Στήνονται τα μπλόκα των αγροτών – Προβληματισμοί (video)

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες, οι οποίοι έχουν κλείσει επ’ αόριστον το τελωνείο Ευζώνων. Στον κόμβο της Νίκαιας, ανοιχτό είναι από χθες το απόγευμα το ρεύμα της Εθνικής προς Θεσσαλονίκη και αποκλεισμένη η κατεύθυνση προς Αθήνα. Οι αγρότες αντιδρούν στην αύξηση της φορολογίας και στις νέες ασφαλιστικές εισφορές που εξανεμίζουν, όπως αναφέρουν, τα εισοδήματά τους.

Αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας έφτασαν μπροστά από το τελωνείο των Ευζώνων, το οποίο παραμένει κλειστό από το απόγευμα της Δευτέρας, με τους αγρότες και κτηνοτρόφους να έχουν καταλάβει τον κόμβο της Ειδομένης, 200 μέτρα από τα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, αλλά και τις παρακαμπτήριους οδούς που οδηγούν σε αυτό.

Με τη συγκέντρωση των αγροτών από το Νησέλι Αλεξάνδρειας, το Αιγίνιο Πιερίας και τη Χαλάστρα, θα πραγματοποιηθεί και συνέλευση ώστε να καθοριστούν οι επόμενες κινήσεις τους.

Προσωρινά έκλεισε χθες η εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Σερρών στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, έξω από τον Λευκώνα.

Στο τελωνείο του Προμαχώνα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα βρίσκονται αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Σερρών, οι οποίοι και έφθασαν στο σημείο με αγροτικά οχήματα και με τα ιδιωτικής χρήσης επιβατηγά τους.

Μέλη της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου του Προμαχώνα είπαν ότι ο σχεδιασμός τους αφορά πεζή διαμαρτυρία στο σημείο. Ισχυρή είναι η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων κατά μήκος της εθνικής οδού Σερρών-Προμαχώνα, καθώς και στις παρακαμπτήριους οδούς.

Την προειδοποίηση της Κομισιόν ότι αν μείνει κλειστός ο Προμαχώνας, υπάρχει κίνδυνος να συμψηφιστούν τα πρόστιμα με ενισχύσεις, υπενθύμισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου και επανέλαβε την πρόταση για διάλογο προς τους αγρότες.

Στις 14.00 άνοιξαν τα διόδια Μαλγάρων αγρότες που παραμένουν στο σημείο από τις 28/1, και σήμερα αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν συμβολική κινητοποιήση μιάμισης ώρας, όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ένας εκ των δύο επικεφαλής στο σημείο, Κώστας Ανεστίδης, μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων Ελλάδας.

Ο ίδιος είπε ότι σε σημερινή τους συνέλευση οι συμμετέχοντες στο μπλόκο έλαβαν απόφαση να επιχειρήσουν το Σάββατο 4/2 στη Θεσσαλονίκη, όπου θα διεξάγεται η 10η Διεθνής Έκθεση «Zootechnia», τη μετάβασή τους με τρακτέρ, αγροτικά οχήματα και ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα.

Συμβολικό αποκλεισμό μιας ώρας, από τις 14.00, αποφάσισαν, οι συμμετέχοντες στο μπλόκο στον κόμβο της Κουλούρας, που βρίσκεται επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας.

Αποκλεισμούς, συλλαλητήρια και νέα μπλόκα σε διάφορα σημεία περιλαμβάνει ο προγραμματισμός αγροτών και κτηνοτρόφων στη δυτική Μακεδονία.

Οι άσχημες καιρικές συνθήκες σε συνδυασμό με την οικονομική δυσχέρεια μεγάλης μερίδας αγροτών και κτηνοτρόφων, επιβραδύνουν τα σχέδια των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή, αλλά δεν τα ακυρώνουν. Στο πλαίσιο αυτό, το μεσημέρι στήθηκε το αγροτικό μπλόκο στο Άργος Ορεστικό, δηλαδή στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, στον δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία.

Την Πέμπτη 2/2 θα γίνει συμβολικός αποκλεισμός από τις 12 το μεσημέρι και για δύο ώρες, στο τελωνείο της περιοχής.

Για την Παρασκευή, 3/2, προγραμματίζεται παναγροτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Καστοριάς.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι στο Καλονέρι Βοείου, έστησαν το μπλόκο της Αγίας Κυριακής, στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, από τη διασταύρωση Σιάτιστας, ενώ θέση πήραν και αγρότες και κτηνοτρόφοι του Αμυνταίου, στον κόμβο Αντιγόνου, στην εθνική οδό Φλώρινας-Έδεσσας. Σήμερα, στον ίδιο δρόμο, στήνεται και το μπλόκο στον κόμβο Μανιακίου, απο αγρότες και κτηνοτρόφους των Πύργων Πτολεμαϊδας.

Την  Πέμπτη, συνεδριάζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι Φλώρινας, χωριών Βοΐου, Νεάπολης και Τσοτυλίου, προκειμένου να καθορίσουν το ακριβές σημείο όπου θα στήσουν το μπλόκο τους.

Για τρεις ώρες (18:30-21:30) θα κλείσουν και σήμερα οι αγρότες της Αιγιάλειας την νέα εθνική οδό Πατρών-Κορίνθου στο ύψος των βενζινάδικων του Αιγίου.

Στους δρόμους βγαίνουν αύριο το μεσημέρι και οι αγρότες της Δυτικής Αχαΐας.

Αποφάσεις για κινητοποιήσεις θα λάβουν σήμερα και οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν τη Δευτέρα στον κόμβο Κεφαλοβρύσου.

Κινητοποιήσεις από κτηνοτρόφους

Οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας και άλλων περιοχών της Ελλάδας οργανώνουν κινητοποιήσεις χωριστά από τους αγρότες, θεωρώντας πως με αυτό τον τρόπο θα αναδειχτούν καλύτερα τα ειδικά τους αιτήματα.

Εξάλλου, στις 7 Φεβρουαρίου, με βάση τις αποφάσεις κτηνοτροφικών συλλόγων και των ομοσπονδιών, οι κτηνοτρόφοι προχωρούν σε κινητοποίηση έξω από τις κατά τόπους Περιφέρειες, ενώ σκοπεύουν να ζητήσουν και συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος