Σε εξέλιξη η προκαταγραφή προσφύγων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Σε 57.194 ανέρχονται οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα σήμερα, σύμφωνα με το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης.

Στα νησιά παραμένουν 8.464 άτομα, από τα οποία οι 67 είναι νέες αφίξεις το τελευταίο 24ωρο. Στην Αττική φιλοξενούνται 14.851 πρόσφυγες, στην κεντρική Ελλάδα 2.126 και στη νότια Ελλάδα 283. Οι πρόσφυγες στη βόρεια Ελλάδα υπολογίζονται σε 26.110.
Τέλος, στις δομές που διαχειρίζεται η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έχουν καταμετρηθεί 5.360 άτομα.

Ξεκίνησε η προκαταγραφή προσφύγων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Εν τω μεταξύ, περίπου 1.200 άτομα προκαταγράφηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τις πρώτες τρεις ημέρες λειτουργίας του νέου προγράμματος προκαταγραφής των αιτούντων διεθνή προστασία, που υλοποιεί η Υπηρεσία Ασύλου σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO).

Σε εξέλιξη η προκαταγραφή προσφύγων σε Αθήνα και ΘεσσαλονίκηΤο πρόγραμμα θα διαρκέσει δύο μήνες και έχει ως στόχο να προκαταγράψει όλους τους αιτούντες που εισήλθαν στη χώρα από την 1η Ιανουαρίου 2015 μέχρι τις 19 Μαρτίου 2016.

Οι αιτούντες προσέρχονται στη διαδικασία με το υπηρεσιακό τους σημείωμα και φορώντας το ειδικό βραχιολάκι που τους έχει δοθεί στη δομή όπου μένουν. Στη συνέχεια κατευθύνονται στην αίθουσα της προκαταγραφής, όπου περνάνε μαζί με την οικογένειά τους από σύντομη συνέντευξη και καταγραφή των στοιχείων τους με τη βοήθεια διερμηνέα. Η διαδικασία αυτή υπολογίζεται κατά μέσο όρο ότι διαρκεί δώδεκα λεπτά για τον κύριο αιτούντα και πέντε λεπτά για κάθε μέλος της οικογένειάς του.

Μετά την προκαταγραφή οι αιτούντες εντάσσονται σε τρεις κατηγορίες: όσους έχουν τις προϋποθέσεις για να μπουν το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, όσους ζητούν οικογενειακή επανένωση σε άλλη χώρα της Ευρώπης και τους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα.

Στο τέλος της διαδικασίας διαχωρίζονται, επίσης, οι ευάλωτες ομάδες, δηλαδή ασυνόδευτοι ανήλικοι, άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας και μονογονεϊκές οικογένειες, οι οποίοι κατευθύνονται σε δομές πρόνοιας. Τέλος, όλοι όσοι προκαταγραφούν λαμβάνουν μια κάρτα αιτούντος άσυλο.

Οι αιτούντες θα ενημερώνονται για την ημερομηνία διεξαγωγής της συνέντευξης για την εξέταση του αιτήματός τους στην Υπηρεσία Ασύλου.


Πηγή:ΑΠΕ/ΜΠΕ
Φωτο: EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος