“Κλειδώνει” η 20η Σεπτεμβρίου για διεξαγωγή των εκλογών χωρίς Σύσκεψη Αρχηγών (vid)

Στην τελική ευθεία για τον ορισμό της ημερομηνίας των εκλογών μπαίνει η πολιτική ζωή της χώρας, με την Προεδρία της Δημοκρατίας να προσανατολίζεται σε επίσπευση των διαδικασιών, κίνηση που ωστόσο βρίσκει αντίθετη την αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος προσανατολίζεται στο να μη συγκαλέσει τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, μετά την εξάντληση της διερευνητικής εντολής από τον πρόεδρο του τρίτου σε δύναμη κοινοβουλευτικού κόμματος, Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με την Προεδρεία, δεν θεωρείται απαραίτητο, με δεδομένη την άρνηση των προέδρων του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και του ΚΚΕ να προσέλθουν σε αυτή τη σύσκεψη. Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Παυλόπουλος θα κάνει κύκλο τηλεφωνικών επαφών με τους αρχηγούς ή και συναντήσεων εάν κάποιος το ζητήσει, προκειμένου να καταγράψει τις προθέσεις τους.

Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται ότι την Πέμπτη το βράδυ θα δοθεί η εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου και η ορκωμοσία θα γίνει την Παρασκευή η το Σάββατο, με παράλληλη προκήρυξη των εκλογών για την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο η συγκεκριμένη κίνηση βρίσκει αντίθετη τη ΝΔ, την Λαϊκή Ενότητα, Το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ.

Μάλιστα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μετά τη συνάντηση που είχε με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη στο πλαίσιο της τρίτης διερευνητικής εντολής, κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να κινηθεί με βάση τους κανόνες της Δημοκρατίας και να μην προκηρύξει εκλογές νωρίτερα από τις 27 Σεπτεμβρίου.

«Οι Αυγουστιάτικες εκλογές εξπρές δεν είναι δυνατόν από την πλευρά του Προέδρου της Δημοκρατίας να οδηγήσουν σε ακόμα μεγαλύτερη επίσπευση από τα προβλεπόμενα όρια που επιτρέπει το Σύνταγμα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι δυνατόν να πάρει μία απόφαση ως εντολοδόχος του Μαξίμου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι πρόεδρος όλων των Ελλήνων και αυτό που οφείλει να κάνει είναι να προασπίζει τη Δημοκρατία. Επομένως στη συγκεκριμένη περίπτωση να δώσει ευχέρεια στον ελληνικό λαό να εκφραστεί όσο το δυνατόν πιο ενημερωμένος και να πάει στις κάλπες με όσο το δυνατόν πληρέστερη ενημέρωση», τόνισε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας και κάλεσε το Μαξίμου, να πάρει θέση στην πρότασή του για να καταργηθεί, όπως είπε, το «φεουδαρχικό» μπόνους των 50 εδρών, από την παρούσα Βουλή.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, που έχει προτείνει το μπόνους στο πρώτο κόμμα να δίνεται αναλογικά με το ποσοστό του, ζήτησε επίσης να συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών.

«Απαιτείται από το Σύνταγμα να γίνει η σύσκεψη των αρχηγών και αν κάποιοι δε θέλουν να έρθουν, μπορεί η θέση τους να μείνει κενή. Επίσης απαιτείται να υπάρξει και δεύτερη σύσκεψη ή μπορεί να γίνει εκείνη την ημέρα με δεύτερο θέμα ημερήσιας διάταξης για να δούμε αν μπορούμε να συμφωνήσουμε ή όχι στο θέμα της υπηρεσιακής κυβέρνησης. Αν τελικά δε βρεθεί υπηρεσιακή κυβέρνηση, ορίζει το Σύνταγμα ότι ο Πρόεδρος ενός εκ των τριών ανώτατων δικαστηρίων αναλαμβάνει την Πρωθυπουργία και συζητούν οι αρχηγοί τα ονόματα των υπουργών που θα συμφωνούσαμε όλοι μαζί, ώστε να προχωρήσουμε στην υπηρεσιακή κυβέρνηση», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μεϊμαράκης, μετά τη συνάντηση με τον κ. Λαφαζάνη .

Στη λογική της τήρησης των συνταγματικών προβλέψεων για το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών τάχθηκε και ο Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στον ALPHA

Διάσκεψη πολιτικών αρχηγών μετά την Τρίτη διερευνητική εντολή ζητά και η Φώφη Γεννηματά με επιστολή της προς τον κ. Παυλόπουλο, στην οποία τονίζει: “Έχουμε την πεποίθηση, Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, πως οι συνταγματικές μας ευθύνες δεν διεκπεραιώνονται με τηλέφωνα και δημόσιες ανακοινώσεις. Υπάρχει ένα όριο στη θεσμική και πολιτική ακαταστασία και το όριο αυτό το θέτει το ίδιο το Σύνταγμα με πολύ συγκεκριμένες διατάξεις”.

Στην απαντητική του επιστολή προς την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, εξέφρασε την αυτονόητη διαβεβαίωση ότι «θα εφαρμόσει στο ακέραιο τις διατάξεις των άρθρων 38 παρ. 1 και 37 παρ. 3 εδ. γ΄ του Συντάγματος, κατά το γράμμα και το πνεύμα τους -πρωτίστως δε με βάση τον σκοπό που υπηρετούν σύμφωνα με την τελολογική τους ερμηνεία, και μάλιστα υπό τις σημερινές εξαιρετικά κρίσιμες για τη χώρα περιστάσεις- αλλά και, συμπληρωματικώς, κατά την ήδη διαμορφωμένη αντίστοιχη κοινοβουλευτική πρακτική».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος