Θετική η υποδοχή της αναστολής ΦΠΑ, από τα νησιά (video)

Με ανακούφιση υποδέχθηκαν οι κάτοικοι των νησιών το πάγωμα του ΦΠΑ από την αρχή του νέου χρόνου. Ιδιαίτερα η Χίος και η Λέσβος που δέχονται και το μεγαλύτερο μέρος των προσφυγικών ροών.

Στην Χίο ο επαγγελματικός κόσμος εξέφρασε την ικανοποίησή τους και υπογραμμίζουν ότι το μήνυμα έφτασε στην κυβέρνηση. Ζητούν ωστόσο να πάρει μόνιμο χαρακτήρα το μέτρο αυτό.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Χίου Φραγκίσκος Σεργης, “Η κυβέρνηση αφουγκράστηκε τους νησιώτες, κατάλαβε ότι όλα τα νησιά δεν είναι ίδια.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Επαγγελματιών Βιοτεχνών δηλώνει ότι το μέτρο αυτό θα πρέπει να πάρει μόνιμο χαρακτήρα και ότι δεν το συνδέουν με την προσφυγική κρίση.

Το συντονιστικό όργανο των επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων που διεκδικούσε τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, εκφράζει την ικανοποίησή του για το πρωθυπουργικό διάγγελμα. «Έστω και αν είναι προσωρινή η αναστολή, λέει με ανακοίνωση του το συντονιστικό όργανο, κερδήθηκε μια μάχη, η οποία οφείλεται στην συσπείρωση των πολιτών, των επιχειρηματιών και των επαγγελματιών των νησιών μας γύρω από τους φορείς, οι οποίοι πραγματοποίησαν τις κινητοποιήσεις».

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση «ο αγώνας και οι προσπάθειες θα συνεχιστούν με στόχο την τροποποίηση του νόμου, ώστε να παραμείνουν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά μας, μιας και αυτό αποτελεί συνταγματικό δικαίωμα με βάση το άρθρο 101 του Συντάγματος περί νησιωτικότητας».

Θετική χαρακτηριζει την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για την αναστολή της εφαρμογής του μέτρου της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ στα‭ ‬‬νησιά‭ ‬του‭ ‬‬βόρειου‭ ‬‬και‭ ‬‬ανατολικού‭ ‬‬Αιγαίου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης. Η ΕΣΕΕ, αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Κορκίδης, «αποτιμά καταρχάς ως θετική την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για την αναστολή της εφαρμογής του μέτρου της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ στα‭ ‬‬νησιά‭ ‬‬του‭ ‬‬βόρειου‭ ‬‬και‭ ‬ανατολικού‭ ‬‬Αιγαίου,‭ ‬που‭ ‬υποδέχονται‭ ‬το‭ ‬‬κύριο μεταναστευτικό ρεύμα (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως, νησιά «άγονης γραμμής»). Είναι‭ ‬‬ενθαρρυντικό‭ ‬ότι ‬έστω‭ ‬και‭ ‬με‭ ‬αυτό‭ τον ‭ τρόπο,‭ ‬‬αναγνωρίζεται‭ ‬η προσπάθεια των νησιωτών μας για την υποδοχή των προσφυγικών ροών και η μεγάλη πίεση που έχουν δεχθεί οι οικονομίες αυτών των περιοχών. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι η κίνηση αυτή επιλύει το γενικότερο πρόβλημα της νησιωτικής Ελλάδας, ‬καθώς ‬η ‭εξομοίωση των‭ συντελεστών ηπειρωτικών/νησιωτικών περιοχών που έχει αρχίσει να λαμβάνει χώρα ήδη από τον Οκτώβριο 2015, είναιιδιαίτερα επιβαρυντικές για‭ ‬τις ‭οικείες  ‬οικονομίες.

Πηγή: ΕΡΤ1-ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ρεπορτάζ: Ηλίας Μαραβάς-Θοδωρής Πυλιώτης

Σχετική είδηση:

«Κοινωνική αναδιανομή σε όσους σήκωσαν το βάρος»-Κριτική από τα κόμματα (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος