύλου ή για την επανεισδοχή μεταναστών στην Τουρκία.

Σε εξέλιξη η ανακατασκευή του καταυλισμού στη Μόρια (video)Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό πρακτορείο ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, έκανε λόγο για ακραία στοιχεία και χρυσαυγίτες που εκμεταλλεύονται την έκρυθμη κατάσταση στο νησί. «Μαύρες συμμαχίες τύπου Μπαλτάκου, μόνο κακό κάνουν στον τόπο», τόνισε, σχολιάζοντας δήλωση συμπαράστασης του βουλευτή της ΝΔ Χαράλαμπου Αθανασίου στους διαμαρτυρόμενους.

Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον πρόεδρο της ΝΔ ότι κρατά στάση ανοχής απέναντι σε ακραίους κύκλους.

Κριτική στην κυβέρνηση άσκησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης που ζήτησαν την αποσυμφόρηση της Μυτιλήνης.

Στις χθεσινές ταραχές γύρω στις 40 – 50 σκηνές και 50 οικίσκοι που φιλοξενούσαν περισσότερους από 800 πρόσφυγες καταστράφηκαν από την πυρκαγιά στη Μόρια της Λέσβου, σύμφωνα με τη μέχρι τώρα καταγραφή των ζημιών από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Σε εξέλιξη η ανακατασκευή του καταυλισμού στη Μόρια (video)Σύμφωνα με πηγές της Ύπατης Αρμοστείας, η πυρκαγιά υπολογίζεται ότι έχει επηρεάσει περίπου το μισό πληθυσμό των προσφύγων που διέμεναν στο hotspot, δηλαδή περίπου 2.000 άτομα. Τουλάχιστον 30 άτομα αναφέρεται ότι έχουν υποστεί ελαφρά τραύματα και έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Από αυτούς, 95 ασυνόδευτοι ανήλικοι μεταφέρθηκαν στο πρώην ΠΙΚΠΑ και περίπου 90 πρόσφυγες στη δομή του Καρά Τεπέ.

Σήμερα μετά τον καθαρισμό της Μόριας από τα συνεργεία του δήμου, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ θα ξεκινήσει να στήνει εκ νέου σκηνές, ενώ Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις θα διανείμουν στρώματα, κουβέρτες και νερό. Επίσης, ομάδες κοινωνικών επιστημόνων προσφέρουν ψυχοκοινωνική υποστήριξη στους πρόσφυγες. Την Τετάρτη, θα μεταφερθούν στο νησί και επιπλέον 100 οικογενειακές σκηνές από την Αθήνα, για να καλύψουν τυχόν ανάγκες που θα προκύψουν. Σημειώνεται, ότι οι σκηνές έχουν τη δυνατότητα να στεγάσουν από έξι έως δέκα άτομα η κάθε μία.

Σύμφωνα με τον απολογισμό της πυροσβεστικής, 16 στρέμματα ξερά χόρτα και ελαιόδεντρα έγιναν στάχτη.

Οι αστυνομικές δυνάμεις συνέλαβαν 9 αλλοδαπούς, για τη συμμετοχή τους στα χθεσινά επεισόδια. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία και οδηγούνται στον εισαγγελέα.

«Οι κακές συνθήκες διαβίωσης, σε συνδυασμό με το κυρίαρχο αίσθημα της αβεβαιότητας, πολύ συχνά τροφοδοτούν την απόγνωση και την απογοήτευση μεταξύ των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα. Σε νησιά όπως η Λέσβος, η δυνατότητα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών είναι σε οριακό σημείο. Η Λέσβος συγκεκριμένα φιλοξενεί πάνω από 5.300 ανθρώπους με δυνατότητα υποδοχής μόνο για 3.500 ανθρώπους. Προκειμένου να μετριασθούν οι εντάσεις και ο υπερπληθυσμός, η Υ.Α. συνεργάζεται με τις αρχές και κάνει έκκληση για την άμεση μεταφορά στην ενδοχώρα των ασυνόδευτων και χωρισμένων από την οικογένειά τους παιδιών, που αποτελούν μια από τις πιο ευάλωτες ομάδες» ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

Σχετική είδηση: 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος