Με προσφυγές απειλούν γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, αντιδρώντας στην κατάργηση υπαγωγής τους σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία (vid)

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα προσφύγουν άμεσα ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών ζητώντας να μην τεθεί σε ισχύ η νέα νομοθετική ρύθμιση με την οποία καταργείται η δυνατότητα στους νέους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ να υπαχθούν σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία.

Οι εκπρόσωποι των τριών φορέων, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, επισήμαναν ότι η εφαρμογή της συγκεκριμένης ρύθμισης που τώρα καταργείται, είχε αποφέρει επιπλέον έσοδα ,μόνο στο ταμείο των μηχανικών, της τάξης των 9,9 εκατομμυρίων μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2015.

Οι επικεφαλής των τριών επιστημονικών φορέων ενημέρωσαν αναλυτικά και για τις επιπτώσεις της κατάργησης της δυνατότητας που δόθηκε πριν λίγους μήνες στους «νέους» (μετά την 1/1/1993) ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ να υπαχθούν σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός υπογράμμισε ότι: «Με το άρθρο 21 του νόμου 4337/2015 καταργήθηκε η δυνατότητα επιλογής χαμηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας, η οποία είχε θεσπισθεί με το άρθρο 39 του ν.4331/2015. Επισημαίνεται ότι στην εν λόγω ευνοϊκή ρύθμιση εντάχθηκαν 20.000 ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί γεγονός που οδήγησε στην αύξηση των εσόδων του ΤΣΜΕΔΕ – ΕΤΑΑ κατά 15% για το 1ο εξάμηνο του 2015 και την εισροή 9,5 εκατομμύριων ευρώ στο ασφαλιστικό ταμείο. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ η νέα αυτή διάταξη είναι κατάφωρα αντισυνταγματική και παραβιάζει πλέγμα διατάξεων του ευρωπαϊκού και εθνικού δικαίου».

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών – ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, τόνισε ότι: «Οι νέοι επιστήμονες που έχουν μείνει στον τόπο μας έχουν να αντιμετωπίσουν, εκτός από την ανεργία, και τον παραλογισμό να πληρώνουν εισφορές όσο και ένας μάχιμος στον εργασιακό στίβο επιστήμονας. Δεν μπορεί η επιστημονική κοινότητα της χώρας μας να έχει την μεγαλύτερη επιστημονική κατάρτιση – και αυτό είναι αποδεδειγμένο όπου και αν βρεθούν στην Ευρώπη – και εδώ να είναι άνεργοι πολίτες, αδύναμοι και φυσικά συνεχώς από ένα κράτος που πυροβολεί εναντίον τους».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΣΑ Βασίλης Αλεξανδρής επεσήμανε ότι «το μεγάλο ερώτημα είναι αν πλέον μετά από αυτή την τελευταία ρύθμιση, μπορεί να υπάρξουν έστω και κάποια ελάχιστα περιθώρια βιωσιμότητας του ΕΤΑΑ. Η απάντηση είναι όχι», τόνισε.
«Δεν μπορεί, να υποχρεώνεται ο πολίτης, ο επαγγελματίας, ο δικηγόρος, ο μηχανικός, ο γιατρός, ο συμβολαιογράφος, να καταβάλλει εισφορές που δεν αναλογούν στο εισόδημά του ή στην δυνατότητά του», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος Γιώργος Ρούσκας σημείωσε ότι «αργά, αλλά εξαιρετικά σταθερά, τα αποκαλούμενα ως ευγενή ταμεία άρχισαν να αποσαρθρώνονται, κι αυτό οδηγεί όλους όσους ασχολούνται με επιστημονικά επαγγέλματα στην εξαθλίωση. Η βούλησή μας και η απόφασή μας είναι ότι, έστω και αυτή τη χρονική στιγμή, σύσσωμοι θα αντιταχθούμε στην ολοκληρωτική ισοπέδωσή μας».

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος Ευθύμιος Πρεκετές υπογράμμισε ότι «στα συνολικότερα προβλήματα που υπάρχουν στους κλάδους που συγκροτούν το ΕΤΑΑ προστέθηκε και η διάταξη του άρθρου 23 του νόμου 4337. Η Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδας συντάσσεται με τους υπόλοιπους φορείς του ΕΤΑΑ και τονίζουμε και εμείς ότι η αντίδραση, η αντίδρασή μας, η αντίδραση των επιστημονικών φορέων θα είναι καθολική».

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων οι τρεις πρόεδροι των επιστημονικών φορέων σημείωσαν ότι η διάταξη πλήττει άμεσα και αναδρομικά 20.000 μηχανικούς, 6.000 δικηγόρους και 7.000 ιατρούς και για αυτό το λόγο ξεκινούν δικαστικές προσφυγές εντός της εβδομάδας με τη σειρά σε όλους τους βαθμούς της Ελληνικής Δικαιοσύνης και όχι μόνο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος