Μεγαλώνει το μονοπάτι της προσφυγιάς – Συγκινητική η προσφορά αλληλεγγύης (vid)

Η μία  μέρα διαδέχεται την άλλη με τον ίδιο ακριβώς τρόπο  για του εγκλωβισμένους πρόσφυγες στα σύνορα της Ειδομένης  και το μόνο που αλλάζει είναι ο αριθμός τους  που υπολογίζεται πλέον σε περισσότερους από 10.000 ενώ οι εκτιμήσεις  μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων τους ανεβάζουν σε  12.000. Η διαβίωση εκεί εξελίσσεται σε εφιάλτη αναφέρουν οι ανταποκριτές καθώς καθημερινά περνούν τα σύνορα το πολύ 500 άνθρωποι.  


 

Η εικόνα, ως προς τη ροή, επαναλαμβάνεται και στο λιμάνι του Πειραιά με τα πλοία να αποβιβάζουν πρόσφυγες από τα νησιά  για να συνεχίσουν  από εκεί  το δρόμο της απόγνωσης προς τα σύνορα της  Ειδομένης, όπου οι πρόσφυγες έζησαν μια ακόμη δύσκολη νύχτα μέσα στη λάσπη.

Το τελευταίο 24ωρο, οι αρχές της γειτονικής χώρας, επέτρεψαν τη διέλευση από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ, σε μόλις 320 πρόσφυγες.

Μετά τη χθεσινή νεροποντή, ο καταυλισμός,  έχει μετατραπεί σε απέραντο βαλτότοπο, με παιδιά να παίζουν στην λάσπη και να προσπαθούν να στεγνώσουν και να ζεσταθούν σε μικρές εστίες φωτιάς. Αυτή την ώρα, η ουδέτερη ζώνη είναι κλειστή

Η βροχή τη νύχτα έκανε ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή όσων «στρατοπέδευσαν» και στην Πλατεία Βικτωρίας. Η πολιτεία και η κοινωνία της Ελλάδας  σε συναγερμό απέναντι σε μια τεράστια πρόκληση όπως μεταδίδουν και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης .

Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “Αριάδνη” μεταφέροντας 592 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη. Το πλοίο παρέλαβε 270 από Χίο και 322 από Μυτιλήνη.  Μαζί τους έφεραν και το μαύρο μαντάτο του θανάτου ενός παιδιού μόλις  ενός έτους στη Λέσβο.  Το επιβατηγό οχηματαγωγό “blue star 2” έφερε 17 μετανάστες και πρόσφυγες από την Κω και 40 από τη Λέρο.

Στο λιμάνι βρίσκονται από χθες περίπου 2.500 άτομα. Πολλοί από τους πρόσφυγες έχουν εγκαταστήσει σκηνές στην Ε2  λόγω του μεγάλου συνωστισμού στους επιβατικούς σταθμούς. Στην πύλη Ε2 αναμένεται να εγκατασταθούν δύο μετακινούμενα προκάτ σπίτια προκειμένου να δημιουργηθεί συντονιστικό όργανο για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των μεταναστών και των προσφύγων που διαμένουν στους επιβατικούς σταθμούς του λιμανιού. Την εποπτεία του οργάνου  θα έχει πιθανότατα ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά ο οποίος από την πρώτη στιγμή έχει διαθέσει με δικά του έξοδα εθελοντές γιατρούς επι 24ωρου βάσεως.

Κινητές ιατρικές μονάδες βρίσκονται ήδη από το Χαμόγελο του Παιδιού και τους Γιατρούς του Κόσμου που παρέχουν και αυτές ιατρική φροντίδα. Σύμφωνα με μέλος εθελοντικής οργάνωσης τα περισσότερα προβλήματα αντιμετωπίζουν τα μικρά παιδιά που έχει υποστεί ιώσεις της εποχής και είναι ταλαιπωρημένα.

Πέρα από τα θαλάσσια σύνορα  όπου οι διασώσεις συνεχίζονται καθημερινές τείνουν να γίνουν οι συλλήψεις διακινητών και ο εντοπισμός προσφύγων που επιχειρούν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα από τα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα. Η πιο πρόσφατη σύλληψη αφορά 37χρονο υπήκοο Βουλγαρίας ο οποίος εντοπίστηκε στην Εθνική Οδό Ορμενίου – Αρδανίου, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου  να μεταφέρει 14 Σύρους πρόσφυγες σε  φορτηγό αυτοκίνητο με βουλγαρικές πινακίδες.

Οι συνεχιζόμενες προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα μέσω του Έβρου καταγράφονται ευκρινώς στα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας. Τον Ιανουάριο  ο αριθμός των συλληφθέντων στο νομό Έβρου ανήλθε στους 539 από τους 33 που είχαν συλληφθεί τον αντίστοιχο μήνα του 2015, παρουσιάζοντας ποσοστιαία μεταβολή της τάξης του 1533,33%.

Ακολουθεί η καταγραφή και ταυτοποίηση των στοιχείων των προσφύγων και η ολιγόωρη φιλοξενία τους στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στο Φυλάκιο Ορεστιάδας. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων  μεταφέρονται σε κέντρα φιλοξενίας στο εσωτερικό της χώρας, ‘η προμηθεύονται ως πρόσφυγες τα απαραίτητα έγγραφα για τη συνέχιση του ταξιδιού τους προς «τη γη της επαγγελίας».

Ωστόσο παρά το γεγονός ότι ο Έβρος είναι η περιοχή διέλευσης και όχι εγκατάστασης, οι τοπικές κοινωνίες και φορείς στο σύνολο του νομού, ενώνουν τις δυνάμεις τους με την προσπάθεια που καταβάλλεται σε όλη τη χώρα για την αξιοπρεπή διαβίωση τους κατά την εδώ παραμονή τους.

Ο δήμος Αλεξανδρούπολης απηύθυνε πρόσκληση για τη συγκέντρωση των αναγκαίων ειδών, στο τριήμερο 2 έως 4 Μαρτίου. Τη σκυτάλη για τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας αναλαμβάνει από τις 4 έως και τις 6 Μαρτίου το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, με τον προγραμματισμό δράσεων για τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Σε εξέλιξη βρίσκεται πρόγραμμα ενοικίασης κατοικιών για τη φιλοξενία προσφύγων από τη μη κυβερνητική οργάνωση «Πράξις»  με τη συνδρομή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

Παράλληλα η κυβέρνηση,  όπως δήλωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας  του Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης, Δημήτρης Βίτσας, στόχος είναι να διαμορφωθούν άλλες 15.000 νέες θέσεις προσωρινής φιλοξενίας μέχρι την επόμενη εβδομάδα. Παράλληλα εντείνονται  οι προσπάθειες για την επιστροφή των παράνομων μεταναστών.

Σχετική είδηση: Δραματική εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στην Ειδομένη (vid)

ΕΡΤ Ιωαννίνων: Προετοιμασίες στην Ήπειρο για υποδοχή προσφύγων

Λάρισα: Συνδρομή του ΕΚΛ στους πρόσφυγες που βρίσκονται στον Ευαγγελισμό

ΠΗΓΗ :ΕΡΤ, ΑΠΕ -ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος