Μεγαλώνει το κύμα των προσφύγων – Προσπάθειες για την ανακούφιση τους (vid)

Αυξάνονται και πληθύνονται οι πρόσφυγες στη συνοριακή γραμμή της Ειδόμενης, όπου υπολογίζεται ότι έχουν εγκλωβιστεί περισσότεροι από 10.000 πρόσφυγες. Τα Σκόπια, έχουν λάβει ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας στο τμήμα της ουδέτερης ζώνης μεταξύ Γευγελής και Ειδομένης, με την ανάπτυξη αστυνομικών και στρατιωτικών δυνάμεων.

Ο καταυλισμός στην Ειδομένη έχει γεμίσει ασφυκτικά. Οι αρχές της γειτονικής χώρας άνοιξαν την Τρίτη το σημείο διέλευσης και δέχτηκαν μόλις 70 άτομα, ενώ η ροή ξανάρχισε λίγο μετά τις 6 ως και τις 9 το πρωί της Τετάρτης, οπότε και ξανάκλεισε η “στρόφιγγα”, πέρασαν άλλα 100 άτομα.

Οι ρυθμοί, με τους οποίους οι πρόσφυγες περνούν στην απέναντι πλευρά των συνόρων είναι ιδιαίτερα αργοί. Επίσης πέρα απο τις 10.000  στη συνοριακή ζώνη άλλα 180 άτομα παραμένουν στο βενζινάδικο που βρίσκεται σε απόσταση 15 χλμ. από την Ειδομένη.

Στο μεταξύ, κανονικά διεξάγονται από το απόγευμα της Τρίτης τα δρομολόγια των εμπορευματικών αμαξοστοιχιών.

Οι Τούρκοι ακολουθώντας την προσφιλή τους τακτική των De facto καταστάσεων επιχειρούν, παρά τα συμφωνηθέντα, να εδραιώσουν ένα διαφορετικό  καθεστώς στο Αιγαίο,  απαγορεύοντας στα πλοία του ΝΑΤΟ  να  αναπτυχθούν  και στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Κάλεσαν  μάλιστα τον διοικητή της ναυτικής  δύναμης  σε διαπραγματεύσεις στην  Άγκυρα.
Ο κατάπλους των προσφύγων και των μεταναστών, από τα νησιά του Αιγαίου,  στο λιμάνι του Πειραιά συνεχίζεται με αισθητή  μείωση του αριθμού τους.  Ανάμεσά τους, βρίσκονται  ταλαιπωρημένα μικρά παιδιά. Άρρωστοι και εξαντλημένοι, δέχονται τη φροντίδα εθελοντών γιατρών. Ανάλογη είναι η εικόνα και στην πλατεία Βικτωρίας, όπου περίπου 400 άνθρωποι, οι περισσότεροι από αυτούς Αφγανοί, διανυκτερεύουν σε σκηνές και παγκάκια.
Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί της Τετάρτης το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “Αριάδνη”, μεταφέροντας 829 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη.Το πλοίο παρέλαβε 519 άτομα από τη Μυτιλήνη και 310 από τη Χίο. Επίσης το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “blue star 2” θα αποβιβάσει  σήμερα  187 μετανάστες και πρόσφυγες. Το πλοίο παρέλαβε 62 μετανάστες και πρόσφυγες από την Κω και 125 από τη Λέρο.

Μέχρι στιγμής ο ΟΛΠ έχει διαθέσει τρεις επιβατικούς σταθμούς(Ε1, Ε2, Ε3) για τη φιλοξενία των μεταναστών και προσφύγων αλλά και την Πέτρινη Αποθήκη. Όπως τονίζουν στελέχη του οργανισμού, σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη, αναμένεται να δοθεί προς φιλοξενία και ο επιβατικός σταθμός του ΟΛΠ που βρίσκεται στην πύλη Ε-7.

Στο μεταξύ τον επιβατικό σταθμό Ε-1 στο λιμάνι του Πειραιά  επισκέφθηκε ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Καθησυχαστικός ότι σύντομα θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση με τους πρόσφυγες εμφανίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, στην έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ). “Μην πανικοβάλλεστε. Το πρόβλημα είναι διαχειρίσιμο. Πρόκειται για ένα έκτακτο γεγονός και θέλει τον χρόνο του μέχρι την τελική διευθέτηση”, τόνισε ο κ. Μουζάλας απευθυνόμενος στους περιφερειάρχες. Ο ίδιος σημείωσε ότι η μέχρι τώρα εμπειρία έχει δείξει ότι “όπου αποκαθίσταται η έννοια του κράτους, η κατάσταση μπαίνει σε τάξη” χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα την περίπτωση της Λέσβου, όπου από 35.000 πρόσφυγες που υπήρχαν προ μηνών έχουν απομείνει 3.000, χωρίς, πλέον, να διαταράσσεται στο ελάχιστο η καθημερινότητα των κατοίκων.

Όπως ανέφερε, χωρίς τη συνδρομή των ΟΤΑ και άλλων κοινωνικών φορέων, η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση. “Στηριζόμαστε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και μαζί με την κοινωνία θα τα καταφέρουμε”, συμπλήρωσε.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ–ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ: Εικόνα χάους στην Ειδομένη – Στην αναμονή εκατοντάδες πρόσφυγες στον Πειραιά (vid)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος