Σε εξέλιξη οι πυρκαγιές στην Ιεράπετρα και το Νεοχώρι Ιωαννίνων

Συνεχίζει το καταστροφικό έργο της η πυρκαγιά στο Σελάκανο Ιεράπετρας Λασιθίου, καθώς οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή (9 έως 10 μποφόρ) αναζωπυρώνουν τα μέτωπα.

Το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνουν η μορφολογία του εδάφους και η μεγάλη έκταση που έχει πάρει, πλέον, η φωτιά, καθώς κάτοικοι έκαναν λόγο για φλόγες που έφταναν τα 30 μέτρα.

Στις προσπάθειες της κατάσβεσης παίρνουν μέρος τρία ελικόπτερα, μετ’ εμποδίων λόγω των ισχυρών ανέμων: δύο από την Κρήτη και ένα super puma που ήρθε από την Αθήνα και στην αρχή παρουσίασε βλάβη, η οποία σύντομα αποκαταστάθηκε.

Στο μέτωπο της πυρκαγιάς επιχειρούν 30 οχήματα με 60 πυροσβέστες και δύο πεζοπόρα τμήματα, στρατιώτες, τέσσερις υδροφόρες των δήμων και εθελοντές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην περιοχή έξω από τις Μάλες και στον οικισμό Πλάτανος, άτομα με αναπνευστικά και κινητικά προβλήματα μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο.

Από τη φωτιά έχουν γίνει στάχτη τμήματα του δάσους στην ανατολική πλευρά του Σελάκανου, καθώς και μεγάλες εκτάσεις ελαιώνων, αμπελιών και άλλων καλλιεργειών, ενώ υπάρχουν υποψίες για εμπρησμό, μετά από καταγγελίες των κατοίκων της περιοχής, τις οποίες ερευνά το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Υπό μερικό έλεγχο, καθώς δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, τέθηκε αργά το απόγευμα της Τρίτης η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε ύψωμα, το οποίο βρίσκεται κοντά στο μνημείο των πεσόντων Ευελπίδων, στο Κολυμπάρι Χανίων.

Στο σημείο επιχείρησαν 16 πυροσβέστες με επτά υδροφόρα οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα με έξι άτομα.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η φωτιά έκαψε 30 στρέμματα χαμηλής βλάστησης.

Όσον αφορά τη μεγάλη φωτιά σε δύσβατη περιοχή στο Νεοχώρι Ζίτσας, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν ενισχυθεί.

Μάχη με τις φλόγες δίνουν 44 πυροσβέστες με 16 οχήματα και 25 άνδρες πεζοπόρου τμήματος, ενώ από αέρος επιχειρούν 2 καναντέρ και 2 αεροσκάφη πετζετέλ.

Η φωτιά έχει υποχωρήσει από την δύσβατη περιοχή και κατευθύνεται προς επαρχιακό δρόμο, γεγονός που καθιστά πιο εύκολο το έργο της κατάσβεσης, στο οποίο συμμετέχει και όχημα της αυτοδιοίκησης.

Μέχρι στιγμής δεν απειλείται οικισμός, όμως οι κάτοικοι του χωριού Νεοχώρι που βρίσκεται κοντά στο μέτωπο της φωτιάς, βρίσκονται σε επιφυλακή.

Σε πλήρη ύφεση βρίσκεται η φωτιά που ξέσπασε το βράδυ της Δευτέρας σε δασική έκταση στην περιοχή των Παλαιών Πόρων, στην Πιερία.

Στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν 72 άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, δύο καναντέρ και ένα ελικόπτερο. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές.

Στο μεταξύ, έσβησε η φωτιά που είχε εκδηλωθεί το πρωία στην περιοχή της Αιγάνης της Λάρισας, πολύ κοντά στους Παλαιούς Πόρους.

Πηγές: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτό αρχείου: ΑΠΕ ΜΠΕ/AEGEON/ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΥΡΟΣ

Σχετικές ειδήσεις:
Κρήτη: Σε εξέλιξη η φωτιά στην Ιεράπετρα (video)
Καίγεται το δάσος Σελάκανο
Σε εξέλιξη φωτιά μεταξύ Πιερίας – Λάρισας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος