Ολ. Γεροβασίλη: Η εκ των προτέρων ανακοίνωση μέτρων είναι αυτοεκπληρούμενη προφητεία

«Επιδίωξη μας είναι η συμφωνία αυτή να αποτελέσει τη βάση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο Eurogroup», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και επισήμανε ότι με τη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση για την απομείωση του χρέους.

«Τις τελευταίες ημέρες έχει έρθει στη δημοσιότητα ένα σενάριο που αφορά την πιθανότητα να συμφωνηθεί από τώρα η υλοποίηση επιπλέον μέτρων για το 2018. Μια τέτοια προοπτική αφορά μόνο την περίπτωση που θα υπάρχουν αποκλίσεις από το στόχο, δηλαδή από το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα. Τα σενάρια αυτά επιβεβαιώνουν το μέγεθος των διαφορών ανάμεσα στους θεσμούς καθώς και το πόσο δύσκολη και σύνθετη είναι η προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία με όλους τους θεσμούς ταυτόχρονα», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και τόνισε: «Η ελληνική κυβέρνηση διαμορφώνει τη θέση της αποκλειστικά με βάση τις επιπτώσεις στην οικονομία. Είναι προφανές ότι εκ προτέρων ανακοίνωση μέτρων που αφορούν μελλοντική φάση, μέτρων που δεν προβλέπεται να ληφθούν στο σύνολό τους, μέτρων που το ενδεχόμενο εφαρμογής τους αφορά ειδική περίπτωση και που με βάση τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας δεν χρειάζονται, τότε μια τέτοια προοπτική λειτουργεί ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία προεξοφλώντας την αδυναμία υλοποίησης των στόχων».

Απαντώντας στο ερώτημα, αν για την κυβέρνηση συνιστά απειλή για πολιτικό πρόβλημα η λήψη επιπλέον μέτρων, η κ. Γεροβασίλη είπε ότι δεν αποτελεί πολιτικό πρόβλημα, αλλά οικονομικό πρόβλημα για τη χώρα, και ότι δεν μπορεί να ανοίξει μια τέτοια συζήτηση προτού ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και προτού ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ακόμη πως η κυβέρνηση εκτιμά ότι βάση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα αποτελέσουν και οι θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία διότι τα στοιχεία υπερβαίνουν τις σχετικές προβλέψεις. «Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι η θετική αυτή εικόνα αποτυπώνεται και στην έκθεση της Eurostat», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και σημείωσε ότι «η έκθεση αυτή που δίνεται στη δημοσιότητα την προσεχή Πέμπτη αποτυπώνει μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα σε σχέση με αυτό που αρχικά έχει προβλεφθεί». Είπε επίσης ότι θα πρέπει να συνεκτιμηθεί και η κίνηση της ΕΚΤ να εντάξει τις ελληνικές τράπεζες στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Την καλύτερη του αναμενομένου πορεία των δημοσίων οικονομικών κατά το 2015, επιβεβαίωσε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Κόκκινο 105,5».

Η Eurostat αναμένεται να ανακοινώσει την Πέμπτη πρωτογενές πλεόνασμα που θα κυμαίνεται μεταξύ 0,2% και 0,4% του ΑΕΠ έναντι ελλείμματος που προέβλεπε το ΔΝΤ.

Απαντώντας σε ερωτήματα σχετικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς και το ενδεχόμενο επιβολής ενός πρόσθετου πακέτου μέτρων, ο κ. Δραγασάκης ανέφερε ότι είναι αμφίβολο πως θα απαιτηθεί κάτι τέτοιο μετά την δημοσιοποίηση των στοιχείων για το πρωτογενές πλεόνασμα, τονίζοντας ότι στην υπάρχουσα συμφωνία προβλέπεται η λήψη επιπρόσθετων μέτρων, εάν δεν επιτευχθούν οι προβλεπόμενοι στόχοι.

Πηγή: Α’Πρόγραμμα, ΕΡΤ1

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος