Διεργασίες στον αγροτικό κόσμο ενόψει του συλλαλητηρίου (vid)

Νέα πρόσκληση στους αγρότες να προσέλθουν σε ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο όχι όμως από μηδενική βάση, απηύθυνε η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη. Με αφορμή το συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας την Παρασκευή, τόνισε ότι για τα τρακτέρ και τα βαρέα οχήματα υπάρχουν νόμοι που θα εφαρμόσει η Τροχαία εάν επιχειρήσουν να εισέλθουν στο κέντρο της πρωτεύουσας. Από την πλευρά τους οι αγρότες προχωρούν σε επ’ αόριστον αποκλεισμούς και ετοιμάζονται για την κάθοδο στην Αθήνα. Ωστόσο, υπάρχουν φωνές στις τάξεις τους που ζητούν διάλογο, έχοντας μάλιστα συγκεκριμένα θέματα προς συζήτηση.

Δεν θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο της Παρασκευής στο Σύνταγμα οι αγρότες από το μπλόκο των Τεμπών.

Αντίθετα, μετά από έντονες συζητήσεις και διαφοροποιήσεις, οι αγρότες στο μπλόκο του Προμαχώνα αποφάσισαν να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο της Αθήνας, στο οποίο έχουν ήδη αποφασίσει ότι θα κατέβουν οι αγρότες από τη Νίκαια και άλλα 68 μπλόκα. Οι αγρότες στον Προμαχώνα αποφάσισαν να ανοίξουν το μπλόκο σε μια κίνηση με στόχο την εκτόνωση της κυκλοφορίας.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, για την προειδοποίηση των αγροτών ότι θα κατέβουν με τα τρακτέρ στο Σύνταγμα, η κ. Γεροβασίλη  είπε ότι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι στάση ανοχής, αλλά στάση κατανόησης και αποδοχής στο δημοκρατικό δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών να διαδηλώνουν προκειμένου να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. “Υπάρχουν νόμοι και κανόνες για το ποια οχήματα εισέρχονται στο κέντρο της Αθήνας και νομίζω είναι δουλειά της τροχαίας να δει τι θα κάνει απέναντι σε αυτό» ανέφερε η κ. Γεροβασίλη. 

Η κυβερνητική εκπρόσωπος άφησε αιχμές για δυνάμεις που παίζουν παιχνίδια στην πλάτη των αγροτών, λέγοντας ότι αυτοί που σήμερα αγκαλιάζουν τους αγρότες είναι οι ίδιοι που πριν από λίγα χρόνια τους λοιδωρούσαν.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας Ρίζος Μαρούδας, υπογραμμίζει την αμετακίνητη στάση των αγροτών να κατέλθουν την Παρασκευή στην Αθήνα και επισημαίνει: «Εμείς, κατεβαίνουμε στην Αθήνα στο πλαίσιο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων μας. Τα προβλήματα μας είναι προβλήματα επιβίωσης και τα αιτήματα μας πρέπει να ικανοποιηθούν αν θέλουν να παραμείνουμε στα χωράφια μας. Ζητάμε από την κυβέρνηση πολιτική λύση και όχι καταστολή και ποινικοποίηση του αγώνα μας. Με αυτή την έννοια, εμείς δηλώνουμε ότι και θα πραγματοποιηθεί η κάθοδος μας στην Αθήνα και θα διαδηλώσουμε στο Σύνταγμα μαζί με το λαό των Αθηνών και για να εκφράσει την συμπαράσταση του στον αγώνα μας, αλλά και για να παλέψουμε μαζί, αφού το αίτημα για απόσυρση του ασφαλιστικού και του φορολογικού είναι κοινό και ο κοινός αγώνας θα είναι και πιο αποτελεσματικός. Δηλώνουμε προς την κυβέρνηση ότι δεν θα αποχωρήσουμε με άδεια χέρια».

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας καθόδου στην Αθήνα την Παρασκευή, οι συσκέψεις είναι αλλεπάλληλες για τον καλύτερο δυνατό συντονισμό, ενώ όπως γνωστοποίησε με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων την Τετάρτη 10/2  στις 10 π.μ. έκανε γνωστό ότι θα δοθεί συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ με γενικό θέμα «γιατί ερχόμαστε στην Αθήνα, τι διεκδικούμε και γιατί».

Την Πέμπτη το βράδυ αναμένεται να αναχωρήσουν με τα πλοία της γραμμής για τον Πειραιά και στη συνέχεια να μεταβούν στην Αθήνα οι αγρότες των νομών Ηρακλείου και Λασιθίου προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το ασφαλιστικό και φορολογικό.

Στο μεταξύ, συνεχίζοντας τους αποκλεισμούς επαρχιακών οδών και εναλλακτικών διαδρομών, την Τρίτη από τις 5 μέχρι τις 8.30 μ.μ. παρέμεινε κλειστή η επαρχιακή οδός Λάρισας – Αγιάς στο ύψος του Γερακαρίου, έκλεισε από τις 5 το απόγευμα και για μιάμιση ώρα ο κόμβος Πλατυκάμπου στην παλιά Ε.Ο. Λάρισας – Βόλου και έκλεισε επίσης και η νέα Ε.Ο. Λάρισας – Κοζάνης από τις 4 μ.μ. στο ύψος του Αργυροπουλίου.

Επ’ αόριστον έκλεισαν οι αγρότες τα Τέμπη, ενώ το πρωί επικράτησε ένταση στον Προμαχώνα, όταν οδηγοί φορτηγών έσπασαν το μπλόκο των αγροτών και παραβιάζοντας τις μπάρες εισήλθαν στο βουλγαρικό έδαφος.

Οι οδηγοί φορτηγών είχαν στήσει μπλόκο στη βουλγαρική πλευρά και δεν επιτρέπουν τη διέλευση στα αυτοκίνητα και τα λεωφορεία ως αντίποινα.

Τελικά είχαν αίσιο τέλος είχαν οι πολύωρες διαπραγματεύσεις που έγιναν από τις 13 .00 στο τελωνείο του Προμαχώνα και έτσι λίγο μετά τις 20:15 της Τρίτης, οι δρόμοι άνοιξαν και η κυκλοφορία στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία διεξάγεται κανονικά.

Υπενθυμίζεται ότι οι Έλληνες αγρότες δεσμεύτηκαν ότι δεν θα μπλοκάρουν το τελωνείο μέχρι ώσπου αποφορτιστεί εντελώς η κίνηση και στις δύο πλευρές.

Υπό κατάληψη παραμένει η Εγνατία Οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων.

Επίσης την Τρίτη αποκλείστηκε η εφορία της Πάτρας από αγανακτισμένους αγρότες της Δυτικός Αχαΐας που έφτασαν εκεί με τα τρακτέρ τους.

Στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στον ‘Αγιο Νικόλαο Λασιθίου διαμαρτυρήθηκαν έντονα το μεσημέρι της Τρίτης οι αγρότες από την περιοχή της Ιεράπετρας και άλλων σημείων του Νομού, εκφράζοντας την αντίθεση τους για το ασφαλιστικό και το φορολογικό που προωθεί η Κυβέρνηση.

Πηγή: Α’Πρόγραμμα, ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος