Αλ. Τσίπρας: Επικίνδυνη η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης (video)

Επικίνδυνη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την οποιαδήποτε αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης με αφορμή τις εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου. Σε τοποθέτησή του κατά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, στο Μέγαρο Μαξίμου, σημείωσε πως η Ελλάδα δε θα ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο.

Με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τον Υπουργό Εξωτερικών, τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ για τις εξελίξεις όσον αφορά σε ζητήματα ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό και σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας, κ. Ερντογάν, ο Πρωθυπουργός τόνισε:

«Η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης που ρύθμισε ξεκάθαρα και οριστικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το καθεστώς του Αιγαίου και των νησιών του, είναι επικίνδυνη τόσο για τις σχέσεις των δύο χωρών μας όσο και για την ευρύτερη περιοχή.

Ανεξάρτητα από τις πραγματικές αιτίες που προκαλούν παρόμοιες δηλώσεις αμφισβήτησης της διεθνούς νομιμότητας, η Ελλάδα δεν πρόκειται να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο.

Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε με συνέπεια και αποφασιστικότητα τον ρόλο της Ελλάδας, ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας σε μία εύθραυστη περιοχή.

Ως χώρας που υπερασπίζεται σταθερά τα κυριαρχικά της δικαιώματα επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου.»

Τέτοιου είδους αναφορές δεν βοηθούν στη συμβίωση των δύο λαών. Η προσπάθεια αμφισβήτησης διεθνών συνθηκών οδηγεί σε επικίνδυνους δρόμους, τόνισε νωρίτερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.

Για αστόχαστες και εμπρηστικές δηλώσεις έκανε λόγο και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης. Τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία κυβέρνηση δημοκρατικής χώρας που να αμφισβητεί τις συνθήκες με τις οποίες έχουν χαραχτεί τα σύνορα.

Καθώς οι δηλώσεις Ερντογαν στρέφονται εναντίον της κεμαλικής παράδοσης οι αντιδράσεις ήταν έντονες και από την πλευρά της αντιπολίτευσης με τον πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κιλιτσάρογλου να αντεπιτίθεται με τους γνωστούς ανιστόρητους ισχυρισμούς ότι με την ανοχή της κυβέρνησης Ερντογάν η Ελλάδα κατέλαβε 16 νησιά στο Αιγαίο.

Οι ισχυρισμοί του κ. Κιλιτσαρογλου που προβλήθηκαν και το 2012 αφορούν ακόμη και κατοικημένα νησιά όπως το Αγαθονήσι, οι Οινούσσες, οι Φούρνοι, η Γαύδος.

Τον σεβασμό στη Συνθήκη της Λωζάνης εξέφρασαν Βρυξέλλες και Βερολίνο.

Ο εκπρόσωπος του Γερμανικού ΥΠΕΞ μετά από μια πρώτη χλιαρή δήλωση επανήλθε και δήλωσε ότι από τη σκοπιά της γερμανικής Κυβέρνησης η «Συνθήκη της Λωζάνης συνεχίζει να ισχύει».

Καυστικό ήταν και το σχόλιο της βουλευτού της αντιπολίτευσης Γιουλσουν Μπιλγκεχάν, εγγονής του Ινονου που κάλεσε τον κ. Ερντογάν να διαβάσει ένα βιβλίο ιστορίας για να μάθει τι έγινε και πως ο παππούς της και δεύτερος πρόεδρος της Τουρκίας υπέγραψε τη Συνθήκη με την οποία συστάθηκε το σύγχρονο τουρκικό κράτος.

Όμως, τι κρύβεται πίσω από τη νέα έκρηξη Ερντογάν; O κ. Κωνσταντίνος Φίλης, Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων αναλύει τους λόγους για τους οποίους ο Τούρκος πρόεδρος εγείρει τώρα θέμα συνόρων και σε ποιους απευθύνεται.

Πηγή ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα – Ρεπορτάζ Ν. Μελέτης

Σχετικές ειδήσεις :

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος