Συνεχίζονται οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές στη νησιωτική Ελλάδα

Χωρίς σταματημό συνεχίζονται οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στη νησιωτική Ελλάδα και συνεχείς είναι οι προσπάθειες των τοπικών κοινωνιων να αντιμετωπίσουν την κατάσταση που διαμορφώνεται.

Σε ανάρτησή του το “Δίκτυο Αλληλεγγύης Λέρου”, αναφέρει: “307 νέοι πρόσφυγες στο Λιμεναρχείο της Λέρου σήμερα (15/8). Περίπου 500 άλλοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στο νησί, δίχως να υπάρχει δυνατότητα να βρούν εισιτήριο στα λιγοστά δρομολόγια των πλοίων.
Κάθε δέντρο, κάθε μαρκίζα, κάθε σκιερός χώρος έχει από κάτω μια οικογένεια προσφύγων, που απελπισμένοι, μη έχοντας που να μείνουν, μη μπορώντας να φύγουν, εκλιπαρούν για βοήθεια.

Συνεχίζονται οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές στη νησιωτική ΕλλάδαΟι βουλευτές σηκώνουν εικόνες, πανηγύρια στήνονται εδώ και κεί και μια χούφτα άνθρωποι προσπαθούν και σήμερα να ξορκίσουν με την ανθρωπιά την αθλιότητα υποδοχής, που επί σειρά ετών αυτή η χώρα παρέχει.
Το βάρος κάθε μέρα γίνεται και πιο ασήκωτο και η ολιγωρία στο να ληφθούν από τους αρμόδιους μέτρα για την στέγαση και περίθαλψη των κατατρεγμένων, οδηγεί στο να μοιάζει η ολοήμερη εθελοντική προσπάθεια των αλληλέγγυων με μικρό πυροσβεστήρα, με τον οποίο γίνεται προσπάθεια κατάσβεσης μια μεγάλης πυρκαγιάς.
Εμείς θα είμαστε συνέχεια στο πλευρό των διωγμένων.
Κυβέρνηση και αυτοδιοίκηση ας πράξουν, πριν να είναι αργά”.

Συνεχίζονται οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές στη νησιωτική Ελλάδα
Πρόσφυγες στην Κω – φωτο ΑΠΕ/ΜΠΕ

Tην ίδια ώρα το Λιμενικό Σώμα ανακοίνωσε τον εντοπισμό από τη FRONTEX και τη διάσωση 35 αλλοδαπών, μη εφοδιασμένων με τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα στη θαλάσσια περιοχή “Συκαμιάς” της Λέσβου, αλλά και άλλων 42 σε θαλάσσια περιοχή κοντά στο Αγαθονήσι, που στην περίπτωση αυτή εντοπίστηκαν από την Ελληνική Ακτοφυλακή –  Λ.Σ.

Υπενθυμίζεται ότι στην Κω στο πλοίο “Ελ. Βενιζέλος”, φιλοξενούνται 2.500 Σύροι πρόσφυγες, η επιβίβαση των οποίων άρχισε το πρωί της Κυριακής και γίνεται σταδιακά, καθώς πραγματοποιείται διαδικασία καταγραφής και ταυτοποίησής τους. Επίσης στην Κω βρέθηκε νεκρός 17χρονος Σύρος πρόσφυγας. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για θάνατο από ασιτία.

Συνεχίζονται οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές στη νησιωτική Ελλάδα
Κως – φωτο ΑΠΕ/ΜΠΕ

Όσον αφορά στη λύση του πλοίου για τη φιλοξενία τους η Τασία Χριστοδουλοπουλου σε συνέντευξη της στη Αυγή, ανέφερε πως επιλέχθηκε προσωρινά ελλείψει συνεργασίας με τον δήμαρχο και σημείωσε ότι αναζητείται χώρος του Δημοσίου εκεί για να οργανωθεί χώρος πρώτης υποδοχής. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: “Σε όλους τους τόπους υποδοχής προσφύγων θα οργανωθούν υπηρεσίες πρώτης υποδοχής για τους ευάλωτους πληθυσμούς, τους ασθενείς, τις εγκύους, όπως επιτάσσει η ευρωπαϊκή νομοθεσία”.

Εν όψει των συνεχώς αυξανόμενων ροών, η κυβέρνηση σκέπτεται, όπως υπογραμμισε, να οργανώσει καταυλισμούς σε διάφορα σημεία της χώρας, ώστε να ανταποκριθεί στις μεγάλες ανάγκες φιλοξενίας, να αυξήσει τις δυνατότητες και το προσωπικό των υπηρεσιών ασύλου προκειμένου οι αιτούντες άσυλο να μπορούν να διεκπεραιώνουν τα αιτήματά τους σε εύλογο χρόνο.

Αναχώρησε το Σάββατο από το λιμάνι της Μυτιλήνης το ΜΠΛΟΥ ΣΤΑΡ 2, για τον Πειραιά, μεταφέροντας 1800 μετανάστες, χωρίς όμως η επιδιωκόμενη αποσυμφόρηση του νησιού να είναι ορατή, καθώς καθημερινά αποβιβάζονται στο νησί και άλλοι μετανάστες.

Στην Αθήνα, αναμένεται εντός της ημέρας να πραγματοποιηθεί η μεταφορά των προσφύγων από το Πεδίο του Άρεως στο Βοτανικό στις ειδικά διαμορφωμένες εγκαταστάσεις του Ελαιώνα.

Φωτο: Δίκτυο Αλληλεγγύης Λέρου, ΑΠΕ/ΜΠΕ

Πηγές: ΕΡΤ1, ΕΡΤ Αιγαίου, Λιμενικό Σώμα, Δίκτυο Αλληλεγγύης Λέρου

Σχετικές ειδήσεις: Πρόσφυγες και μετανάστες: Nα θυμηθούμε την «ανάποδη διαδρομή»

Τα μεσάνυχτα η επιβίβαση των Σύρων προσφύγων στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος