Υπερψηφίστηκε με 153 ΝΑΙ το ασφαλιστικό – φορολογικό (video)

Η συζήτηση για το φορολογικό – ασφαλιστικό νομοσχέδιο ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία το έκανε δεκτό με 153 θετικές και 143 αρνητικές ψήφους

Προηγήθηκαν τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών, με σύσσωμη την αντιπολίτευση να έχει δηλώσει ότι θα καταψηφίσει το νομοθέτημα.

Παίρνοντας το λόγο ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ανακοίνωσε τροποποιήσεις δίνοντας τρίμηνη παράταση στο αγγελιόσημο και στην έναρξη των ρυθμίσεων για τα σώματα ασφαλείας τον Ιούλιο.

Για ένα σύστημα ασφάλισης με προοδευτικούς όρους έκανε λόγο ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος και επιτέθηκε στην αντιπολίτευση για την αρνητική της στάση, καταλογίζοντας της πολιτική σκοπιμότητα. «Πρέπει να διασώσουμε έναν λαό που βρίσκεται σε ανθρωπιστική κρίση, με δικαιοσύνη. Δεν υπάρχει ούτε ένα ασφαλιστικό ταμείο που να μην έχει ελλείμματα σήμερα», τόνισε και προσέθεσε ότι με τις νέες ρυθμίσεις προωθείται η κοινωνική δικαιοσύνη.

«Την ίδια ασπιρίνη παίρνει ο φτωχός την ίδια παίρνει και ο πολύ πλούσιος», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ επέρριψε ευθύνες στην αντιπολίτευση λέγοντας πως ενώ είχε ψηφίσει την συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού στην συνέχεια δεν στήριξε τις νομοθετικές ρυθμίσεις και την κάλεσε να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις.

Το νέο ασφαλιστικό σύστημα «στις κρατούσες συνθήκες που δημιούργησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επί πέντε χρόνια» είναι ένα σύστημα με ταξική μεροληψία υπέρ των ασθενέστερων, τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, επισημαίνοντας πως το 87% των μισθωτών, το 90% των αυτοαπασχολούμενων και το 99,4% των αγροτών δεν υφίστανται καμία μείωση.

«Η οικονομία με την πρώτη αξιολόγηση φτάνει σε ένα σημείο από το οποίο ξεκινά το θετικό πρόσημο», σημείωσε λαμβάνοντας το λόγο ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

«Η Κομισιόν προβλέπει ανάκαμψη το 2016. Θα το αποδεχθείτε; Και αν όχι, γιατί δεν θα το αποδεχθείτε;», ρώτησε απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ, επισημαίνοντας ότι επιτεύχθηκε προστασία στα κόκκινα δάνεια «θα το δείτε και στο νομοσχέδιο ότι είμαστε πολύ κοντά σε αυτό που είχαμε επιδιώξει». Ο κ. Σταθάκης χαρακτήρισε τη φορολογική μεταρρύθμιση «προοδευτική» διότι αυξάνει τα έσοδα από τα υψηλότερα στρώματα και προστατεύει τα χαμηλότερα, ενώ για το ασφαλιστικό είπε ότι πληροί τα της συμφωνίας, ενώ καθιερώνει ενιαίους κανόνες, λειτουργεί αναδιανεμητικά και αναλογικά.

Λαμβάνοντας το λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης άσκησε έντονη κριτική στο βασικό επιχείρημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι το 2014 υπήρχαν σημαντικοί ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης, σημειώνοντας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν αναιμικός και οδηγούσε σε εμβάθυνση της ύφεσης.

Συνεχίζοντας είπε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα το 2014 ήταν 0,7% και ο στόχος για το 2015 ήταν η επίτευξη πλεονάσματος 3%. «Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι η οικονομία θα πήγαινε όσο καλά προέβλεπε η τότε κυβέρνηση, με πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% θα απαιτούνταν επιπλέον μέτρα περί τα 4 δισ. ευρώ προκειμένου να καλυφθεί η διαφορά έως το 3%, ενώ εμείς θα λάβουμε δημοσιονομικά μέτρα 5,4 δισ. ευρώ για την επόμενη τριετία», είπε.

Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το αφορολόγητο μετά τις 20.000 ευρώ, τακτοποιήθηκε με την τροπολογία που κατατέθηκε χθες, διαβεβαίωσε παρεμβαίνοντας στην Ολομέλεια στη συζήτηση για το ασφαλιστικό ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης. «Το άρθρο 112, πρώην άρθρο 113, όπως έχει διαμορφωθεί μετά την τροπολογία και τη νομοτεχνική, εξακολουθεί να υπάρχει η παράγραφος 2 η οποία αναφέρει ότι για φορολογητέο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις το οποίο υπερβαίνει το ποσόν των 20.000 ευρώ, το ποσό της μείωσης μειώνεται κατά 10 ευρώ ανά 1.000 ευρώ του φορολογούμενου εισοδήματος», ανέφερε ο κ. Αλεξιάδης.

Το 85% με 90% των αγροτών δεν θα έχουν επιπτώσεις από τις νέες ρυθμίσεις του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου, διαβεβαίωσε εκ νέου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Αποστόλου. Ταυτόχρονα, απέρριψε τις αιτιάσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Γιάννη Βρούτση, ότι με την τροπολογία του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, η φορολογία στους αγρότες θα φτάσει στο 27,2%.

Όπως υποστήριξε ο κ. Αποστόλου, βάσει της τροπολογίας Τσακαλώτου, φορολογητέο εισόδημα θεωρούνται οι βασικές ενισχύσεις, αλλά μένουν εκτός φορολόγησης η πράσινη ενίσχυση, οι συνδεδεμένες ενισχύσεις και οι αγροτικές αποζημιώσεις, και στο απυρόβλητο μένουν οι ενισχύσεις από τον δεύτερο πυλώνα.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επέμεινε ότι το 85-90% δεν θα καταλάβει τη διαφορά, σημείωσε ότι οι περισσότερες φορολογικές δηλώσεις των αγροτών είναι κοντά στα 5.000 ευρώ, ενώ χαρακτήρισε «ιστορική μέρα» τη σημερινή. «Καταφέραμε το αγροτικό, καθαρό αφορολόγητο εισόδημα για τον αγρότη να είναι στα 9.100 για μια μέση οικογένεια», τόνισε.

Κατά την τοποθέτησή του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι ταυτίζεται με το ΔΝΤ και υπονομεύει την εθνική προσπάθεια, ενώ δεν μπορεί να αντιληφθεί την πραγματική πάλη που έχει κάνει όλους αυτούς τους μήνες η κυβέρνηση. «Διαπραγμάτευση είναι να παίρνεις τη μικρή ΔΕΗ τον ψηφισμένο νόμο και να τον ακυρώνεις» είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για πολιτική εξαπάτηση του ελληνικού λαού και ότι προχωρά σε οριζόντιες μειώσεις των συντάξεων. «Δεν θα αφήσετε τίποτα όρθιο. Σας στοιχειώνουν τα λάθη σας και το παρελθόν σας. Η ΝΔ είναι η ελπίδα», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Βρούτσης.

«Έκτρωμα» χαρακτήρισε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο, υποστήριξε ότι κοινωνικό κράτος δεν υπήρχε πριν από το ΠΑΣΟΚ, ενώ επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον ότι υποσχέθηκε στον ελληνικό λαό ελπίδα και την μετέτρεψε σε απόγνωση.

«Αποτελείτε σήμερα τον πιο πρόθυμο, στις απαιτήσεις των πιο συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης. Αδυνατείτε να αξιοποιήσετε αποτελεσματικά ακόμα και τη στήριξη των Σοσιαλιστών που έχουμε εξασφαλίσει για την Ελλάδα. Γονατίστε όσο θέλετε εσείς, αλλά δεν θα γονατίστε την Ελλάδα», είπε η κ. Γεννηματά, η οποία μίλησε για «σφαγή των αγροτών», για «αδίστακτη εξόντωση των ελεύθερων επαγγελματιών που κρατάνε τις Θερμοπύλες στην επαρχία», αλλά και για «θεσμούς που υπονομεύονται με παρεμβάσεις και καθεστωτικές αντιλήψεις».

Αντιπαράθεση για το φραστικό επεισόδιο στο εντευκτήριο της Βουλής

Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε μεταξύ του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση κα τη βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύης Χριστοφιλοπούλου.

Ο κ. Βούτσης χαρακτήρισε στημένο και απαράδεκτο χθεσινό λεκτικό επεισόδιο στο εντευκτήριο του Κοινοβουλίου μεταξύ δικηγόρων συνδικαλιστών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, και τόνισε ότι δεν επιτραπεί να επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα. Νωρίτερα, η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου είχε υποστηρίξει ότι η Βουλή σήμερα αστυνομοκρατείται, ενώ χαρακτήρισε πρωτοφανές, κοινωνικοί και συνδικαλιστικοί φορείς που έχουν ραντεβού με κόμματα στο εντευκτήριο να συνοδεύονται από τη φρουρά του Κοινοβουλίου.

«Χθες συνέβη ένα απαράδεκτο γεγονός στο εντευκτήριο, όπου συνδικαλιστές δικηγόροι εστράφησαν εναντίον βουλευτών, υπήρξε λεκτική αντιπαράθεση στα όρια bullying», επισήμανε ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε: «Είναι στα όρια του «γκροτέσκου» να απειλούνται βουλευτές ανάλογα με το τι ψηφίζουν. Δεν έδωσα καμία σημασία, παρότι είχαν πλημμυρίσει τα site και ήταν στημένο το επεισόδιο. Επίτηδες δεν έδωσα συνέχεια, είμαι έμπειρος και δημοκρατικός, για να μην δώσουμε τροφή. Αυτό που επιχειρήθηκε και σήμερα να συμβεί, με νέα ραντεβού που δίνονται εντός Κοινοβουλίου ενώ θα έπρεπε να δοθούν εντός των γραφείων των κομμάτων, δεν θα επιτραπεί στο εντευκτήριο», είπε.


Φραστικό επεισόδιο μεταξύ Σκουρλέτη-Παππά

Έντονο φραστικό επεισόδιο σημειώθηκε και μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής, Χρήστου Παππά, με τον τελευταίο να κάνει λόγο «για ιδεολογήματα τα οποία στηρίχθηκαν σε εκατομμύρια νεκρούς και στα γκούλακ».

«Είστε υμνητές της δικτατορίας, υπερασπίζεστε ότι τα κρεματόρια, τις διώξεις και ότι επαχθές έχει υπάρξει στην ιστορία. Εσείς οι ίδιοι ενέχεστε σε δολοφονίες σας γνωρίζει καλά ο λαός» ήταν η απάντηση του κ. Σκουρλέτη, ο οποίος κατά την ομιλία του τόνισε ότι «αυτές οι μαύρες κραυγές δεν θα πνίξουν τη φωνή της δημοκρατίας».
Ακολούθησαν διαμαρτυρίες και φωνές από τα έδρανα των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, με τον υπουργό Περιβάλλοντος να απαντά: «Πηγαίνετε να πουλήσετε προστασία σε κανένα νυχτομάγαζο».

Τα πνεύματα ηρέμησαν μετά από παρέμβαση του προεδρεύοντος Γιώργου Βαρεμένου, ο οποίος ζήτησε από βουλευτές της Χρυσής Αυγής να αποχωρήσουν.

Η συζήτηση ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου με τους με τους συναρμόδιους υπουργούς Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Κατρούγκαλο να υπεραμύνονται του ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού και (κατά το δεύτερο σκέλος του) φορολογικού νομοσχεδίου επισημαίνοντας πως αφενός θέτει τις βάσεις για ένα βιώσιμο σύστημα αφετέρου αποβαίνει προς όφελος του 90% των ασφαλισμένων και σύσσωμη την Αντιπολίτευση να το στηλιτεύει με σφοδρότητα μιλώντας για λαίλαπα που πλήττει και εξαθλιώνει περαιτέρω τους πολίτες.

Οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών:

Δ. Κουτσούμπας: Νομοσχέδιο «λαιμητόμος» το ασφαλιστικό – Ο λαός δεν θα ανεχθεί άλλο πακέτο μέτρων

Π. Καμμένος: Δεν ακούσαμε τίποτα ουσιαστικό για το ασφαλιστικό από την αντιπολίτευση

Α. Τσίπρας: Θα ξαναστήσουμε την Ελλάδα στα πόδια της και θα σπάσουμε το απόστημα της διαπλοκής

Κ. Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση είναι βουτηγμένη στο ψέμα και την αποτυχία (video)

Σ. Θεοδωράκης: Η κυβέρνηση λέει συνεχώς ψέμματα, και ψηφίζει αυτά που έλεγε ότι δεν θα ψηφίσει (video)

Β. Λεβέντης: Χωρίς ανάπτυξη η χώρα καταρρέει (video)

Φ. Γεννηματά: Δεν θα είμαστε συνένοχοι στην πολιτική εξαπάτηση (video)

Ν. Μιχαλολιάκος: Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει την δέσμευση της προηγούμενης στους δανειστές

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος