Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών με αποκλεισμούς εθνικών οδών (video)

Αποκλεισμοί εθνικών οδών και τελωνείων από τους αγρότες οι οποίοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις για τα ασφαλιστικά και φορολογικά θέματα, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στη συνάντηση που έχουν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης στην Αθήνα. Δεν θα προχωρήσουν σε 24ωρο αποκλεισμού του Τελωνείου της Κρυσταλλοπηγής οι αγρότες της περιοχής των Πρεσπών, ως ένδειξη καλής θέλησης, όπως δηλώνουν. 

Το κλείσιμο του τελωνείου της Κρυσταλλοπηγής για 24 ώρες είχαν αποφάσισαν αρχικά οι
αγρότες της περιοχής των Πρεσπών, οι οποίοι πέρασαν από το δημαρχείο της περιοχής και κατέθεσαν το ψήφισμά τους σχετικά με το φορολογικό, το ασφαλιστικό αλλά και το πρόβλημα με τις ελληνοποιήσεις φασολιών, τα οποία έρχονται από την Κίνα και τα ονομάζουν φασόλια Πρεσπών.

Λίγο μετά τις 13.00 το τελωνείο έκλεισε και στο σημείο βρέθηκαν περισσότερα από 250 άτομα, που μετέβησαν στο τελωνείο με αγροτικά οχήματα, παρατάσσοντας συμβολικά και τέσσερα τρακτέρ.

Ωστόσο, όπως γνωστοποίησαν ο αποκλεισμός δεν έχει 24ωρη διάρκεια, αλλά ήταν μέχρι τις 16:00, ως κίνηση καλής θέλησης.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών με αποκλεισμούς εθνικών οδών (video)

Νέους αποκλεισμούς κομβικών σημείων και σκλήρυνση της στάσης τους σχεδιάζουν από σήμερα οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας και όσοι συντάσσονται με αυτούς, καθώς εκπνέει η προθεσμία που έδωσαν στην κυβέρνηση να ορίσει ακριβή ημερομηνία συνάντησής τους με τον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς (Οικονομικών, Εργασίας, Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων). Όπως έχουν κάνει σαφές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε περίπτωση που έως το μεσημέρι δεν έχουν απάντηση από την κυβέρνηση, τα μέλη της συντονιστικής Επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας θα προβούν άμεσα στην εφαρμογή του προγραμματισμού τους.

Δράσεις, όπως κλείσιμο της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη ή και μετάβαση δύναμής τους στο τελωνείο της Δοϊράνης, είναι δύο μόνο από τις σκέψεις που έχουν στο μυαλό τους οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι από τις 30/1 κρατούν κλειστό το τελωνείο στα σύνορα της Ελλάδας με την πΓΔΜ. Υπογραμμίζεται, δε, ότι το συγκεκριμένο μπλόκο ενισχύεται διαρκώς.

Κλειστή παραμένει και η εθνική οδός Θεσσαλονίκης – Ευζώνων, στο 548ο χλμ της ΠΑΘΕ κοντά στο τελωνείο, στη διασταύρωση Ειδομένης, με την κυκλοφορία να διεξάγεται από την παλαιά εθνική οδό Πολυκάστρου – Ευζώνων και από την επαρχιακή Αξιούπολης – Ειδομένης. Η πρόσβαση στην πΓΔΜ γίνεται από τον Συνοριακό Σταθμό Δοϊράνης.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας, που από τις 30/1 έχουν προχωρήσει στον επ΄ αόριστον αποκλεισμό της λεωφόρου Γεωργικής Σχολής στα Πράσινα Φανάρια (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο), προχώρησαν αιφνιδιαστικά σε κλείσιμο του κόμβου του αεροδρομίου και θα διαρκέσει για 24 ώρες, όπως δηλώνουν. Είχαν πει ότι θα περίμεναν μέχρι σήμερα για να δουν αν θα οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία συνάντησης με τον πρωθυπουργό. Η κίνηση από και προς το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης γίνεται μέσω του καζίνο.

Στα διόδια των Μαλγάρων βρίσκονται αγρότες της ευρύτερης περιοχής και στο χρονικό διάστημα 19.00-20.00 πρόκειται να προχωρήσουν σε αποκλεισμό. Συνήθως, αφήνουν μια λωρίδα ελεύθερη και στις δύο πλευρές, αφού όπως επισήμαναν στόχος τους δεν είναι να δημιουργήσουν προβλήματα στους πολίτες, αλλά να αναδείξουν τα δικά τους.

Διαμαρτυρία έξω από το παράρτημα του ΕΛΓΑ πραγματοποίησαν αγρότες από τα μπλόκα της Νίκαιας και του Τυρνάβου. Παραμένει κλειστό το ρεύμα προς Αθήνα στον κόμβο της Νίκας και προς Θεσσαλονίκη στον κόμβο του Πλατυκάμπου, όπου μέχρι τις 14:00 θα κλείσει και το ρεύμα προς Αθήνα.

Κλειστή θα παραμείνει και η Εθνική οδός Λάρισας-Τρικάλων από τις 15:00-17:00.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών με αποκλεισμούς εθνικών οδών (video)

Σε αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Πύργου – Πατρών προχώρησαν και σήμερα από τις 12 το μεσημέρι και για 2 ώρες οι αγρότες στο μπλόκο στο Λατίφι, ενώ μπλόκο στήνουν σήμερα και οι αγρότες του Κάμπου στα φανάρια της Βάρδας.

Ωστόσο, αγρότες θα κλείσουν και πάλι την εθνική οδό Πατρών – Πύργου, από τις 19:00 έως τις 22:00, αυτή την φορά στο ύψος του κόμβου της Κάτω Αχαΐας. Επίσης, αγρότες θα κλείσουν από τις 18:30 έως και τις 21: 30 την νέα εθνική οδό Πατρών – Κορίνθου, στο ύψος του Αιγίου.

Στην Αιτωλοακαρνανία, αγρότες θα αποκλείσουν την εθνική οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων από τις 19:00 έως τις 21:00 στον κόμβο του Κεφαλοβρύσου.

Παράλληλα, σήμερα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΑΣΗ με τα προεδρεία των Αγροτικών Συλλόγων, προκειμένου να οργανωθεί η συμμετοχή των αγροτών στο συλλαλητήριο που θα γίνει την Τρίτη στην Αθήνα.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών με αποκλεισμούς εθνικών οδών (video)

Συνεχίζουν τους αποκλεισμούς εθνικών οδών και παραστάσεις διαμαρτυρίας και οι αγρότες της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας. Ειδικότερα, λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι αγρότες της Ηλείας απέκλεισαν τη εθνική οδό Πατρών – Πύργου στο ύψος της περιοχής Λατίφι, όπου έγινε ενημέρωση για την πρόσφατη συνάντηση στην Νίκαια της Λάρισας. Ακόμη, αναμένεται να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις των αγροτών, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους. Επίσης, αγρότες της βόρειας Ηλείας έκλεισαν περίπου τη ίδια ώρα, την εθνική οδό Πατρών – Πύργου, στο ύψος της περιοχής Ψάρι, κοντά στην Βάρδα.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών με αποκλεισμούς εθνικών οδών (video)

Στην Αχαΐα, οι αγρότες της Αιγιάλειας θα αποκλείσουν από τις 18:30 έως τις 21:30 την νέα εθνική οδό Πατρών – Κορίνθου, στο ύψος του Αιγίου, ενώ σήμερα το πρωί έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στην ΔΕΗ και την τράπεζα Πειραιώς. Επίσης, αγρότες της δυτικής Αχαΐας αναμένεται να κλείσουν την εθνική οδό Πατρών – Πύργου από τις 19:00 έως και τις 22:00, στο ύψος του κόμβου της Κάτω Αχαΐας.

Αισιόδοξος για την έκβαση της αυριανής συνάντησης με την πανελλαδική επιτροπή των μπλόκων, εμφανίσθηκε, ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ρεπορτάζ: Μάνια Γκουσιάρη, Θωμαή Αδάμου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος