Ν. Ξυδάκης: Προς την ορθή κατεύθυνση η διαφύλαξη της ευρωπαϊκής εξωτερικής συνοριογραμμής (aud)

Νομίζω ότι γενικά είναι προς την ορθή κατεύθυνση η διαφύλαξη της ευρωπαϊκής εξωτερικής συνοριογραμμής, αντί να υψώνουμε φράχτες μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, κάτι το οποίο δυναμιτίζει την ευρωπαϊκή ενότητα, δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα και στους Νίκο Τσιμπίδα και Μαρία Κλάδου ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης.

Σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των συνόρων, ο υπουργός είπε ότι μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματική και στενή φύλαξη, και σε αυτό θα πρέπει να συμβάλλει η ΕΕ στη συγκρότηση μιας ευρωπαϊκής δύναμης που θα αναπτύσσεται στα θαλάσσια σύνορα.

Η κοινή ευρωπαϊκή γραμμή αυτή τη στιγμή είναι να ανασχεθούν οι ροές και να δοθεί άσυλο στους δικαιούμενους από το έδαφος. Μπορεί να υπάρξει συνεργασία της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής με τις τουρκικές λιμενικές αρχές, αλλά κυρίως θα πρέπει να λειτουργήσει άμεσα και αποφασιστικά το σύστημα των επιστροφών σε όσους δεν δικαιούνται άσυλο ή δεν επιθυμούν να κάνουν αίτηση, συμπλήρωσε ο υπουργός.

Οι απόψεις του κ. Σόιμπλε για το τι είναι Ευρώπη και για τις σχέσεις της Γερμανίας με την Ευρώπη είναι γνωστές, αλλά δεν νομίζω ότι εκφράζουν το σύνολο της γερμανικής κυβέρνησης, και πολύ περισσότερο της γερμανικής κοινωνίας, εκτίμησε ο υπουργός.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του ευρωστρατού, ο κ. Ξυδάκης είπε ότι είναι ενδιαφέρον στοιχείο. Συμπλήρωσε ότι φαίνεται να υπάρχει ένα σχέδιο για ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνάμεων και τόνισε ότι πρόκειται για μεγάλη και ευδιάκριτη αλλαγή, και προκαλεί εντύπωση η προσπάθεια του κ. Σόιμπλε να το συνδέσει με το θέμα της συνοριοφυλακής.

Ερωτηθείς για το θέμα που είχε προκύψει με την Τσεχία, ο κ. Ξυδάκης δήλωσε ότι θεωρείται λήξαν, λέγοντας ότι η στάση της τσεχικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού ήταν ικανοποιητική για την ελληνική κυβέρνηση.

Φωτό αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος