Ο Γ. Κουτρουμάνης για το ασφαλιστικό στο Πρώτο Πρόγραμμα (aud)

Ο πρώην υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κουτρουμάνης μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα και στον Ανδρέα Παπασταματίου για το ασφαλιστικό.

Απαντώντας στην ερώτηση, αν η συζήτηση πρέπει να επικεντρωθεί μόνο στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, είπε ότι: “ο τρόπος υπολογισμού είναι βασικό εργαλείο για να έχει κάποιος μια εικόνα της σύνταξης, που θα πάρει”, επισημαίνοντας όμως, ότι: “αυτό που συζητάμε τώρα δεν είναι το τελικό σχέδιο, αλλά η πρόταση της κυβέρνησης προς τους εκπροσώπους των δανειστών”.

“Έχουμε δρόμο μπροστά μας μέχρι να δούμε το τελικό σχέδιο και υπάρχουν κι άλλα μεγάλα θέματα, όπως το θέμα της χρηματοδότησης, της ενοποίησης και το πολύ μεγάλο θέμα των εισφορών”, επεσήμανε ο πρώην υπουργός.

“Αυτό που βοηθάει την κυβέρνηση, είναι ότι όλοι έχουν στραφεί εναντίον ενός σχεδίου, που θα μείωνε τις συντάξεις”, είπε ο κ. Κουτρουμάνης και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υποστήριξε, ότι αυτό το σχέδιο, σε σχέση με τον προηγούμενο νόμο μειώνει τις συντάξεις για τους νέους συνταξιούχους, αυτούς που έχουν περισσότερα από 28-30 χρόνια”.

“Ο προηγούμενος νόμος (3863) σχεδιάστηκε το 2010. Το 2011 είχαμε πάρει τα εύσημα γιατί θεωρήθηκε ότι η Ελλάδα είχε προχωρήσει σε μία πολύ καλή μεταρρύθμιση, όμως στην πορεία υπήρξαν αποκλίσεις σε σχέση με τα μακροοικονομικά μεγέθη πάνω στα οποία είχε στηριχθεί. Άρα το 2015 θα έπρεπε να γίνουν προσαρμογές πάνω σ’ αυτόν τον νόμο. Τώρα ερχόμαστε να αντιμετωπίσουμε καινούργια προβλήματα, που προέκυψαν από την καθυστέρηση στην εφαρμογή του”, υπογράμμισε ο κ. Κουτρουμάνης.

“Αυτό που δεν πρέπει να γίνει, είναι να περιορίσουμε αυτό που είχε ο προηγούμενος νόμος, την αναλογικότητα και το κίνητρο ασφάλισης. Βασική μου διαφωνία με το τωρινό σχέδιο είναι ότι μπορεί σε πρώτη φάση να προστατεύει τις χαμηλές συντάξεις, αλλά ουσιαστικά περιορίζει το κίνητρο ασφάλισης γιατί δεν έχει αναλογικότητα σε ψηλότερα επίπεδα. Πρέπει να μην διαψεύδονται οι προσδοκίες αυτών που δουλεύουν περισσότερα χρόνια και έχουν υψηλότερες αποδοχές, άρα είναι οι βασικοί χρηματοδότες του συστήματος”, τόνισε ο πρώην υπουργός Εργασίας.

“Αυτό θεωρώ ως βασικό πρόβλημα του σχεδίου της κυβέρνησης, όπως και την ενοποίηση σε ένα ταμείο. Θα δημιουργηθεί ένας υδροκέφαλος οργανισμός, που τα λειτουργικά του προβλήματα δεν πρόκειται να τα λύσει μέσα στην δεκαετία. Η δική μου πρόταση είναι να υπάρχουν τρία ταμεία, το ταμείο των μισθωτών, το ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών και το ταμείο των αγροτών, επειδή έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά και έτσι έπρεπε να παραμείνουν”, κατέληξε ο κ. Κουτρουμάνης.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος