Κρίσιμη εβδομάδα για το προσφυγικό (vid)

Η διαχείριση του προσφυγικού, αλλά και ζητήματα διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στις Βρυξέλλες την Τετάρτη με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μια ημέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής για το Προσφυγικό. Την Τρίτη το πρωί, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Οι επαφές του πρωθυπουργού γίνονται στον απόηχο των συστάσεων της ΕΕ προς την Ελλάδα για τρίμηνη διορία με στόχο τον αποτελεσματικό έλεγχο των συνόρων, υπό την απειλή της επέκτασης των εσωτερικών συνοριακών ελέγχων εντός της ζώνης Σένγκεν έως και για δύο χρόνια, με την ελληνική κυβέρνηση να επαναλαμβάνει ότι το κλειδί της λύσης βρίσκεται στην πλευρά της Τουρκίας.

Μιλώντας στην εφημερίδα Die Welt ο Γεν. Γραμματέας του Οικονομικού Συμβουλίου των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Βόλφγκανγκ Στάιγκερ καταλόγισε μάλιστα στην Ελλάδα ότι παραμελώντας την υποχρέωση διασφάλισης των συνόρων της, επέφερε βαρύ πλήγμα στο Σένγκεν. «Δεν έχουμε τον χρόνο μέχρις ότου η Ελλάδα εφαρμόσει τα ευρωπαϊκά στάνταρντ, κι όταν μια χώρα δεν πληροί τις υποχρεώσεις της, πρέπει να μεταφέρουμε τον χώρο Σένγκεν προς την κατεύθυνση της Κεντρικής Ευρώπης».

Με κλείσιμο των συνόρων στην ΠΓΔΜ απείλησε απερίφραστα την Ελλάδα, με δήλωσή του στα Νέα, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς. «Εάν κλείσουν τα βόρεια σύνορα και μείνει η Ελλάδα για περισσότερα από ένα 24ωρο με τους πρόσφυγες στην επικράτειά της, τότε θα αλλάξει ραγδαία και το ενδιαφέρον της να δεχτεί ευρωπαϊκή βοήθεια» λέει.

Στον αντίποδα τοποθετήθηκε με άρθρο του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ πριν τη συνάντηση των πρωθυπουργών Ουγγαρίας, Πολωνίας, Τσεχίας και Σλοβακίας με θέμα το μπλοκάρισμα των συνόρων στην ΠΓΔΜ προς την Ελλάδα επαναλαμβάνοντας ότι «ο αποκλεισμός ή η περιθωριοποίηση ενός κράτους – μέλους είναι ‘ψευδολύση’ που δηλητηριάζει τον ευρωπαϊκό διάλογο».

Και ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών κ. Κέντερς ο οποίος μετά τα Σκόπια επισκέφθηκε χθες την Αθήνα έκανε λόγο για κινδύνους που ελλοχεύουν από μονομερείς ενέργειες κρατών και χαρακτήρισε παράλογη τη ρητορική των τεσσάρων χωρών -Ουγγαρίας, Πολωνίας, Τσεχίας και Σλοβακίας- για κλείσιμο των συνόρων.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντηση που είχε μαζί του τόνισε πως είναι αναγκαία η κοινή ευρωπαϊκή στάση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και ζήτησε την εφαρμογή αξιόπιστου μηχανισμού επανεγκατάστασης απευθείας από την Τουρκία στις χώρες της ΕΕ.

Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαμορφώνεται θεσμικά, και όχι από τις απόψεις δύο -τριών χωρών, τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, μιλώντας στην ΕΡΤ .

Πηγή ΕΡΤ1, ΑΜΠΕ, DW, FAZ, Die Welt

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος