Πολιτικές εξελίξεις μετά τις 20 Αυγούστου (vid)

Τις επόμενες κινήσεις μελετά ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναμένεται να λάβει πολιτικές πρωτοβουλίες μετά τις 20 Αυγούστου και την εκταμίευση της πρώτης δόσης του προγράμματος.

Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθούν οι τεχνικές διαδικασίες για τη νέα σύμβαση με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και οι ψηφοφορίες στα ευρωπαϊκά κοινοβούλια για την έγκριση της συμφωνίας.

Ωστόσο ο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης σε συνέντευξή του μίλησε για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τους επόμενους μήνες, τονίζοντας ότι εκτός από το να κλειδώσει η συμφωνία και να δοθεί η πρώτη δόση πρέπει να αρχίσει και η εφαρμογή του προγράμματος.

Ο κ. Παπαδημούλης είπε χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ όταν ρωτήθηκε για πρόωρες εκλογές: «Προέχει να «κλειδώσει» η συμφωνία, να υπογραφεί η σύμβαση με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας, να δοθεί η πρώτη δόση του δανείου και να αρχίσει η εφαρμογή αυτού του προγράμματος».

Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει τη Τρίτη σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο και θα ακολουθήσουν συναντήσεις με υπουργούς και βουλευτές, καθώς φέρεται αποφασισμένος να ζητήσει την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ενώ δεν αποκλείεται το σενάριο των εκλογών.

Να σταματήσει άμεσα η εκλογολογία και να αναλάβει ο πρωθυπουργός πρωτοβουλίες για να ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό, ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, προειδοποιώντας ότι εκλογές σημαίνουν ανακοπή της πορείας της χώρας και πιθανόν ένα νέο μνημόνιο.

Είναι μεγάλος πολιτικός τυχοδιωκτισμός για να λύσεις ένα εσωκομματικό πρόβλημα να προσφύγεις στο λαό εις γνώση σου ότι θα χρειαστείς και άλλα επώδυνα μέτρα και ότι οι εταίροι δεν θα το δουν με καλό μάτι, για πέμπτη φορά εκλογές, τόνισε ο κ.Μεϊμαράκης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά.

Ενωτική πρωτοβουλία ανέλαβαν, εν τω μεταξύ, 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Στο κείμενο που υπογράφουν, δηλώνουν αποφασισμένοι να συμβάλουν με όλες τις δυνάμεις τους για να φτάσει το κόμμα ενωμένο στο συνέδριο που πρέπει όπως υποστηρίζουν να γίνει πριν από τις εκλογές.

Το κείμενο υπογράφουν βουλευτές που ψήφισαν ναι, όχι και παρών. Αρνούμαστε να δεχτούμε τη διάσπαση ως προαποφασισμένο γεγονός, τόνισε η Αννέτα Καβαδία, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα. Εαν ζητηθεί, θα δώσω ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, δήλωσε η Βασιλική Κατριβάνου, επισημαίνοντας την ανάγκη να παραμείνουν όλοι ενωμένοι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Υπερ της εξόδου από την ευρωζώνη τάχθηκε ο Στέφανος Σαμοΐλης μιλώντας στο σταθμό μας και υποστήριξε ότι δεν πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να φέρει τρίτο μνημόνιο, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα είναι πολύ κακό και θα είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί.

Οι τελευταίες εξελίξεις προκάλεσαν τις αντιδράσεις του Ποταμιού και του ΚΚΕ.

«Οι βουλευτές δεν εκλέγονται για τα προνόμια, εκλέγονται για τις ευθύνες και για τις δύσκολες αποφάσεις», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι, με αφορμή τις δηλώσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που διαφώνησαν και δεν ψήφισαν το τρίτο Μνημόνιο.

Στη ανακοίνωση προστίθεται ότι «μπροστά στον κίνδυνο να χάσουν τους μισθούς τους και το μερτικό στην εξουσία, οι αντάρτες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ανακαλύπτουν ξανά την ενότητα. Αφού μάλωσαν για το Μνημόνιο, αφού διχάσθηκαν στις ψηφοφορίες, τώρα ψάχνουν τον τρόπο να επιστρέψουν στο μαντρί. Και ο Πρωθυπουργός συμπράττει με την ανοχή του σε αυτήν την κοροϊδία. Στις κρίσιμες ψηφοφορίες για τη χώρα έπρεπε να ξεκαθαρίσει ότι όποιος δεν ψηφίζει φεύγει».

«Μπορεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μετά την ψηφοφορία της Παρασκευής 14 Αυγούστου, να έχει χάσει την “εμπιστοσύνη” της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, που στηρίζει την κυβέρνηση, έχει όμως την “εμπιστοσύνη” της πλειοψηφίας της Bουλής με βάση τη θετική ψήφο που έδωσαν ΝΔ – ΠΑΣΟΚ- ΠΟΤΑΜΙ» τονίζει το ΚΚΕ για το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα, ΕΡΤ1

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος