Tην Παρασκευή στον εισαγγελέα οι συλληφθέντες για τη ληστεία του Διστόμου

Στον εισαγγελέα θα οδηγηθούν την Παρασκευή, ο Γιώργος Πετρακάκος και άλλοι τρεις συλληφθέντες, μετά από συντονισμένες επιχειρήσεις της αντιτρομοκρατικής.

Ο Γιώργος Πετρακάκος, έμπιστος του Νίκου Μαζιώτη και συνεργάτης του Βασίλη Παλαιοκώστα, έχει καταγραφεί από τα κλειστά κυκλώματα των τραπεζών που λήστευε μαζί τον αντάρτη πόλης, βρίσκεται στα χέρια της αντιτρομοκρατικής.

Ο τελευταίος εκ των ληστών του Διστόμου είχε βρει κρησφύγετο λίγα χιλιόμετρα από τη Ν. Αγχίαλο εκεί που τον περασμένο Μάιο έπεσε νεκρός ο Σπύρος Δραβίλας και παραδόθηκαν στην ΕΚΑΜ ο Σπύρος Χριστοδούλου και ο Γρηγόρης Τσιρώνης.

Ο 36χρονος Γιώργος Πετρακάκος διέμενε σε διαμέρισμα της οδού Περεβού στο κέντρο του Βόλου μαζί με τη σύντροφό του και αδερφή φυλακισμένου αντιεξουσιαστή για την αιματηρή ληστεία της Πάρου. Όπως είπε, ωστόσο, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., δεν προκύπτει οποιαδήποτε σχέση μεταξύ Πετρακάκου και του συγγενή της συντρόφου του.

Μαζί με τον Πετρακάκο και τη σύντροφό του, ταυτόχρονα έγινε ακόμη μια επιχείρηση σε ξενοδοχείο του Βόλου εκεί που διέμενε αντιεξουσιαστής από την Αθήνα ο οποίος, όπως λένε πηγές από την αντιτρομοκρατική είναι το πρόσωπο που οδήγησε την αστυνομία στα ίχνη του ληστή του Διστόμου.

Όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγος Δημήτρης Τσακνάκης, ο Γιώργος Πετρακάκος και η σύντροφος του, οι οποίοι είχαν εντοπιστεί και παρακολουθούνταν, συνελήφθησαν την ώρα που έβγαιναν από την πολυκατοικία όπου ήταν το διαμέρισμα τους, μαζί με τα δύο ανήλικα παιδιά τους 2 και 4 ετών.

Ο Πετρακάκος δεν ήταν οπλισμένος και δεν έφερε την παραμικρή αντίσταση, ενώ λίγο αργότερα συνελήφθησαν ο 27χρονος σε ξενοδοχείο στο οποίο διέμενε στον Βόλο και ο 35χρονος αδελφός του, στο πατρικό τους σπίτι στην Αγία Παρασκευή, οι οποίοι μέχρι στιγμής κατηγορούνται μόνο για υπόθαλψη και δεν έχουν απασχολήσει στο παρελθόν τις αρχές.

Όπως είπε ο Δημήτρης Τσακνάκης, σε βάρος του Πετρακάκου εκκρεμούν επτά διωκτικά έγγραφα των δικαστικών αρχών, για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, απόπειρα ανθρωποκτονίας, ληστείες, όπλα και εκρηκτικά και άλλα αδικήματα. Ακόμα, εκκρεμούν τέσσερα εντάλματα σύλληψης, για συμμετοχή στην απαγωγή του βιομήχανου Μυλωνά, από την ομάδα του Βασίλη Ποαλαιοκώστα, καθώς και στις ένοπλες ληστείες στην Εθνική Τράπεζα Μεθάνων Τροιζηνίας την 25-7-2013 και στην Eurobank Ακράτας Αχαίας την 20-12-2012, τις οποίες φέρεται ότι διέπραξε μαζί με τον Νίκο Μαζιώτη, την Πόλα Ρούπα και άλλους συνεργούς τους.

Μάλιστα, ο Γιώργος Πετρακάκος έχει παραπεμφθεί με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών σε δίκη τον ερχόμενο Νοέμβριο, με την κατηγορία ότι ήταν χρηματοδότης τρομοκρατικής οργάνωσης και συγκεκριμένα του Επαναστατικού Αγώνα των Μαζιώτη και Ρούπα.

Σε ότι αφορά την συμμετοχή του στην ληστεία του Διστόμου, τον Αύγουστο του 2014, είχε βρεθεί το δακτυλικό του αποτύπωμα στο φουσκωτό σκάφος με το οποίο διέφυγαν οι δράστες, με όμηρο τον ταμία, τον οποίο πέταξαν στην θάλασσα και βγήκε κολυμπώντας στο Ξυλόκαστρο.

Σε τρίτη επιχείρηση στην Αττική η αντιτρομοκρατική οδήγησε στον 12ο όροφο του αστυνομικού Μεγάρου συγγενικό πρόσωπο του αντιεξουσιαστή που συνελήφθη στον Βόλο.

Ο Γιώργος Πετρακάκος έγινε γνωστός στις διωκτικές αρχές από το 2002 όταν έκανε ληστείες τραπεζών και καταστημάτων. Αργότερα γνωρίστηκε με τον Βασίλη Παλαιοκώστα και ήταν το πρόσωπο που λειτούργησε κατ εντολή του διαβόητου και επικηρυγμένου κακοποιού την περίοδο της απαγωγής Μυλωνά. Είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή στην απαγωγή του βορειοελλαδίτη βιομήχανου.

Το επόμενο βήμα του ήταν να γίνει η σκια του Νίκου Μαζιώτη. Oι φακοί από τα κλειστά κυκλώματα των τραπεζών τον έχουν καταγράψει στο πλευρό του Μαζιώτη να έχει πάντα το δάχτυλο στη σκανδάλη του πιστολιού. Σε δυο ληστείες σε επαρχιακές πόλεις έχει ταχτοποιηθεί η συμμετοχή του.

Παράλληλα με τον Μαζιώτη, ο Πετρακάκος διατηρούσε άριστες επαφές με σκληρούς ποινικούς κάνοντας ληστείες σε διάφορες περιοχές της Αττικής και της Επικράτειας.  Το 2008 παρέα με τον Σπύρο Χριστοδούλου είχαν σκοτώσει αστυνομικό εκτός υπηρεσίας ο οποίος είχε προσπαθήσει να τον ακινητοποιήσει.
Ο 36χρονος φέρεται να συμμετείχε τα τελευταία χρόνια σε περισσότερες από δέκα ληστείες στην επαρχία με λεία εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.  Η αντιτρομοκρατική εξετάζει το ενδεχόμενο ο Πετρακάκος εκτός των ληστειών να είχε πάρει μέρος και σε τρομοκρατικές επιθέσεις ξανά στο πλευρό του Νίκου Μαζιώτη.

Ρεπορτάζ Γιώργος Σιδέρης, Μάνια Γκουσιάρη

Πηγές: ERT1, AΠΕ/ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος