Συνάντηση Τσίπρα – ΠΟΕ-ΟΤΑ – Αναζήτηση λύσης για τη συνεχιζόμενη απεργία (video)

Πρόσκληση στους εκπροσώπους της ΠΟΕ – ΟΤΑ απήθυνε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου “να βρεθεί λύση όσον αφορά τις διεκδικήσεις των εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας και να αποφευχθούν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία”, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Εν τω μεταξύ, η νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών για τους συμβασιούχους των δήμων κατατέθηκε βελτιωμένη σε σχέση με την αρχική και θα συζητηθεί σήμερα Τρίτη στη Βουλή, όπως είχε προαναγγείλει τη Δευτέρα ο Πάνος Σκουρλέτης μετά τη συνάντησή του με την ΚΕΔΕ.
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ, που έχει προκηρύξει νέα απεργία για την Πέμπτη, ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκληση του πρωθυπουργού.

Πρόεδρος ΠΟΕ-ΟΤΑ στην ΕΡΤ: Αισιοδοξώ ότι θα δοθεί λύση

Μιλώντας στην εκπομπή Focus ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Νίκος Τράκας εξέφρασε την αισιοδοξία ότι ο πρωθυπουργός θα κατανοήσει τις θέσεις της Ομοσπονδίας και πως θα βρεθεί μια πολύ καλή λύση και για τους εργαζόμενους και για την κοινωνία, ενώ καταλόγισε στην αξιωματική αντιπολίτευση προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης του αγώνα των εργαζομένων.
Επίσης σημείωσε ότι θα τεθεί το ζήτημα των ιδιωτών στην καθαριότητα, και κάλεσε τον πρωθυπουργό να καταργήσει τον σχετικό νόμο.

Η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει αυξημένη μοριοδότηση για συμμετοχή των συμβασιούχων αυτών στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για τουλάχιστον 2.500 μόνιμες προσλήψεις στην καθαριότητα και συγκεκριμένα η εμπειρία βαθμολογείται με 17 μονάδες ανά μήνα για συνολική εμπειρία έως 24 μήνες. Επίσης αυξάνονται κατά 5 έτη (από 45 σε 50) τα ανώτατα όρια ηλικίας για διορισμό μέσω ΑΣΕΠ.

Ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης δεσμεύτηκε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για τη διασφάλιση της συνταγματικότητας της ρύθμισης, ενώ διαβεβαίωσε πως οι προσλήψεις που καλύπτονται από ανταποδοτικές δαπάνες εξαιρούνται από τους μνημονιακούς νόμους περί απαγόρευσης προσλήψεων.

Ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ακόμα ότι στη συνάντηση διαπιστώθηκε μια «κοινή οπτική στα πράγματα», η οποία δεν υπήρχε στις προηγούμενες συναντήσεις, ενώ έκρινε ως θετική την τοποθέτηση του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη ότι η γνώμη της Ένωσης είναι ότι τα θέματα της αποκομιδής των απορριμμάτων πρέπει να είναι μια υπόθεση των δήμων και όχι ιδιωτικών εταιριών.

«Ζητούμε μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους τους συμβασιούχους. Είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων και θα παραμείνουμε. Ταυτόχρονα όμως καλούμε την κυβέρνηση να επιταχύνει την υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε ενώπιον μας με στόχο να καθαρίσουν άμεσα οι πόλεις μας. Δεν αξίζει ούτε στους πολίτες αυτή η ποιότητα ζωής, ούτε στη χώρα αυτή η τριτοκοσμική εικόνα και πρέπει άμεσα να αλλάξει», τόνισε από την πλευρά του κ. Πατούλης.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κάλεσε τους δημάρχους να δείξουν αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία και ζήτησε να επισπεύσουν τις διαδικασίες ορισμού των θέσεων που προορίζονται για το μόνιμο προσωπικό, στα οργανογράμματα των δήμων τους.

Βουνά τα σκουπίδια – Επείγουσα έκκληση του ΚΕΕΛΠΝΟ

Την ίδια ώρα η κατάσταση στους δρόμους είναι αφόρητη. To πρόβλημα των σκουπιδιών που στοιβάζονται στην Αθήνα προκάλεσαν την παρέμβαση του Εισαγγελέα. Δύο είναι τα αδικήματα στα οποία θα επικεντρωθεί η εισαγγελική έρευνα. Το πρώτο αφορά το κακούργημα της διακεκριμένης περίπτωσης ρύπανσης του περιβάλλοντος και το δεύτερο, το πλημμέλημα της παρεμπόδισης αποτροπής κοινού κινδύνου.

Τα απορρίμματα σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες αποτελούν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη μικροοργανισμών, επισημαίνει, σε ανακοίνωσή του, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων που συνιστά λήψη μέτρων από τους πολίτες, όπως ο διαχωρισμός του είδους των απορριμμάτων και φύλαξη στο σπίτι μέχρι να αποκατασταθεί η αποκομιδή των σκουπιδιών. Οι άδειες συσκευασίες τροφίμων να ξεπλένονται πριν πεταχτούν και η συλλογή απορριμμάτων να γίνεται σε ανθεκτικές σακούλες, σφιχτά δεμένες. Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να αποφεύγεται η επαφή των ζώων τους με σωρούς απορριμμάτων.

Μπουτάρης στην ΕΡΤ: Προχωράμε με τις αποφάσεις μας για την καθαριότητα

Συνάντηση με τους εκπροσώπους μονίμων και συμβασιούχων στην καθαριότητα είχε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης ωστόσο όπως είπε μιλώντας στην ΕΡΤ η αύξηση του προσωπικού ασφαλείας που συμφωνήθηκε από πλευράς των εργαζομένων δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Όπως είπε σήμερα Τρίτη, εάν δεν υπάρξει άλλη εξέλιξη, θα ανακοινωθεί η ιδιωτική εταιρεία που θα συνδράμει στον καθαρισμό. Ο πρώτος μας στόχος είναι να κρατιέται η πόλη καθαρή, σημείωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Στην Κρητη  στους δρόμους του Ηρακλείου αναμένεται να βγει το μόνιμο προσωπικό της Υπηρεσίας Καθαριότητας για την αποκομιδή των απορριμμάτων, την ώρα που οι συμβασιούχοι συνεχίζουν μέχρι την Πέμπτη την απεργιακή τους κινητοποίηση. Η λύση δόθηκε μετά από σύσκεψη στο γραφείο του εισαγγελέα Εφετών Ανατολικής Κρήτης με τη συμμετοχή των εργαζομένων αλλά και του επόπτη Δημόσιας Υγείας.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ

Σχετικές ειδήσεις:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος