Παρέμβαση Κοστέλο για την επιλογή των Δ/ντων Εκπαίδευσης – Υπ. Παιδείας: Είμαστε υποχρεωμένοι να νομοθετούμε (vid)

Η διάταξη για την διαδικασία επιλογής των διευθυντών εκπαίδευσης ψηφίστηκε. Όμως ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στο κουαρτέτο των θεσμών Ντέκλαν Κοστέλο, κατηγορεί τον υπουργό Παιδείας για πολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης προειδοποιώντας μάλιστα με επανεξέταση της αξιολόγησης για τη συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς.

Το νέο θέμα που εγείρεται από τον Κοστέλο, το οποίο μόνο αιχμής δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, αποκάλυψε δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών».

Ο κ. Κοστέλο σημειώνει ότι οι σχετικές τροπολογίες ενδέχεται να δημιουργήσουν εμπλοκή στην πρώτη αξιολόγηση σε σχέση με τη συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς για την εφαρμογή του προγράμματος ESM, ενώ επικαλείται την έκκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για αποπολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης.

Στην επιστολή του ο κ. Κοστέλο σχεδόν επιπλήττει τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη : «η εντύπωση που αποκομίσαμε από τη συνάντηση μαζί σας ήταν πως δεν επρόκειτο να υποβληθούν αλλαγές του εκπαιδευτικού συστήματος στη Βουλή, χωρίς να έχει προηγηθεί συνεννόηση με τους θεσμούς».

Η επιστολή Κοστέλο έφθασε στο υπουργείο Παιδείας μετά την κατάθεση των τροπολογιών. Ο υπουργός, με επιστολή επίσης, εξήγησε τους λειτουργικούς λόγους που επιβάλλουν την επιλογή διευθυντών εκπαίδευσης αφού η θητεία τους έχει λήξει από τον Ιούνιο. Οι τροπολογίες ψηφίστηκαν τελικά την περασμένη Τρίτη.

«Το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων είναι αναγκασμένο να νομοθετεί. Νομοθετεί, προκειμένου να αντιμετωπίζει επείγοντα λειτουργικά προβλήματα, με σεβασμό στη συνταγματική τάξη και τις υποχρεώσεις της χώρας. Και βεβαίως, με ευθύνη απέναντι στη νέα γενιά.» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωσή του.

Πηγές του υπουργείου Παιδείας εξέφραζαν έκπληξη για το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος της Κομισιόν φαίνεται να υιοθετεί την κριτική των εκπροσώπων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, και του Ποταμιού που κατά τη συζήτηση στη Βουλή είχαν κατηγορήσει την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ότι θέλει να ορίσει στελέχη εκπαίδευσης με κομματικά κριτήρια.

Η επιλογή διευθυντών εκπαίδευσης αποδεικνύεται σχεδόν πάντα μια πολύπαθη διαδικασία αφού όποια και αν είναι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, η αντιπολίτευση και συχνά και οι ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών ασκούν κριτική για κομματικά κριτήρια.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος