Ο Ai Wei Wei στην ΕΡΤ: «Η Λέσβος είναι το νησί της αλληλεγγύης, όλος ο κόσμος πρέπει να μάθει τι συμβαίνει εδώ» (vid)

Στήριξη από τη διεθνή κοινότητα στην Ελλάδα για το βάρος που σηκώνει, εξαιτίας του προσφυγικού ζητήματος ζήτησε ο διάσημος καλλιτέχνης και ακτιβιστής Ai Wei Wei μιλώντας σήμερα το πρωί στην ΕΡΤ από τη Λέσβο, όπου βρίσκεται.

Ο Ai Wei Wei στην ΕΡΤ: «Η Λέσβος είναι το νησί της αλληλεγγύης, όλος ο κόσμος πρέπει να μάθει τι συμβαίνει εδώ» (vid)Ο Κινέζος καλλιτέχνης περιέγραψε την εμπειρία του στο νησί τις προηγούμενες ημέρες και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους θα δημιουργήσει στο νησί μαζί με την ομάδα του ένα έργο τέχνης, μνημείο για το δράμα των προσφύγων, αλλά και για την αλληλεγγύη προς τους συνανθρώπους μας που φεύγουν κυνηγημένοι από τις χώρες τους. Να σημειωθεί πως, ο Ai Wei Wei χαρακτηρίζεται σαν ο πιο γνωστός εν ζωή καλλιτέχνης της σύγχρονης τέχνης, και έργα του εκτίθενται στο Royal Academy of London.

«Εδώ και πολύ καιρό ήθελα να έρθω στην Ελλάδα, η οποία είναι μια χώρα με τεράστια συμβολή στην παγκόσμια πολιτισμική κληρονομιά. Ήρθα στη Λέσβο για να δω από κοντά τι συμβαίνει με την προσφυγική κρίση και έχω να πω πως είναι ένας ιδανικός τόπος για να έρθει κάποιος. Είναι τόσο όμορφα εδώ σαν τον παράδεισο και η Λέσβος έχει μεγάλη ιστορία. Οι άνθρωποι είναι πολύ φιλικοί παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζουν μια κατάσταση που μόνο με πόλεμο μπορεί να συγκριθεί. Οι νησιώτες αντιμετώπισαν αυτήν την ανθρωπιστική κρίση ανθρώπινα και με ανεκτικότητα», τόνισε ο Ai Wei Wei.

Ο Ai Wei Wei στην ΕΡΤ: «Η Λέσβος είναι το νησί της αλληλεγγύης, όλος ο κόσμος πρέπει να μάθει τι συμβαίνει εδώ» (vid)Περισσότερη στήριξη στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε ο διάσημος Κινέζος καλλιτέχνης. «Η Ελλάδα είναι η γενέτειρα της Δημοκρατίας και είναι συγκλονιστικό αυτό που βιώνει. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δυστυχώς δεν έχει βοηθήσει αρκετά την Ελλάδα και αυτό είναι απαράδεκτο. Το ίδιο ισχύει και για την παγκόσμια κοινότητα κι ελπίζω η παρουσία μου εδώ μπορεί να ευαισθητοποιήσει τη διεθνή κοινότητα και να δράσει για το πρόβλημα. Κανένας δεν πρέπει να αποποιείται τις ευθύνες του γι΄αυτό», δήλωσε ο Ai Wei Wei.

Εξάλλου, ο Ai Wei Wei. σκοπεύει να δημιουργήσει στο νησί μαζί με την ομάδα του ένα μνημείο για το προσφυγικό δράμα. Για το λόγο αυτό είχε συνάντηση χθες με το Δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό. «Σαν καλλιτέχνης προσπαθώ να βοηθήσω, αλλά καλλιτεχνικά αυτό σημαίνει να φέρεις την προσοχή των ανθρώπων σε ένα πρόβλημα πριν αναλάβεις κάποια δράση. Ολόκληρος ο κόσμος πρέπει να μάθει τι συμβαίνει στη Λέσβο και να καταλάβει ότι πρέπει να το αντιμετωπίσει» δήλωσε ο Κινέζος καλλιτέχνης.

Τέλος, ο Ai Wei Wei σήμερα το πρωί και λίγο πριν αναχωρήσει για την Αθήνα, όπου είναι προγραμματισμένο να παραχωρήσει συνέντευξη τύπου, παραβρέθηκε στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας της εθελοντικής οργάνωσης «Συνύπαρξη και Επικοινωνίας στο Αιγαίο» η οποία πραγματοποιήθηκε στην παραλία της Κρατήγου. Τα μέλη της «Συνύπαρξης» βρίσκονται καθημερινά στις παραλίες κοντά στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης και βοηθούν στην υποδοχή των προσφύγων. Σήμερα έκοψαν εκεί την πρωτοχρονιάτικη πίτα μαζί με μέλη άλλων οργανώσεων, ανταλλάσσοντας ευχές και στέλνοντας μήνυμα πως και το νέο έτος η αλληλεγγύη σε όσους φθάνουν από τα απέναντι παράλια θα πρέπει να συνεχιστεί.

Πηγή ΕΡΤ Αιγαίου Ρεπορτάζ Ηλίας Μαραβάς

Πηγή ΕΡΤ1 Ρεπορτάζ Χαρά Γιαννουπουλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος