Λέσβος: Hχηρά μηνύματα στην οικουμένη για ανθρωπιά και ειρήνη (VIDEO)

Ηχηρή έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα και ειδικότερα στην Ευρώπη, «να ανταποκριθεί με θάρρος, συμπόνοια και γενναιοδωρία στη αντιμετώπιση της χειρότερης μεταπολεμικά  ανθρωπιστικής κρίσης, χωρίς τείχη», απηύθυναν κατά την ιστορική κοινή επίσκεψή τους στο νησί της Λέσβου, ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος.

Ασυνόδευτα παιδιά υποδέχτηκαν τους τρεις προκαθημένους στο κέντρο υποδοχής στη Μόρια, όπου εκτυλίχθηκαν συγκλονιστικές στιγμές. Προσφυγόπουλα  γέμισαν την αγκαλιά του Πάπα με ζωγραφιές και γράμματα για τους συγγενείς τους, στη Βόρεια Ευρώπη. Σε δάκρυα απόγνωσης ξέσπασαν μητέρες και παιδιά, γονατίζοντας για να πάρουν ευλογία.

 

Η Κοινή Διακήρυξη των προκαθημένων

Σε ιδιαίτερα φορτισμένες συναισθηματικά στιγμές στο κέντρο υποδοχής στη Μόρια, οι προκαθήμενοι της χριστιανοσύνης εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς τον ελληνικό λαό, ο οποίος -όπως τόνισαν- παρά τις οικονομικές δυσκολίες, έχει ανταποκριθεί με μεγάλη γενναιοδωρία σ’ αυτή την κρίση.

Επικαλούμενοι το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, ζήτησαν επίσης, από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να κάνουν το χρέος τους και παραχωρήσουν προσωρινό άσυλο σε όσους το δικαιούνται, την άμεση δέσμευση πόρων, την εξάλειψη των μη ασφαλών διαδρομών, όπως αυτοί στο Αιγαίο και στο σύνολο της Μεσογείου, καθώς και τον τερματισμό της βίας στη Μέση Ανατολή.

Αλ.Τσίπρας: Υπερήφανος για τη στάση του ελληνικού λαού

«Η επίσκεψή σας είναι σημαντική και δίνει ένα μήνυμα που ξεπερνά τα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά σύνορα», τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τις συναντήσεις του με τον Ποντίφηκα, τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών. Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως «παρά τα άδικα και σκληρά μέτρα λιτότητας που κάποιοι άλλοι επέβαλαν, η Ελλάδα έδειξε ένα ανθρώπινο πρόσωπο και αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες», και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «νιώθει περήφανος για τη στάση του ελληνικού λαού την ώρα που άλλοι ύψωναν τείχη, και μάλιστα στο όνομα του χριστιανισμού».

Πάπας Φραγκίσκος: “Ευχαριστώ” στα ελληνικά

«Ευχαριστώ εσάς επειδή είσαστε φύλακες ανθρωπιάς, επειδή είσαστε φύλακες της σάρκας του Χριστού, στον αδερφό που είναι ξένος και πεινάει», τόνισε ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, τονίζοντας: « Είμαστε όλοι πρόσφυγες».

Ο Πάπας Φραγκίσκος εξήρε τον ρόλο της χώρας μας στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και σημείωσε ότι «η Ελλάδα εξακολουθεί να δίνει το παράδειγμα της ανθρωπιάς».

Ο  Ποντίφηκας επιστρέφει  στο Βατικανό μαζί με 10 πρόσφυγες από ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, μία συμβολική ενέργεια που ερμηνεύεται ως εκδήλωση δυσαρέσκειας για τα κλειστά σύνορα, αλλά και ως μήνυμα προς τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: «Η Μεσόγειος δεν θα πρέπει να γίνει  τάφος»

«Θάλασσα ειρήνης», ευχήθηκε να γίνει η Μεσόγειος , προειδοποιώντας ότι εάν  δεν τελειώσει ο πόλεμος τα κύματα των προσφύγων θα συνεχίσουν».

Ιερώνυμος: «Χρεοκοπία ανθρωπιάς από την Ευρώπη»

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος απηύθυνε έκκληση να πράξει τα δέοντα ο ΟΗΕ.

Κοινή δέηση στο λιμάνι της Λέσβου, για τους πρόσφυγες που χάθηκαν στα νερά του Αιγαίου, πραγματοποίησαν οι τρεις προκαθήμενοι, κατά το τρίτο και τελευταίο μέρος της ιστορικής επίσκεψης. Στο λιμάνι ήταν συγκεντρωμένοι και ρωμαιοκαθολικοί, από όλες τις Κυκλάδες.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ

ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ: Ιστορική επίσκεψη στη Λέσβο- Παγκόσμιο μήνυμα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος