Ανοιχτές απειλές της Τουρκίας προς την Κύπρο (video)

Ανοιχτές απειλές εναντίον της Λευκωσίας εκτοξεύει η Άγκυρα θεωρώντας casus belli τις εξορύξεις στο Οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Επιμένει στις προκλήσεις και στις απειλές η Άγκυρα, προκειμένου είτε να ακυρώσει τον ενεργειακό σχεδιασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε να το συνδέσει με τις συνομιλίες για το Κυπριακό, εκβιάζοντας έτσι την Κυπριακή κυβέρνηση.

Η Άγκυρα με επιστολή στα Ηνωμένα Έθνη του Feridun Sinirlioğlu -νυν μονίμου αντιπροσώπου και πρώην υφυπουργού Εξωτερικών- ουσιαστικά, επαναφέρει όλες τις διεκδικήσεις της Τουρκίας εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας δηλώνοντας το Οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ ότι παράνομα είχε εκχωρηθεί για έρευνες και εκμετάλλευση στην ιταλο-γαλλική κοινοπραξία ΕΝΙ/TOTAL καθώς μέρος του εμπίπτει και βρίσκεται εντός των εξωτερικών ορίων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Η διεκδίκηση της Τουρκίας άφορα και την Ελλάδα καθώς με βάση τον μονομερή και αυθαίρετο καθορισμό των ορίων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας υπονοεί ότι τα ελληνικά νησιά και η Κύπρος έχουν υφαλοκρηπίδα όσο και τα χωρικά ύδατα των 6 η 12 νμ. και η υπόλοιπη υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να μοιρασθεί μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου.

Ο Tούρκος αξιωματούχος, απειλεί ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε ξένες εταιρίες να κάνουν μη εξουσιοδοτημένες έρευνες στην υφαλοκρηπίδα της και προειδοποιεί ότι θα προστατεύσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Παράλληλα, η Τουρκία δέσμευσε μια μεγάλη περιοχή ανοιχτά της Πάφου για ασκήσεις με πραγματικά πυρά από τις 22:00 το βράδυ της Τρίτης μέχρι το πρωί της Τετάρτης, ενώ το «Μπάρμπαρος» συνεχίζεις τις παράνομες έρευνές του στον κόλπο της Αμμοχώστου.

Ταυτόχρονα, το μεσημέρι απέπλευσε από τη Λεμεσό το πιο σύγχρονο σεισμογραφικό σκάφος, το οποίο κατευθύνεται προς την Κυπριακή ΑΟΖ όπου και θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένες έρευνες μέχρι τις 15 Αυγούστου.

«Το τούρκικο πλοίο “Μπαρμπαρός” βρίσκεται στα χωρικά ύδατα της Κύπρου για άλλη μια φορά, είτε για να παρενοχλήσει, είτε για να δώσει την εικόνα πως έχει προθέσεις ακόμα και για εξόρυξη. Θεωρώ πως ο στόχος είναι να καταφέρουν να μεταφράσουν την όλη προσπάθεια την δική μας ή την κυπριακή ΑΟΖ, σε γκρίζα ζώνη, για να την βάλουν και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να ζητήσουν μορατόριουμ μέχρι τη λύση του Κυπριακού».

Τα παραπάνω δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Δημήτριος Συλλούρης, στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε σήμερα στη Λάρισα όπου βρίσκεται, με αφορμή την εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας, με θέμα: «Κυπριακό: Στη δίνη πολλών παζαριών και πολλών σεναρίων».

Πηγή: ΕΡΤ1

Ρεπορτάζ: Νίκος Μελέτης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος